Νενάδη Μαρία: “Γυρνώντας τα μάτια προς το Γυάλινο Περίπτερο, εγώ βλέπω τη Δύναμή μας”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικο σας έργο; Ελπίδα! Αυτή θέλω να δώσω στο θεατή και θα είναι ευλογία να την εισπράξει! Στο έργο μου υπερισχύει το πράσινο χρώμα και παρόλη την αντάρα που υπάρχει το κάτω μέρος του, ένας καταρράκτης φωτός έρχεται να το λούσει. Είμαστε ευλογημένοι, ας παραμείνουμε αισιόδοξοι.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα παραλία; Αυτή η έκθεση νιώθω πως είναι ένα είδος τελετουργικού, αυτό εισέπραξα από τη στιγμή που έφτασα στον χώρο. Τοποθετημένη στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας, αυτό που είναι η μόνη διέξοδος των συμπολιτών μου σχεδόν έναν χρόνο τώρα, έρχεται για να τραβήξει την προσοχή των περιπατητών από τις σκέψεις τους. Γυρνώντας τα μάτια προς το Γυάλινο Περίπτερο, εγώ βλέπω τη Δύναμή μας. Πατώντας γερά στα δύο πόδια των καβαλέτων, τα έργα μας στέκονται περήφανα απέναντι στον Ήλιο. Δηλώνουν την παρουσία τους, όρθια, με την πλάτη ίσια. Δηλώνουν την Πίστη τους και συγχρόνως την Ευγνωμοσύνη τους σε αυτό το άπλετο Φως που λούζει το Γυάλινο Περίπτερο όλη μέρα. Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματά μου σχετικά με αυτή την έκθεση και ευχαριστώ άπειρα την αγαπημένη μου Χρύσα Μπαρζόκα που με συμπεριέλαβε σε αυτή την πρωτόγνωρη γιορτή.
Είμαστε εδώ!
Είμαστε Δυνατοί.
Είμαστε Ευγνώμονες.

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Είμαι βέβαιη πως οι συμπολίτες μου θα υποδεχτούν την έκθεση με ενθουσιασμό. Είναι καιρός τώρα που δεν υπάρχει τίποτα νέο για να συνδεθούμε συναισθηματικά. Κανένα δρώμενο, καμία εικόνα. Ας γίνει λοιπόν η αρχή με αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία της Επίμονης Τέχνης και ας ακολουθήσουν κι άλλες! Να ομορφύνουμε την πόλη και μαζί και τις ζωές των θεατών.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Έκλεισαν τα έργα Τέχνης μέσα στα μουσεία. Ο κόσμος συμβιβάστηκε με αυτό. Όχι Τέχνη αυτή την εποχή. Μόνο τηλεόραση. Λοιπόν όχι. Εμείς θα βγάλουμε την Τέχνη στους δρόμους. Προσαρμοζόμαστε, επιμένουμε!
Εύχομαι να είναι αυτή η αρχή πολλών ακόμη καλλιτεχνικών δρώμενων όλων των τομέων της Τέχνης.

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιώθετε οτι αγκαλιάζει τους καλλιτεχνες; Η Θεσσαλονίκη μοιάζει να ξεμουδιάζει όλο και περισσότερο. Για εμάς τους καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη από φορείς της πολιτείας. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον την παροχή των χώρων στους οποίους θα δηλώνουμε το έργο μας. Υπάρχουν τόσα υπέροχα σημεία στη Θεσσαλονίκη, δώστε μας την ευκαιρία να σας τα ομορφύνουμε κι άλλο!