Ο υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάσιτς στην Αγιορειτική Εστία

Την Αγιορειτική Εστία επισκέφθηκε ο υπουργός εξωτερικών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάσιτς.

Τον υπουργό υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τον υπουργό συνόδευαν ο πρέσβης της Σερβίας κ. Ντούσαν Σπάσογιεβιτς, η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κυρία Ντραγκάνα Γκλίσιτς καθώς και ομάδα αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την Σερβία. Παρόντες στην συνάντηση, ήταν ο κ. Αθανάσιος Βρίτκας μέλος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας και ειδικός σύμβουλός του Δημάρχου, ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας καθώς και στελέχη του φορέα και του γραφείου της Μονής Χιλανδαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε, στην βιβλιοθήκη της Αγιορειτικής Εστίας, τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση των ιστορικών και κοινών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Σερβία. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο της Αγιορειτικής Εστίας στον τομέα αυτό, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιστημονικές δραστηριότητες και την έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας για τα 800 χρόνια από την ανάρρηση του Αγίου Σάββα στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Σερβίας που παρουσιάστηκε στην Αγιορειτική Εστία και την περίοδο αυτή εκτίθεται στο Βελιγράδι. Ο Σέρβος Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να επισκεφτεί το Βελιγράδι, ενώ ο κ. Ζέρβας χάρισε στον υπουργό επίχρυσο αντίγραφο με λεπτομέρεια εγκολπίου του 12ου αι. που απεικονίζει τον Αγ. Δημήτριο, αναμνηστικό της έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους -Θεσσαλονίκη ΄97.
Κατά την παραμονή του στη Αγιορειτική Εστία ο υπουργός ξεναγήθηκε από τον διευθυντή της κ. Αναστάσιο Ντούρο στην τρέχουσα έκθεση φωτογραφίας του Ν. Κουκή, Άθως- Βίος Ερήμου και ενημερώθηκε για τις δράσεις, τις εκδόσεις και τα αγιορείτικα προϊόντα που διατίθενται στο βιβλιοπωλείο της.