Ο εικαστικός θεσμός της Βόρειας Ελλάδας “ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ” εκθέτει νεώτερα αποκτήματα και παλαιότερα επιτεύγματά του στους κήπους της Αντιπεριφέρειας στην Καβάλα

Αρκετά χρόνια μετά την τελευταία έκθεση του στην Καβάλα στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης ο εικαστικός θεσμός της Βόρειας Ελλάδας ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ εκθέτει νεώτερα αποκτήματα και παλαιότερα επιτεύγματα του σε μια OPEN AIR έκθεση που θα διαρκέσει από τις 9 ως 13 Οκτωβρίου 2021 στους κήπους της Αντιπεριφέρειας με Διoργάνωση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τολμώντας μια καινοτόμα και εναλλακτική πρόταση όπως και σε άλλες πόλεις και σύμφωνα με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία η έκθεση συνυπάρχει, γειτονεύει εικαστικά και υφίσταται καλλιτεχνικά παράλληλα με τις δημιουργίες Καβαλιωτών καλλιτεχνών που έχουν αναρτηθεί και κοσμούν τους ορόφους του κτιρίου του Διοικητηρίου Καβάλας.

Μετά την επιτυχία που σημείωσε ο εικαστικός θεσμός στους χώρους του ξενοδοχείου Κontokali Βay Resort & Spa στην Κέρκυρα και η παρούσα έκθεση που επίσης είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι η πρώτη ομαδική έκθεση στους κήπους της Αντιπεριφέρειας εγκαινιάζοντας τον χώρο.

Ο εικαστικός θεσμός ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ πρωταγωνιστεί από τις αρχές του νέου αιώνα στην πολιτιστική σκηνή με εκθέσεις υψηλού επιπέδου, events, happenings και performances στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους, Πρεσβείες, Νομαρχίες, Περιφέρειες.

Είναι εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας εγγεγραμμένος στα μητρώα του Υπουργείου Πολιτισμού με λειτουργικό διαμέτρημα. Αυτή την εποχή διαπραγματεύεται νέες παρουσιάσεις του στην Μάλτα και την Βαρκελώνη.

Οι παραγωγές του εκτός από τα ΜΜΕ έχουν καταγραφεί στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της Bικιπαίδεια. Οι εκπρόσωποι του ο ιδρυτής και διαχειριστής Σταύρος Δεληγιάννης η δικηγόρος, νομικός σύμβουλος Ζαφειρώ Χατζοπούλου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής – ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, η επιμελήτρια, πολιτικός επιστήμων Έφη Δεληγιάννη ο επιμελητής συνεργάτης Σωτήρης Τάλκος και οι υπόλοιποι συνεργάτες με το διαφορετικό εγχείρημα τους σίγουρα θα μαγέψουν για ακόμη μια αφορά το φιλότεχνο κοινό της πόλης.

Την έκθεση συγκροτούν συλλήψεις κορυφαίων και επιφανών Ελλήνων, ζωγράφων, γλυπτών, αγιογράφων, κατασκευαστών που αναδεικνύουν την πεμπτουσία του συγκεκριμένου δρώμενου τέχνης και πολιτισμού σε μια συνάντηση Φεστιβαλικού χαρακτήρα.

Στα εκθέματα διακρίνουμε μεταξύ άλλων ιδιάζουσες αποδόσεις των Γιάννη Μόραλη, Αλέκου Φασιανού, Μαριλένας Φωκά, Τάκις Γιάννη Κανελόπουλου Σύνης Αναστασιάδη Θέμη Κελέκη, Δημοσθένη Σωτηρούδη, Άρη Ασσαργιωτάκη Κώστα Καρακίτσου, Θωμά, Αγγέλου, Κορίνας Κομπολίτη, Νίκου Ζάρρα Κώστα Μπεκιάρη Γιώργου Γαζέα (Φλοέλ) Γιάννη Μυτράκα, Άγγελου Κουγιουμτζή, Δημήτρη Ναλμπάντη, Γιάννη Ζαχαρόπουλου, Αυγητίδη, Δελημπαίδη Μπότσιου, Δόρβα.

Οι εκτεταμένες εργασίες που παρατίθενται μέσα από παρορμήσεις προσημαίνουν πρωτοκαθεδρίες με συναρπαστικούς συσκεπτόμενους ιριδισμούς αέναης σταχυολόγησης.

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεσμού, ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει για την έκθεση : ”Σε καιρούς χαλεπούς το ουσιαστικά πρωτοποριακό δρώμενο που παρουσιάζουμε αποτελεί επεκτείνεται και διακτινίζεται με αντιστάθμισμα στην εποχή της δοκιμασίας. Επιλέξαμε με περίσκεψη επιβλητικά εκθέματα από την πολυάριθμη και ποιοτική συλλογή μας που συνεχώς ανανεώνεται για την διαφορετικού τύπου έκθεση. Έργα από ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις. Συλλήψεις που βραβεύτηκαν. Καταθέσεις και παραθέσεις με έντεχνη αποτύπωση στις οποίες η δεξιότητα της καλαισθησίας δένει με την ευρηματικότητα των συμβολισμών. Οι καίριες απεικονίσεις της τεχνικής τους αναδεικνύουν μια σημαίνουσα διάσταση με ικανοποιητικό περιεχόμενο. Με λυρικές εξάρσεις, ανακυκλώσεις στοχασμών και έντεχνες ενδοσκοπήσεις οι δομές τους επιφυλλάσουν εκπλήξεις για τους θεατές. Εμπεριέχουν υπολογισμένες χειρονομίες με αναπαραστάσεις και σκηνική οικονομία. Αποτυπώνουν τα γενικευτικά χαρακτηριστικά ενός περιπάτου σε προσθετικές και ηθογραφικές κατευθύνσεις ”.

Ο δημιουργός, εμπνευστής και διαχειριστής του εικαστικού θεσμού Σταύρος Δεληγιάννης αναφέρει: ”Με χαρά και πίστη παρά τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε στις μέρες αυτές τα πολιτιστικά γεγονότα που δημιουργούμε συνεχίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία. Αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες είναι πάντα κοντά μας, εξελίσσονται και οι συνθέσεις τους λειτουργούν θεραπευτικά για όλους. Είμαστε ευχαριστημένοι από το υψηλό επίπεδο προσέγγισης καθώς και για την άρτια διοργάνωση μας πράγματα για τα οποία δεχόμαστε επαίνους και επιβραβεύσεις. Οι θεματολογίες που εκθέτουμε αποκωδικοποιούν με προσήνεια επεισοδιακά και επιμέρους μοτίβα εναλλασσόμενων διαβαθμίσεων που αντικατοπτρίζουν το μεταίχμιο λυτρωτικών συνειρμών”.