Ο κορωνοϊός δεν είναι ο μοναδικός εχθρός

Γράφει η Βάγια Σεραφειμίδου Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμων.

Η διαφορετική πραγματικότητα που εξελίσσεται στις ζωές μας, μέρα με τη μέρα σε καιρό πανδημίας, αυστηρών απαγορεύσεων, μετακινήσεων και περιορισμών, σε πολλούς από εμάς θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ένα θρίλερ που οι πρωταγωνιστές του, αυτή τη φορά δεν είναι αστέρες του κινηματογράφου αλλά εμείς οι ίδιοι.

Μια διαφορετική ρουτίνα στην οποία καλούμαστε να συμμετάσχουμε γράφοντας κωδικούς εξόδου και στέλνοντας SMS για ειδική άδεια μετακίνησης.

13033… Θέλω να δω τους φίλους μου. Nα συζητήσω μαζί τους. Να τους αγκαλιάσω. Μάταια, ωστόσο περιμένω θετική απάντηση. Δεν υπάρχει καν στις σχετικές επιλογές.

Πρέπει να βρούμε όλοι εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Ίσως ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι το διαδίκτυο. Ας είναι λοιπόν, θα το αντέξουμε. ‘Όχι μόνο για την επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και για ενημέρωση. Παγκόσμιο το δίκτυο, ελεύθερες οι απόψεις, ποικίλη θεματολογία σε κάθε ιστότοπο. Χωρίς καμία λογοκρισία. Χιλιάδες οι πληροφορίες και οι απόψεις που λαμβάνουμε καθημερινά.

Διαβάζει κάποιος τα πάντα. Από θεωρίες συνωμοσίας , μέχρι για βιολογικούς πολέμους. Ίσως και για επιθέσεις από εξωγήινους.

H χειρότερη επίθεση δυστυχώς που δεχόμαστε είναι όλων αυτών των ανθρώπων που χωρίς γνώση, έχουν γνώμη επί παντός επιστητού. Πόσο μάλλον για ένα τόσο επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα.

Ο κουβάς έχει από όλα. Έχει τύπους που προτείνουν ή γνωρίζουν σωτήρια φάρμακα, εμβόλια κρυμμένα σε εργαστήρια, λύσεις για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, ψυχολογικές συμβουλές, ασκήσεις εκγύμνασης για το σπίτι στην περίοδο της καραντίνας, συμβουλές για την επόμενη μέρα. Συμβουλές για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Μεταμφιέζονται» σε Επιστήμονες, σε οικονομικούς αναλυτές, σε συμβούλους ψυχικής υγείας και σωματικής ευεξίας. Η ανάγκη τους για ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ, αρχίζει να προβληματίζει. Αναρωτιέμαι τελικά, ποιος είναι πιο απρόβλεπτος και απειλητικός. Ο άνθρωπος ή ο Covid-19…;

Δυστυχώς, αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καμία επιστημονική επάρκεια και ίσως γίνονται επικίνδυνοι για ανθρώπους που είναι ευάλωτοι ψυχοσωματικά και δεν μπορούν εύκολα να ανταπεξέλθουν στην πίεση των απαγορεύσεων που έφερε η πανδημία.

Άλλη κατηγορία που συναντάς στο διαδίκτυο είναι οι επαναστάτες των μέτρων αντιμετώπισης του ιού. Αλαλάζουν να μην τηρούμε τίποτα. Όλοι έξω. βόλτες και συναθροίσεις σε πάρκα, παραλίες, πλατείες. Τι να πρώτο σχολιάσεις !!! Για καλή τους τύχη, η ηλιθιότητα δεν διώκεται ποινικά, ίσα ίσα αποτελεί πλεονέκτημα υπεράσπισης σε κάθε νομική διαδικασία. Άρα θα μείνουν και αλώβητοι.

Συμπέρασμα: σίγουρα δεν έχουμε καταφέρει να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Ελπίζουμε ό,τι η Επιστημονική Κοινότητα σύντομα θα βρει τη λύση. Προς το παρόν, ας νικήσουμε τουλάχιστον τη βλακεία και την παραπληροφόρηση. Δύσκολοι και αυτοί οι εχθροί, δε νομίζετε;

Έχουμε, οι περισσότεροι ένα μεγάλο «όπλο» να στρέψουμε εναντίον τους. Τη λογική μας.

Ας την επιστρατεύσουμε εναντίον των αγυρτών και των ναρκισσιστών της δημοσιότητας. Είμαι σίγουρη ό,τι δε θα πάθουν τίποτα.

θα γλυτώσουμε εμείς όμως !!!