Ο Ιταλός αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Riccardo Gaffuri συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Ο Riccardo Gaffuri, γεννημένος στη Monza και κάτοικος της επαρχίας Como, έδειχνε πάντα μια εκλεκτική και διαφοροποιημένη δημιουργικότητα. Καταρχήν ως αρχιτέκτονας έχει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρία στον κατασκευαστικό κλάδο. Με τον καιρό έχει αναπτύξει άλλους κλάδους που σχετίζονται με την τέχνη… σχέδιο, ζωγραφική, γραφή, μουσική, σκηνοθεσία. Ας δούμε τις κύριες καλλιτεχνικές εμπειρίες: – Οι κύριες συλλογές εικόνων του είναι: “Donna o Divina” (2018 – 2019) και “Duels” (2019-2022), με θέμα διάφορες ομαδικές/ατομικές εκθέσεις. – Στις αρχές του 2021, μαζί με την καλλιτέχνιδα Michele Penna, ίδρυσε το καλλιτεχνικό δίδυμο “The Legend Artists”, με το οποίο δημιουργεί διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων το πιο αντιπροσωπευτικό είναι το γλυπτό “H φυλακή ?” με την οποία έλαβε άδεια από την πόλη του Μιλάνου για να το εκθέσει σε τρεις ξεχωριστές ημέρες τον Ιούνιο του 2021. – Το πρώτο μυθιστόρημα του Riccardo τιτλοφορείται: “The Hidden Pages” (2017), έκδοση Haus Verlag Buch Sprint Editions. – Υπάρχουν αρκετές βιντεογραφικές δημιουργίες του, όλες τις οποίες μπορείτε να δείτε στο κανάλι YouTube του Riccardo Gaffuri, μεταξύ άλλων στη δημιουργία του έργου «Missing», ένα βιντεοποίημα, σε συνεργασία με τον ποιητή Macerata Simone Sanseverinati. – Δημιουργία (ιστορία και σκηνοθεσία) μίνι μιούζικαλ από τον τίτλο «Πες μου ένα παραμύθι» που ερμηνεύει η χορεύτρια και παιδαγωγός Sara Battisti με το corps de ballet της, που παρουσιάστηκε με αφορμή το έργο Fermati «Art against Violence», με χορηγία του Δήμου Anzano del Parco (CO) και στις 28 Νοεμβρίου 2021. – Στα τέλη του 2021 ίδρυσε μαζί με την Avv. Elena Mauri τον Σύλλογο “Ferni.amo.ci” με στόχο την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Είχα τη χαρά να γνωρίσω την εκδήλωσή σας μέσω του καλλιτέχνη Joan Josep Barcelo, ενός υπέροχου φίλου.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Αυτή η καλλιτεχνική μονομαχία μιλά και για κοινωνικές πτυχές. Από τη μια η ιδιοφυΐα της τέχνης, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο, από την άλλη η σκληρότητα του πολέμου, ο ηγέτης και αυτοκράτορας Ναπολέων δεν ήταν παρά ένας καταπιεστής. Η προσωπική μου επιθυμία είναι η τέχνη να κερδίσει κάθε πόλεμο.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Ετσι νομίζω. Κάθε ιστορική περίοδος είχε τους καλλιτέχνες αναφοράς της. Είναι μόνο θέμα να περιμένουμε λίγο χρόνο για να δούμε το σημάδι ότι οι σύγχρονοι θα φύγουν.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η τέχνη βοηθάει στο να ονειρευόμαστε και να βρίσκουμε διέξοδο, έστω και σύντομη, από τη βαρύτητα της εποχής μας. Η τέχνη είναι απαραίτητη για να μας κάνει να έχουμε ενσυναίσθηση.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Καλλιτέχνης και θεατής συνδέονται με ένα λεπτό αλλά αξεδιάλυτο νήμα. Ο καλλιτέχνης προτείνει το όραμά του για την πραγματικότητα και ο θεατής ερμηνεύει το έργο σύμφωνα με την ευαισθησία και την εμπειρία του, μάλιστα λέγεται ότι η τέχνη είναι στο μάτι του θεατή.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr