Ο Γιώργος Χαντζιάρας συμμετέχει στην έκθεση ζωγραφικής στην ArteVisione με τίτλο “Μη ζώην μετ’ αμουσίας”

Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Εγκαίνια: 9 Μαρτίου 2022, 6-10 μμ

Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!

Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Η θεματολογία! Αφορά πρώτα την ίδια την ύπαρξη κι έπειτα την έμπνευση για την τέχνη η οποία κάνει την ύπαρξη να ψηλώνει. Μάλιστα, στον τίτλο του θέματος μπαίνει επιτακτικά η ανύψωση του πνεύματος. “Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες!” Είναι ωραίο να στεκόμαστε μέσα σε τόσο ενδιαφέρουσες θεματικές κυρίως γιατί θέτουν ερωτήματα και αγωνίες που περιμένουν απαντήσεις. Έτσι ξεκινούν οι νέες ιδέες.

Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Κάθε μία από τις Καλές Τέχνες συνυπάρχει μέσα στις υπόλοιπες, άλλωστε έχουν κοινές αφετηρίες όπως είναι η παρατήρηση, η ανάγκη έκφρασης ή ακόμα και η γέννηση ιδεών. Οι τέχνες εξελίσσονται και μεταβάλλονται διαρκώς η μια μέσα από την άλλη. Όμως και πρακτικά, ο ζωγράφος εξασκείται στο ελεύθερο σχέδιο κυρίως πάνω σε γλυπτά. Ο γλύπτης σχεδιάζει καλά πριν το λάξευμα. Είναι μια αμφίδρομη πορεία και την συναντούμε μεταξύ όλων των τεχνών. Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είναι η αλληλεπίδραση των τεχνών με την επιστήμη αλλά και την ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών. 

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Η πηγή έμπνευσης μεταβάλλεται με το χρόνο. Παλαιότερα υπήρξε ένα βίωμα, ένας αγώνας, αργότερα κάποια πρόσωπα. Τώρα αντλώ από τις πανανθρώπινες αξίες και θα πορευτώ μαζί τους για καιρό. Πάντα όμως θα ακούω μουσική. Η μουσική είναι σημαντική σε εμένα.

Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικοί τη φράση; Τέχνη μακρά, βίος βραχύς. Πολλές αναγνώσεις. Η πρώτη ανάγνωση θα έλεγα είναι αυτή της αντοχής και της επιρροής στον χρόνο. Εμείς περνάμε γρήγορα και ταπεινά όμως εκείνη μένει. Άλλες φορές την θαυμάζουν οι επόμενοι κι άλλες φορές εκείνη ορίζει τους επόμενους. Η συμμετοχή μου σε αυτή την έκθεση είναι τέτοιο παράδειγμα καθώς το έργο μου το έχουν ήδη ορίσει άλλοι καλλιτέχνες. Οι Ισπανοί πιστεύουν πως εκτός από τις καλές τέχνες, υπάρχουν και οι κακές τέχνες. Από την πιο κακή τέχνη του Πολέμου, ο Ιωάννης Γρυπάρης εμπνεύστηκε και έγραψε το 1919 τον “Όρθρο των Ψυχών”, ποίημα που ανήκει στην μία και μοναδική ποιητική συλλογή του “Σκαραβαίοι και Τερρακότες”. Το 1995 τα Υπόγεια Ρεύματα μελοποίησαν το ποίημα στον δίσκο “Παραλογές”. Το τραγούδι έφτασε στα αυτιά μου και το έκανα εικόνα το 2017. Η εικόνα όμως είχε ήδη φτιαχτεί από το 1919. Σήμερα αναρωτιέμαι… Θα γέμιζε αυτή η απεικόνιση τον Γρυπάρη; 

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον; Σίγουρα να δείξω αμεσα την δουλειά που εδώ και δύο χρόνια αναβάλλω λόγω της πανδημίας του covid 19. Έχω έτοιμο project με ελαιογραφίες ρωσικών λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών. Έχω άλλη μια δουλειά καραντίνας με διακοσμητικές ελαιογραφίες σε μικρά μεγέθη και τώρα δουλεύω στην από κοινού υλοποίηση με άλλους καλλιτέχνες ενός project που αφορά τις πανανθρώπινες αξίες.  Τα υπόλοιπα στον καιρό τους.

www.facebook.com/ArteVisione.GALLERY/ Διεύθυνση: ArteVisione,
Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 12:00-16:00, Τρίτη & Πέμπτη 16:00-20:30, Παρασκευή 16:00-20:00
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr