Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ CLAUDIO PEREZ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

• Masterclass
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι)
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 / 19:00

• Παρουσίαση/ προβολή ντοκιμαντέρ & συζήτηση: “Χιλή, η πόλη των φωτογράφων”
αίθουσα συνεδρίων του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος)
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 / 19:00

Ένας σημαντικός καλλιτέχνης στον χώρο της φωτογραφίας και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Claudio Pérez, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμμετοχή του στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στάση».
Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00, ο Pérez θα βρεθεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) για ένα masterclass, όπου θα αναφερθεί στο σύνολο του έργου του που διατρέχει την πρόσφατη κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας: από τη φωτογραφία της περιόδου του αντιδικτατορικού αγώνα, τη συγκρότηση αρχείου με εικόνες των αγνοουμένων της χούντας και τη δημιουργία της εμβληματικής εγκατάστασης «Ο τοίχος της μνήμης» στη γέφυρα Bulnés του Σαντιάγο (2001), μέχρι τις πιο πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα. Η παρουσίαση θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σημασία της φωτογραφίας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και να θέσει ζητήματα όπως από ποιον και για ποιον δημιουργείται ένα τέτοιο έργο, ποιος είναι ο ρόλος της καταγγελτικής φωτοδημοσιογραφίας σήμερα, την εποχή της ψηφιακής εικόνας και των κοινωνικών δικτύων.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ισπανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία. Λόγω πιθανής αυξημένης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ “The city of photographers”, που αποτυπώνει τον ρόλο των φωτογράφων στον αγώνα ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς στη Χιλή.
Μετά την προβολή, ο Claudio Pérez θα παρουσιάσει φωτογραφίες από την εν εξελίξει δουλειά του στη Χιλή, τη στιγμή που η βιαιότητα επικρατεί υπό την επίφαση της δημοκρατίας και της τήρησης του «γράμματος του νόμου» και θα εξηγήσει τον ρόλο των φωτορεπόρτερ στην καταγγελία του καθεστώτος.
Η γλώσσα εργασίας θα είναι τα ισπανικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά για 50 άτομα.