Ο Toulouse συμμετέχει στην έκθεση ζωγραφικής στην ArteVisione με τίτλο “Μη ζώην μετ’ αμουσίας”

Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Εγκαίνια: 9 Μαρτίου 2022, 6-10 μμ

Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!

Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Η αλήθεια είναι ότι μόλις είδα το κάλεσμα και διάβασα το κείμενο της επιμελήτριας η πρώτη μου σκέψη ήταν να μην συμμετάσχω καν επειδή δεν ξέρω άμα η τέχνη μου μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτό το θέμα. Αλλά από την άλλη αυτός είναι και ο λόγος που συμμετείχα, επειδή μου αρέσουν οι προκλήσεις και επειδή ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί και να απεικονίσει οποιοδήποτε θέμα οχι μόνο το συγκεκριμένο, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Δεν ξέρω, την αντιλαμβάνομαι σαν αναγκαιότητα ίσως. Θεωρώ ότι οι Τέχνες (όπως η μουσική, η ζωγραφική, η ποίηση κλπ) πρέπει να είναι αρκετά δυνατές και ευέλικτες για να στηριχτουν όχι μόνες τους, αλλά και μεταξύ τους. Η σύνδεση των Τεχνών όπως της ποίησης με της ζωγραφικής αλλά και η σύνδεση της Τεχνης με άλλες επιστήμες όπως της αριθμητικής με της μουσικής είναι για μενα μια ενδιαφέρουσα διαδικασια διότι δεν μπορείς να φανταστείς το αποτέλεσμα που θα φτιαχτεί από μια τέτοια μείξη (π.χ του χορού και της μουσικης). Συνεπώς είναι η γέφυρα που ενώνει τα πολιτιστικά στοιχεία μεταξύ τους και γενικότερα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και κυρίως στη συνοχή του πολιτισμού μας.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Συνήθως ξεκινώ τελείως τυχαία με βάση το υποσυνείδητό μου και στην πορεία ειδικεύω αυτό που έχω φτιάξει ως τότε και του δίνω νόημα. Από την αρχή ως το τέλος του κάθε έργου μου το νόημα/ο συμβολισμός του μπορεί να έχει αλλοιωθεί, να επεξεργαστεί ακόμα να μεταλλαχθεί, δηλαδή να σκόπευα να ξεκινήσω συμβολίζοντας το συναίσθημα της θλίψης και στο τέλος το εργο να συμβολίζει τη χαρά. Όπως έχω πει και σε άλλη συνέντευξη σκοπός μου είναι να απεικονίζω τα συναισθήματα που νιωθω, οχι μόνο γενικά, αλλά και πολλές φορες την ωρα που βάφω. Φαίνεται και στον καθε πίνακα εξάλλου δεν είναι λίγες φορές που όταν βάφω και είμαι συναισθηματικά φορτισμένος η κάθε πινελιά μου, η κάθε κίνηση με την σπάτουλα είναι επιθετική. Αυτό βέβαια μπορεί να μην βγαλει και το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά τουλάχιστον είμαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό μου και στον πίνακα. Επίσης άλλη πηγή έμπνευσης αποτελεί η καθημερινή μου ρουτίνα, οι εμπειρίες εμένα και των γύρων μου καθώς και μια κατάσταση που μου τράβηξε το ενδιαφέρον και θέλω να την απεικονισω με το δικό μου τρόπο.

Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικοί τη φράση; Θεωρώ και τα δύο κομμάτια της πρότασης πολύ ακριβές. Βασικά για να είμαι απολύτως ειλικρινής αν είχα την ευκαιρία θα άλλαζα την λέξη μακρά με την λέξη αιώνια όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της τεχνης. Η ζωή όντως είναι σύντομη και μέσα από αυτή ο καθένας μας προσπαθεί να αφήσει ένα λιθαράκι στον κόσμο πριν έρθει η ώρα του να φύγει από αυτόν. Στο χώρο της τέχνης το λιθαράκι μπορεί να είναι τα έργα του καθε καλλιτέχνη που ορισμένα από αυτά (με την προϋπόθεση να είναι ειλικρινή και αληθινά) εχουν την πιθανότητα να επηρεάσουν την ιστορία και την εξέλιξη του κάθε πολιτισμού. Επομένως ο ίδιος καλλιτέχνης μπορεί να φύγει από την ζωή αλλά η Τέχνη του να συνεχίσει να υπάρχει.

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον; Να πω την αλήθεια κοιτάζω πλέον πιο πολύ να προωθήσω την δουλειά μου από το να δημιουργήσω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δημιουργώ πλέον. Προφανώς και δημιουργώ, πάντα δημιουργώ… πριν κάνουμε αυτη την συνέντευξη μη ειρωνικα ζωγράφιζα. Απλά θεωρώ ότι είναι και καιρός να δώσω λίγο την ευκαιρία στον εαυτό μου και στα εργα μου να φανούν, συμμετέχοντας σε αξιόλογα projects και εκθέσεις.

Σύντομο βιογραφικό: Ο Toulouse είναι ανερχόμενος καλλιτέχνης που ζει στον Πειραιά. Είναι αυτοδίδακτος και οι επιρροές του προέρχονται από τις ρίζες του νεοεξπρεσιονισμού. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει την δουλειά του είναι ο Γεράσιμος Φλωράτος, ο Walter Swennen, Carrol Dunham και πολλοί άλλοι. Προσπαθεί ακόμα να βρει την δική του ταυτότητα για τα έργα του μέσα από συνεχείς πειραματισμούς πάνω στον καμβα.

Εμπνέεται από την καθημερινή ρουτίνα αυτού και των γύρω του, τις εμπειρίες του και κυρίως τα συναισθήματά του. Μέσα από την τέχνη προσπαθεί να εξερευνήσει το μυαλό και τον ψυχικό του κόσμο.

Στα τέλη του ’21 άρχισε να μοιράζεται το έργο του με τον κόσμο έχοντας συμμετοχή στην φιλανθρωπική δράση της Project Gallery, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας κλπ.

www.facebook.com/ArteVisione.GALLERY/ Διεύθυνση: ArteVisione,
Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 12:00-16:00, Τρίτη & Πέμπτη 16:00-20:30, Παρασκευή 16:00-20:00
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr