Ο Δαρβίνος και ο Αϊνστάιν δεν ήταν μόνοι: Βιβλίο του James Poskett από τις εκδόσεις Διόπτρα

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Τι στα αλήθεια γνωρίζουμε για τη σύγχρονη επιστήμη και την ιστορία της; Με μια συναρπαστική αναδρομή στο χρόνο ο James Poskett αποκαλύπτει τα πιο κομβικά γεγονότα στην εξέλιξη της επιστήμης.

Σχετικά με το βιβλίο

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σύγχρονη επιστήμη γεννήθηκε στην Ευρώπη από τη φωτισμένη σκέψη ανθρώπων όπως ο Κοπέρνικος, ο Νεύτωνας, ο Δαρβίνος και ο Αϊνστάιν.

Λάθος. Ή, τουλάχιστον, ανακριβές. Η επιστήμη δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Ο Κοπέρνικος χρησιμοποίησε μαθηματικές τεχνικές που παραδίδονταν σε αραβικά και περσικά κείμενα, ο Νεύτωνας διατύπωσε τους νόμους της κίνησης βασισμένος σε αστρονομικές παρατηρήσεις που είχαν γίνει στην Ασία και στην Αφρική, ενώ ο Αϊνστάιν, εντρυφώντας στην κβαντική μηχανική, εμπνεύστηκε από τον Ινδό φυσικό Σατιέντρα Ναθ Μπόζε.

Ο Δαρβίνος και ο Αϊνστάιν δεν ήταν μόνοι ξεπερνά τα όρια της Ευρώπης, εξετάζοντας τις επιστημονικές ανακαλύψεις σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης και διατυπώνοντας την άποψη ότι η ιστορία της επιστήμης είναι μια ιστορία παγκόσμιας ανταλλαγής ιδεών.

Αμφισβητώντας τις παγιωμένες αντιλήψεις μας, ο James Poskett φωτίζει με την έρευνά του σπουδαίους επιστήμονες που αγνοήθηκαν από την ιστορία, όπως ο Γκράμαν Κουάσι, ο Αφρικανός βοτανολόγος του 17ου αιώνα που ανακάλυψε μια θεραπεία για την ελονοσία, ή ο Κινέζος φυσικός του 20ού αιώνα Τσάο Τσονγκ Γιάο, που ανακάλυψε την αντιύλη (αν και το Νόμπελ απέσπασε Αμερικανός συνάδελφός του).

Ένα συναρπαστικό βιβλίο που μας καλεί να δούμε όλα όσα ξέρουμε με άλλο μάτι και κάνει το μακρύ ταξίδι της επιστήμης μέσα στους αιώνες πιο ποικιλόχρωμο, ζωντανό και ενδιαφέρον από ποτέ.

Ο συγγραφέας

O James Poskett είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ήταν υπότροφος ερευνητής στο Κολέγιο Darwin. Έχει αρθρογραφήσει μεταξύ άλλων για τον Guardian, το Nature και το BBC History Magazine. Η έρευνά του τον έχει οδηγήσει να επισκεφθεί από αστρονομικά παρατηρητήρια στην Ινδία μέχρι μουσεία φυσικής ιστορίας στην Αυστραλία. Το 2012 ήταν στη βραχεία λίστα για το BBC New Generation Thinker Award και το 2012 του απονεμήθηκε το Best Newcomer Prize από την Ένωση Βρετανών Συγγραφέων Επιστημονικών Έργων. Έχει γράψει το ακαδημαϊκό σύγγραμμα Materials of the Mind. Το Ο Δαρβίνος και ο Αϊνστάιν δεν ήταν μόνοι είναι το πρώτο του έργο για το ευρύ κοινό.

Είπαν για το βιβλίο

Μια υπέροχη, επίκαιρη υπενθύμιση ότι η επιστημονική πρόοδος είναι, και πάντα ήταν, μια παγκόσμια προσπάθεια. –Patrick Roberts, συγγραφέας του Jungle

Μας φέρνει πιο κοντά σε μια ορθότερη ιστορία της δυτικής επιστήμης, που δεν θεωρεί ότι η Ευρώπη ήταν μια εξαιρετική περίπτωση αλλά ότι διδάχτηκε από ολόκληρο τον κόσμο. –Angela Saini, συγγραφέας του Superior

Αναγνωρίζουμε ότι η επιστήμη σήμερα είναι πραγματικά παγκόσμια υπόθεση, αλλά αυτό το εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο εξηγεί ότι έτσι ήταν ανέκαθεν. Jim Al-Khalili, θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας

Ο Poskett φέρνει στο φως ένα εξαιρετικό φάσμα στοιχείων για να αλλάξει ό,τι πιστεύουμε για κάθε μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα των τελευταίων πεντακοσίων χρόνων… Ένα εκρηκτικό βιβλίο που πραγματικά διευρύνει τους παγκόσμιους επιστημονικούς ορίζοντες για το παρελθόν και το παρόν. – Jerry Brotton, συγγραφέας του A History of the World in 12 Maps

Μεταφραστής: Μιχάλης Μακρόπουλος, ISBN: 978-960-653-830-8, Ημ. έκδοσης: 19/10/2022, Σελίδες: 696, Τιμή: 19.90€

Τιμή e-book: 11.99 €