Οργισμένα Νιάτα – Look back in anger

Γράφει: η Κλεοπάτρα Σβανά [email protected]

Στο θέατρο Αγγέλων βήμα, στην Ομόνοια, ο Θοδωρής Βουρνάς σκηνοθετεί τα Οργισμένα Νιάτα του Τζόν Όσμπορν σε μετάφραση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα.

Όλοι μας έχουμε κουραστεί με τις καραντίνες και την πανδημία και σιγά σιγά ξαναμπαίνουμε στις θεατρικές αίθουσες παρά τις ανυπόφορες μάσκες.
Ένα κλασικό έργο του παγκόσμιου δραματολογίου που έχει ανέβει στην Ελλάδα αρκετές φορές.

Το αγγέλων βήμα στα πλαίσια της φετινής θεατρικής σαιζόν με τίτλο “η εποχή της αθωότητας” έχει επιλέξει έργα ανάλογης θεματολογίας
Το έργο δεν το είχα ξαναδεί και ενώ το ήξερα από τα φοιτητικά μου χρόνια δεν είχε τύχει να το διαβάσω ποτέ.
Είδα μια παράσταση που με ενθουσίασε. Το σκηνικό ήταν αντιπροσωπευτικό της εποχής που γράφτηκε το έργο. Καθώς και τα κοστούμια είχαν την ανάλογη Αγγλική φινέτσα. Σκηνικά κοστούμια: Αρετή Μουστάκα.

Μπαίνοντας στο θέατρο αντικρίσαμε τους δύο ηθοποιούς πάνω στη σκηνή και αυτό μου προκάλεσε μια αίσθηση ας πούμε οικειότητας, ίσως και θαλπωρής. Πείστηκα ότι αυτό που θα δω θα μου αρέσει.
Και μου άρεσε. Σημαντικό σε μια παράσταση είναι να σε τραβήξει η ιστορία. Η ιστορία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε τόση μεγάλη σημασία γιατί νομίζω ήξερα περίπου τι θα δω. Η υποκριτική ήταν τελικά αυτή που με κράτησε,
Με ρούφηξε το παίξιμο των 5 αυτών ηθοποιών και ικανοποιήθηκα.
Στη διάρκεια της πανδημίας πίστεψα ότι το ζωντανό θέατρο πέθανε. Ίσως για τις νεότερες γενιές αν κάτι δεν περιέχει υπερθέαμα να είναι πολύ δύσκολο να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.
Το θέατρο ζει από τότε που γεννήθηκε στην Ελλάδα και θα ζει όσο υπάρχει ζωή.
Στο υπέροχο και ζεστό θέατρο της οδού Σατωβριάνδου, είδα 5 νέους ανθρώπους να πάλλονται επί σκηνής και να έχουν ένα πάθος να βιώσουν το έργο στο οποίο πρωταγωνιστούν.

Η Λία Τσάνα με κράτησε σε όλη την παράσταση. Δεν χόρταινα να την βλέπω και να την παρατηρώ.
Ο Παναγιώτης Κουρέτσης είχε το γκελ που χρειάζεται για να ερμηνεύσει έναν τέτοιο ρόλο. Θα μπορούσε να τον βελτιώσει κι άλλο, πιστεύω έχει τις δυνατότητες.
Η έκπληξη για μένα ήταν η Κατερίνα Αντζουλάτου. Μια πολύ δυναμική παρουσία. Μου άρεσε πάρα πολύ ο αξιοπρεπής τρόπος που προσέγγισε το ρόλο της δεύτερης γυναίκας.
Ο Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος ήταν η ήρεμη δύναμη στην παράσταση και διατήρησε μια σταθερή πορεία σε όλη τη διάρκεια της.
Συγκινητικός ήταν ο Πάνος Τζίνος, είχε μια φινέτσα στο παίξιμό του και μια αρχοντιά. Ιδανικός για το ρόλο και μια έξυπνη επιλογή.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παράσταση,  σχηματισμένη γραμμικά.
Είχε μια συμμετρία από όλες τις απόψεις. Είχε μια ισορροπία μεταξύ της πλήρους σκηνοθετικής ματιάς. Ισοδυναμώντας φως, μουσική, κίνηση.
Κοιτούσα την κάθε λεπτομέρεια της πλαστικότητας των κινήσεων, τα όμορφα σκοτάδια που δεν ήταν black out  και την αρμονική μουσική.
Φώτα: Γιώργος Αγιανίτης  Μουσική: Γιώργος Αντωνίου. Κίνηση: Ντέπυ Γοργογιάννη.

Θα μπορούσα να πω ότι είδα μια παράσταση τίμια, από την πλευρά όλων των συντελεστών, είδα κάτι που είχε ροή και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να λειτουργούν όλα καλόκουρδισμένα χωρίς παραφωνίες.
Το φως υπάρχει στα στενά της Ομόνοιας στο δεύτερο όροφο του γλυκύτατου αυτού χώρου πολιτισμού.

Συντελεστές παράστασης «Οργισμένα Νιάτα»

• Στην παράσταση του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, τους ρόλους των τεσσάρων «οργισμένων νέων» παίζουν οι εξής ηθοποιοί: Τζίμμυ: Παναγιώτης Κουρτέσης, Άλισον: Λία Τσάνα, Κλίφφ:  Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Έλενα: Κατερίνα Αντζουλάτου, Ταγματάρχης Ρέντφερν, πατέρας της Άλισον:  Πάνος Τζίνος
• Επιλογή Δραματολογίου-Μετάφραση: Μαργ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου
• Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
• Κινησιολόγος-βοηθός σκηνοθέτη: Ντέπυ Γοργογιάννη
• Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
• Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
• Μουσική επιμέλεια-σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Αντωνίου
• Φωτογραφία Αφίσας Γιώργος Γιαννίμπας
Πληροφορίες

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ-ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΔΥΣΗΣ
• Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)
• Πρεμιέρα: Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
• Παραστάσεις: Kάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30
• Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
• Τιμές εισιτηρίων: 14,00 Ευρώ (Κανονικό), 10,00 Ευρώ (Μειωμένο), 5,00 Ευρώ (Ατέλεια)

• ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (διαθέσιμη από αρχές Νοεμβρίου):  Υποχρεωτική η διάθεση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο aggelonvima.gr και στο viva.gr
• Τηλέφωνο: 210-5242211 | http://www.aggelonvima.gr [email protected]

Το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ στο σύνολό του είναι χώρος  COVID FREE, δέχεται άτομα εμβολιασμένα ή νοσήσαντα με αντίστοιχα πιστοποιητικά και δελτία ταυτότητος και τηρεί αυστηρά όλα τα Πρωτόκολλα Υγειονομικής Προστασίας, με γνώμονα την προστασία κοινού και προσωπικού από την εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID – 19).