Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Jeffrey Eugenides

στο Κολλέγιο Ανατόλια και το ACT – American College of Thessaloniki

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Jeffrey Eugenides, επισκέφθηκε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, το Κολλέγιο Ανατόλια όπου συνάντησε μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς Αμερικανούς και Έλληνες φοιτητές του ACT – American College of Thessaloniki.
Η επίσκεψη του Jeffrey Eugenides αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας των Η.Π.Α., των Εκδόσεων Πατάκη και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του ήταν η Θεσσαλονίκη για μία ομιλία του στην Αίθουσα της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση που έχει την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και του ΑΠΘ.
Αντιμετωπίζοντας ένα κοινό στο οποίο ειδικεύεται όπως είπε , «αυτό της εφηβείας» και το οποίο αγαπά ιδιαίτερα, ο διάσημος συγγραφέας των Middlsex, Αυτόχειρες Παρθένοι, Σενάριο Γάμου και Λίστα Παραπόνων, άνοιξε μία πολύ ωραία και εξομολογητική κουβέντα με τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια. «Όπως σας βλέπω όλους εδώ, μου θυμίζετε πολύ το δικό μου σχολείο. Ποτέ δεν το ξέχασα και πάντα γράφω για αυτό».
Ο ίδιος δεν ήταν καλός μαθητής. Μικρός ήθελε να γίνει ηθοποιός, ίσως για αυτόν τον λόγο είπε ότι πάντα ταυτίζεται με τους ήρωες του. Όταν διάβασε σε ηλικία 16 ετών το μυθιστόρημα του James Joyce «Το πορτρέτο του καλλιτέχνη» αποφάσισε να γίνει συγγραφέας.
Συζητώντας με τα παιδιά για τον ρόλο της έμπνευσης, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και «κατασκευάζει» τα κείμενα του, τόνισε. «Δεν πιστεύω στην έμπνευση. Δεν πιστεύω στα ωραία studio. Για την ακρίβεια, όσο μικρότερο και πιο στενόχωρο είναι το μέρος όπου γράφεις, τόσο πιο καλό μπορεί να βγει το βιβλίο. Το μόνο που εγώ χρειάζομαι είναι απομόνωση και μεγάλες ποσότητες καφέ».
Ο ίδιος συμβούλεψε τα παιδιά που ενδιαφέρονται για τη συγγραφή να διαβάζουν και να γράφουν όσο γίνεται περισσότερο «γιατί το να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, είναι σαν να δανείζεσαι έναν εγκέφαλο καλύτερο από τον δικό σου».

Ο Jeffrey Eugenides γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1960 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Οι γονείς του πατέρα του μετανάστευσαν στην Αμερική από τη Μικρά Ασία, ενώ η μητέρα του έχει Ιρλανδικές ρίζες. Φοίτησε στα πανεπιστήμια Μπράουν και Στάνφορντ. Τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του Middlesex, το οποίο ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για το National Book Critics Circle Award, για το International IMPAC Dublin Literary Award και για το Prix Médicis. Το Σενάριο γάμου (2011) ήταν υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award και τιμήθηκε με το Prix Fitzgerald καθώς και με το Grand Prix de l’héroïne Madame Figaro. Το 2014, ο Ευγενίδης εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Τα βιβλία του, Middlesex, Σενάριο γάμου και Δελτία Παραπόνων κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Το μυθιστόρημά του «Αυτόχειρες Παρθένοι» γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία από τη Sofia Coppola.