Ξένος Γιάννης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Τετάρτη 19-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο ΞΕΝΟ ΓΙΑΝΝΗ.

Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη. Οι εγγύτεροι πρόγονοί του έλκουν την καταγωγή τους απο τη Ζάκυνθο.
Εργάζεται ως οικονομικός συντελεστής στα οικονομικά μεγάλης ιδιωτικής επιχείρησης στην πόλη μας.

Με τη ζωγραφική τον συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί αγάπης και θαυμασμού απο τα νεανικά του χρόνια. Απο νεαρή ηλικία επιδόθηκε με ζήλο στην κατάκτηση των μέσων έκφρασης και των μυστικών της μαγικής αυτής της τέχνης, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει με τον χρωστήρα τις επιθυμίες του.
Όμως η μεγάλη επιθυμία του να σπουδάσει και να μυηθεί στα ενδότερα μυστικά αυτής της αισθαντικής τέχνης δε θα υλοποιηθεί και αυτό είναι κάτι που τον πικραίνει.

Όμως κανένας και τίποτε δεν μπορεί να του στερήσει τη δυνατότητα να είναι ένας πιστός εραστής της ζωγραφικής, ζώντας μαζί της στιγμές μοναδικής δημιουργικής ομορφιάς. Ο Γιάννης Ξένος συμμετείχε ενεργά και με ζωηρό ενδιαφέρον στη δημιουργία του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος τον οποίο υπηρέτησε απο τη θέση του Γ. Γραμματέα, του Ταμία και του απλού μέλους.

Παρέμεινε αταλάντευτα πιστός στις αρχές και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει και υπηρετεί ο Σύλλογος προσφέροντας εντελώς αθόρυβα τις υπηρεσίες του, κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος απο συστάσεως έως τα σήμερα. Ελαβε μέρος σε πολλές απο τις Συλλογικές εκθέσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος τοσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.