Παγκόσμια καμπάνια: “Σώστε το σπίτι του Τάσου Λειβαδιτη”

Παγκόσμια Καμπάνια για την διάσωση της Οικίας του Λειβαδίτη

Ο Σύλλογος “Hephaestus Wien – Österreichisch/Griechischer  Integrationsverein” με έδρα τη Βιέννη σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος Αργεντινής, με έδρα το Buenos Aires, ξεκινάνε Παγκόσμια Καμπάνια με σκοπό τη διάσωση της Οικίας Λειβαδίτη.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το κάτωθι λινκ και ζητάμε την υποστήριξή σας υπογράφοντας και εσείς: https://chng.it/xyjXTDfmJz

Το έτος 2000, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων απαλλοτρίωσε τον περιβάλλοντα χώρο και το πατρικό σπίτι του ποιητή, προκειμένου να χτιστεί το 156ο Δημοτικό Σχολείο στο Μεταξουργείο.

Με πολλές προσπάθειες έγινε εφικτό να μην κατεδαφιστεί το οίκημα, να διασωθεί το σπίτι και με το ΦΕΚ 484/05-11-2007 του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκαν «ως μνημεία τα κτίσματα επί της οδού Λεωνίδου με αριθμούς 70 – 74 καθώς και ο μαντρότοιχος στον αριθμό 72. Τα συγκεκριμένα κτίσματα είναι χαρακτηριστικά δείγματα κτισμάτων μικρής κλίμακας των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, ανήκουν σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας και η διατήρησή τους θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής από πολεοδομική, ιστορική και αρχιτεκτονική άποψη».

Τον Απρίλιο του 2008 συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο και έκρινε απαραίτητη την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας, για την προστασία των διερχομένων και οχημάτων, γιατί τα κτίσματα παρουσιάζουν πλέον στοιχεία επικινδυνότητας λόγω παλαιότητας.

Δυστυχώς, εν έτει 2022 η προτροπή των αρμοδίων για άμεση λήψη μέτρων, παραμένει προτροπή.

Και το σπίτι του Τάσου Λειβαδίτη κινδυνεύει να καταρρεύσει ολοσχερώς….

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του HW Georg Gstrein                         

Η Πρόεδρος του Νόστος Αργεντινής Χριστίνα Τσαρδίκος