Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με ένα ξεχωριστό γκαλά όπερας στον ατμοσφαιρικό χώρο του Πρόπυλου, αφιερωμένο στη μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ού αιώνα, τη Μαρία Κάλλας, ολοκληρώθηκαν για φέτος οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στο Μέγαρο 2020» ήταν πλούσιο και περιελάμβανε συνολικά εννέα συναυλίες ελληνικής, ξένης και κλασικής μουσικής, πέντε συναυλίες σπουδαστών ενταγμένες στον «Κύκλο Νέων Μουσικών», 14 προβολές επτά ταινιών στο θερινό «Σινεμά με θέα», αλλά και μία διαφορετική επίδειξη μόδας!

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης, τα οποία τηρήθηκαν με μεγάλη συνέπεια και αίσθημα ευθύνης. Έτσι το κοινό, αλλά επίσης οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι, ένιωσαν ασφάλεια και δεν ήταν λίγες οι φορές που το Μέγαρο δέχθηκε συγχαρητήρια για την άψογη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο κόσμος, σε μια περίοδο μάλιστα με περιορισμένη πολιτιστική δραστηριότητα, ανταποκρίθηκε στις καλλιτεχνικές προτάσεις του Μεγάρου κάνοντας όλες τις εκδηλώσεις sold out.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ Βασίλης Γάκης δήλωσε σχετικά:
«Παρά τις αντίξοες συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πήρε την απόφαση και πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του, οι οποίες βρήκαν τεράστια ανταπόκριση στο κοινό. Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές το Μέγαρο μπόρεσε να υλοποιήσει τη δέσμευσή του -αλλά και δέσμευση του υπουργείου Πολιτισμού- για στήριξη στους καλλιτέχνες και σε άλλους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και για προσφορά εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας στο κοινό της πόλης, που φάνηκε ότι τις είχε ανάγκη και τις περίμενε. Ταυτόχρονα δήλωσε δυναμικό ‘παρών’ στα πολιτιστικά δρώμενα και απέδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το Μέγαρο τώρα σχεδιάζει προσεκτικά τις εκδηλώσεις της χειμερινής περιόδου και βρίσκεται σε αναμονή των κεντρικών αποφάσεων σχετικά με το άνοιγμα των θεάτρων και εν γένει των κλειστών χώρων εκδηλώσεων, ώστε να οριστικοποιήσει το πρόγραμμά του και να το δώσει σύντομα στη δημοσιότητα».

Καλοκαίρι στο Μέγαρο 2020 – Πρόγραμμα

Αυτό το καλοκαίρι συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έδωσαν οι εξής καλλιτέχνες και σχήματα:

The Beatles Live Tribute Band (23/7), Aroma Caribe (24/7), Ανδριάνα Μπάμπαλη – Γιώργης Χριστοδούλου σε ένα πρόγραμμα με τα ωραιότερα ντουέτα (31/7), Μέλα Γεροφώτη, Ελένη Δημοπούλου και Γρηγόρης Σημαδόπουλος με τα διασημότερα τραγούδια για το φεγγάρι (2/9), Δώρος Δημοσθένους, Λιζέτα Καλημέρη, Γιώργος Λίζος, Σοφία Παπάζογλου, Κωνσταντίνος Στεφανής, Ναταλία Ρασούλη και Θωμάς Κοροβίνης σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο στιχουργό Μανώλη Ρασούλη (6/9), MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (11/9), Νάντια Κοντογεώργη – Αχιλλέας Γουάστωρ σε ένα πρόγραμμα με εξαιρετικά τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου (12/9), The Speakeasies’ Swing Band! με τα ρυθμικά τους κομμάτια (13/9), Αγγελική Καθαρίου, Βιολέττα Λούστα, Σοφία Μητροπούλου, Αφροδίτη Πατουλίδου, Σιρανούς Τσαλικιάν και ο πιανίστας Νίκος Κυριόσογλου σε ένα γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας (16/9).

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν πέντε συναυλίες με σπουδαστές εννέα ωδείων της Θεσσαλονίκης αλλά και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, οι οποίες μάλιστα φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά σε έναν ιδιαίτερο χώρο του Μεγάρου, το αίθριο στον 5ο όροφο του κτιρίου Μ2.

Για έκτη χρονιά λειτούργησε το «Σινεμά με θέα», μια συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου προβλήθηκαν οι ταινίες «Απόστρατος», «Πόνος και δόξα», «Euforia», «Yesterday», «Μαγεία στο σεληνόφως», «Ραντεβού στο Belle Epoque», «Ευτυχία».

Τέλος, έγινε και η επίδειξη μόδας του Συλλόγου «Οι Φίλοι Νέας Παραλίας» και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «6η Νέα Παραλία – Νέα Πασαρέλα», με κοστούμια εμπνευσμένα από λογοτεχνικά κείμενα και κατασκευασμένα όπως πάντα με υλικά προς ανακύκλωση (16/9).