Ο Έλληνας ζωγράφος Σταύρος Δίτσιος εκθέτει στο Μουσείο “Venanzio Crocetti” της Ρώμης

Έργα του Σταύρου Δίτσιου από την συλλογή “ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ”, επιλέχθηκαν για την διεθνή έκθεση στο Μουσείο Venanzio Crocetti , απο τις 3 έως 16 Μαρτίου 2023, στη Ρώμη της Ιταλίας, σε έναν ιδιαίτερο χώρο με μεγάλη ιστορία και παραδόσεις.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος μέσα στον κάθε άνθρωπο […] πρόκειται για τον
κόσμο της μνήμης και των ονείρων. […] Pier Paolo Pasolini
Υπό το πρίσμα της ψυχολογίας, η ζωή καθορίζεται από μια συνεχή μεταβαλλόμενη κατάσταση βίωσης συναισθημάτων μέσα από την αλληλεπίδραση με το εξωτερικό κόσμο.  Η σειρά έργων με τίτλο  Mutation- Μετάλλαξη εμπλέκει το ασυνείδητο της μνήμης με την εμπειρία της εξέλιξης. Ο Σταύρος Δίτσιος εμπνέεται από τη διπλή φύση του ανθρώπου σώμα-ψυχή που διαρκώς μεταλλάσσει και αλλάζει τους όρους επιβίωσης του. Η μετάλλαξη δεν αποτελεί παρά μια αναγκαία εξέλιξη που υπόκειται σε διανοητικό έλεγχο. Στα έργα του, ο κόσμος γίνεται αντιληπτός ως εμπειρία και βίωμα και ενώ αναμένουμε ότι η μετάλλαξη μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει στην απώλεια ταυτότητας, γίνεται ξεκάθαρο πως εν προκειμένω η εξέλιξη οδηγεί στην εύρεση μιας νέας ταυτότητας που οδηγεί στην κάθαρση. Οι φόρμες αναδύονται μέσα από την πολυεπίπεδη ζωγραφική επιφάνεια με παλλόμενη ευαισθησία, δημιουργώντας συνεχώς συγκρουόμενες αισθητηριακά εικόνες, ταξιδεύοντας από την Μνήμη στο Τώρα. Είναι διαρκής η απόπειρα του ζωγράφου να εφαρμόσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον εξωτερικό κόσμο, καταθέτοντας συγχρόνως τη δική του εσωτερικότητα. Μορφικές παραμορφώσεις, οξύτητα στις γραμμικές εντυπώσεις αλλά και τα προσωπικά του σημεία στίξης, ο κύκλος ως σημείο αναφοράς, είναι στοιχεία που επανέρχονται και ξεχωρίζουν στα έργα της σειράς.

Ιστορικός Τέχνης- Επιμελήτρια: Βολογιαννιδου Εύα

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Σταύρος Δίτσιος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και την Ισπανία. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλίας από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Ανήσυχος και διερευνητικός, ασχολείται με άλλες πτυχές της τέχνης, όπως η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία σε θέατρα για κλασικό μπαλέτο και θεατρικές παραστάσεις. Ανακαλύπτει επίσης πτυχές του εαυτού του γράφοντας παιδικά παραμύθια.

Ο Σταύρος Δίτσιος είναι ζωγράφος διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, ιστορικές τοποθεσίες, Art Fair και γκαλερί παγκοσμίως, όπως το Palazzo Della Cancelleria Vaticana στη Ρώμη, όπου έχει λάβει διεθνές βραβείο.

Επιπλέον, έχει εκθέσει στο Μουσείο Art and Science, στο Μιλάνο, στο Παλάτι του Μποργκέζε, στη Φλωρεντία, στο Topic Salon στην Πράγα στο Raum Salmgasse στη Βιέννη στο Μουσείο Francesco Gonzaga στη Μάντοβα κ.α.

Έργα του Σταύρου Δίτσιου έχουν δημοπρατηθεί από οίκους Δημοπρασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις Biennale του Λονδίνου, της Βενετίας, της Κύπρου, Πράγα και τα Σκόπια.

Πίνακές του ανήκουν σε συλλογές ανά τον κόσμο, όπως στο Μουσείου Βορρέ, Αθήνα. Στο Yukyung Art Museum Νότια Κορέα. Στο Μουσείο Luigi Bellini, Φλωρεντία, στο Osten Museum of drawing, Σκόπια. Στο Μουσείο Πιερίδη, Λάρνακα, Κύπρος.

Στην Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

http://www.stavrosditsios.com/

https://www.instagram.com/stavros_ditsios.art/

https://www.facebook.com/stavrosditsiosart