“Ο Δρόμος προς τον Πόλεμο” Βιβλίο του Benjamin Carter Hett από τις εκδόσεις Διόπτρα

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Πώς οδηγηθήκαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ο Benjamin Carter Hett αναλύει βήμα-βήμα τα γεγονότα που οδήγησαν σε μια από τις σκοτεινότερες σελίδες της ιστορίας.

Περιγραφή

Ένα πανόραμα των ετών που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βερολίνο, Νοέμβριος 1937.

Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντιέται με τους στρατιωτικούς επιτελείς του για να τους καταστήσει σαφή την ανάγκη ενός επιθετικού πολέμου στην ανατολική Ευρώπη.

Κάποιοι στρατηγοί δυσανασχετούν με το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Φύρερ, αλλά αυτοί οι διαφωνούντες αναγκάζονται ένας ένας να σιωπήσουν.

Η πορεία προς την πιο καταστροφική σύγκρουση της Ιστορίας έχει αρχίσει.

Ο Benjamin Carter Hett μας οδηγεί στα παρασκήνια του Βερολίνου, του Λονδίνου, της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, φωτίζοντας την ταραγμένη πολιτική κατάσταση σε κάθε χώρα, την περίοδο που οι προκλήσεις του Γερμανού δικτάτορα εντείνονταν.

Αποκαλύπτει το πώς, μέσα από καθυστερήσεις και παλινωδίες, οι αντιναζιστικές δυνάμεις μέσα και έξω από τη Γερμανία συνειδητοποίησαν τελικά την απειλή που συνιστούσε ο Χίτλερ για τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και κατάλαβαν πώς έπρεπε να τον αντιμετωπίσουν.

Και ζωντανεύει συναρπαστικά τις ακραίες συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν κυβερνήσεις και συστήματα, ενώ προσωπικότητες πρωτοφανούς μεγέθους μάχονταν να στρέψουν την πορεία της Ιστορίας προς όφελός τους.

Όπως και στον Θάνατο της δημοκρατίας, το φημισμένο έργο του για την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ο Hett βασίζεται στις πηγές και σε προσφάτως αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα, ρίχνοντας εκ νέου φως όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο σήμερα, καταδεικνύοντας πώς εκείνα τα μακρινά πια γεγονότα συνδέονται με τη δική μας ζωή και τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.

Είπαν για το βιβλίο

«Μια έγκυρη ιστορία των δεκαετιών του ’30 και του ’40 και των πολλών αντιστοιχιών τους στον σημερινό κόσμο… Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για όποιον θέλει να κατανοήσει βαθύτερα τον τρόπο σκέψης πίσω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». –Kirkus Reviews

«Δυνατό και τεκμηριωμένο… Ο Hett σοφά ανοίγει κάθε κεφάλαιο με τη σκιαγράφηση των ιστορικών προσωπικοτήτων […] εξανθρωπίζοντας έτσι την ανάλυση των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων… Μια σημαντική συμβολή στην κατανόηση των δυνάμεων που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». –Publishers Weekly.

Σχετικά με τον συγγραφέα

O Benjamin Carter Hett είναι συγγραφέας των Death in the Tiergarten, Crossing Hitler, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Fraenkel, και Burning the Reichstag. Διδάσκει Ιστορία στο Hunter College και στο City University of New York, ενώ κατέχει διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Harvard και πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ζει στη Νέα Υόρκη. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Ο θάνατος της δημοκρατίας: Η πτώση της Βαϊμάρης και η άνοδος του ναζισμού.

Μεταφραστής: Χριστόδουλος Λιθαρής, ISBN: 978-960-653-481-2, Ημ. έκδοσης: 09/02/2022, Αρ. σελίδων: 552, Τιμή: 18.80€

Τιμή e-book: 11.99 €