“Ο Κλεμμένος Λευκός Ελέφαντας” Ένα μικρό σατιρικό διαμάντι του Μαρκ Τουέιν από τις εκδόσεις Οξύ

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Όλες οι αφηγήσεις τελείωναν με την παρατήρηση πως «τριακόσιες χιλιάδες πολίτες και τέσσερις ντετέκτιβ είδαν το φοβερό πλάσμα, ενώ δύο από τους τελευταίους βρήκαν και τον θάνατο».

Περιγραφή

Ο μεγάλος Λευκός Ελέφαντας του Σιάμ, που στέλνεται ως δώρο από την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας στη βασίλισσα της Αγγλίας, εξαφανίζεται σε μια στάση στη Νέα Υόρκη καθ’ οδόν προς τη Μεγάλη Βρετανία. Ο υπεύθυνος για τη μεταφορά του ελέφαντα απευθύνεται τότε στον ακριβοθώρητο, σπουδαιοφανή και γενικά «πανέξυπνο» επιθεωρητή Μπλαντ, που κινητοποιεί αμέσως ολόκληρο το αστυνομικό σώμα για την ανεύρεση και τη σύλληψη του άτυχου ζωντανού, με αποτελέσματα αν μη τι άλλο τραγελαφικά…

O Μαρκ Τουέιν ξεπαστρεύει με άνεση τόσο τον –απ’ ό,τι φαίνεται παλιό– μύθο του εγκεφαλικού ντετέκτιβ όσο και μεγάλο μέρος της αποκαλούμενης και «αστυνομικής» λογοτεχνίας.

Για τον συγγραφέα: Με το ψευδώνυμο Μαρκ Τουέιν είναι γνωστός σε όλους μας ο Αμερικανός συγγραφέας και ευθυμογράφος Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, που γεννήθηκε στη Φλόριντα του Μισούρι το 1835 και πέθανε στο Ρέντινγκ του Κονέκτικατ το 1910. Από τους επιφανέστερους και εκλεκτότερους χιουμορίστες όλων των εποχών, κατέκτησε το παγκόσμιο κοινό τόσο χάρη στα μυθιστορήματα με τις περιπέτειες των θρυλικών νεαρών ηρώων του, όπως ο Τομ Σόγιερ και ο Χοκ Φιν, όσο και χάρη στα δεκάδες χιουμοριστικά διηγήματα και τα εκατοντάδες αμίμητα ευφυολογήματά του.

Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου, ISBN: 978-960-436-834-1, Ημ. Έκδοσης: 4/2022,  Σελ.: 64, Τιμή: € 5,99

Διανομή: Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ