Νάντια Καραγιάννη: “Η μουσική και το τραγούδι έχουν την πιο αληθινή και δυνατή θέση στην καρδιά μου”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Οι πρώτες μου μουσικές αναμνήσεις είναι από τον τόπο καταγωγής μου, τα αγαπημένα μου Τρόπαια Γορτυνίας Αρκαδίας, ένα αστικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής μέχρι σήμερα. Μέσα στην ανεμελιά, στα παιχνίδια, στα γέλια, στην χαρά, στην ελευθερία, στην αθωότητα και στην μάθηση βεβαίως, η μουσική και το τραγούδι είχαν την πιο αληθινή και δυνατή θέση στην καρδιά μου. Πάντα ήμουν με ένα τραγούδι στο στόμα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω την πρώτη μου μουσική ανάμνηση γιατί το σπίτι μας ήταν συνεχώς μες στο τραγούδι. Οι γονείς φιλόμουσοι και καλλικέλαδοι. Αυτό που με είχε απόλυτα ενθουσιάσει και ήταν πρωτόγνωρη ευχαρίστηση για μένα, ήταν ότι με προτροπή του πατέρα μου στα έντεκα μου χρόνια, γράφτηκα στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών στα Τρόπαια για να μάθω ακορντεόν, σολφέζ και φωνητική με δάσκαλο τον Γιώργο Αγγελόπουλο. Παράλληλα ένοιωθα μεγάλη ευχαρίστηση που με επέλεγαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να συμμετέχω σε όλες τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις του σχολείου, που τελικά ήταν ο προπομπός για την μετέπειτα ενασχόλησή μου με τον υπέροχο χώρο της μουσικής.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Σαν λαϊκή τραγουδίστρια με την πλατιά έννοια του όρου, έχω συνεργαστεί με κορυφαίους σολίστες – μουσικούς που θαυμάζω, λατρεύω, και μαγεύομαι με το ταλέντο τους. Όμως το ταξίδι, το ψάξιμο και η ανάγκη καινούργιων συνεργασιών και συνευρέσεων δεν σταματά. Το πάντρεμα του πιο παλιού με το νέο είναι κάτι που με ιντριγκάρει και με ωθεί σε τέτοιες συναντήσεις. Δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποιον σολίστα, γιατί πραγματικά έχουμε πληθώρα εξαιρετικών, ταλαντούχων, ολοκληρωμένων και πολύ ενημερωμένων μουσικών σε όλα τα είδη της μουσικής μας που πάντα είμαι κοντά τους, ανοιχτή σε συνεργασίες και γίνομαι ένα μαζί τους.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Είχα την τύχη και την τιμή όταν μπήκα στον μαγικό χώρο της μουσικής να βρεθώ στο πλάι κορυφαίων δημιουργών και τραγουδιστών που άκουγα από όταν έχω μνήμη σαν παιδί εκεί στα Τρόπαια και μου γέμιζαν με ωραία, ευγενή ακούσματα και συναισθήματα την παιδική και εφηβική ψυχή μου. Ήρθα στην Αθήνα 16 χρονών περίπου και τελείωσα το σχολείο. Ήξερα ότι θα ασχοληθώ με το τραγούδι, αν και περνούσε κάποια σκέψη για τη Νομική σχολή, ήμουν καλή στα θεωρητικά και ο πατέρας μου ήταν νομικός, αλλά το τραγούδι με πήρε μαζί του.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Σαφώς και δεν με τρομάζει κάτι τέτοιο …. Στόχος μου εδώ και πολλά χρόνια είναι να κάνω πράγματα που με ικανοποιούν σαν άνθρωπο πάνω από όλα και είναι κοντά στο προσωπικό μου γίγνεσθαι και στα πιστεύω μου. Η επιτυχία είναι η γνήσια ανταμοιβή των προσπαθειών μας και των κόπων μας για αυτό που αγαπάμε, ώστε να επέλθει η ικανοποίηση, η γαλήνη, η πληρότητα όσο γίνεται, η χαρά, δηλαδή η επιτυχία μας. Παλιότερα είχα φόβο και ανησυχία για τυχόν αποτυχίες γενικότερα που μου προέκυπταν. Γιατί η αποτυχία πονάει πολύ, μας αποθαρρύνει. Μας κάνει να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας, την διάθεσή μας, την δύναμή μας και λειτουργεί ανασταλτικά στα θέλω μας και στα όνειρά μας. Κατάλαβα με τις εμπειρίες που αποκομίζει ο καθένας μας από την ζωή, καθώς και μέσα από την πορεία μου στην μουσική τέχνη που υπηρετώ, ότι οφείλουμε να σηκωνόμαστε και να προσπαθούμε ξανά και ξανά για να αποδείξουμε στον εαυτό μας πρωταρχικά ότι ήμαστε άξιοι και ικανοί να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Σε αυτό με βοήθησε πολύ η γνώση και η μελέτη τουλάχιστον μέσα στο αντικείμενό μου που είναι η μουσική και το τραγούδι και έτσι πορεύομαι σταθερά και ουσιαστικά χωρίς ανασφάλειες.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το να παρακολουθώ τέτοιες εκπομπές, αλλά φέτος έτσι για να έχω μια ενημέρωση μπήκα στον πειρασμό σαν ενημέρωση και μόνο να δω αποσπασματικά διάφορα τέτοια τηλεοπτικά concept…. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι όλα τα γνωστά τηλεοπτικά κανάλια έχουν και από ένα τέτοιο talent show στο πρόγραμμά τους ….Πιστεύω ότι πρωταρχικός στόχος των καναλιών είναι το κέρδος από τις διαφημίσεις. Καταλαβαίνω πως οι διαγωνιζόμενοι πηγαίνουν γιατί ζητούν μια ευκαιρία, αφού οι δισκογραφικές εταιρίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναλάβουν ένα νέο καλλιτέχνη και να τον προωθήσουν. Δεν έχουν και αυτές κέρδος από την πώληση των cd ‘s. Με το που βγαίνει ένα νέο τραγούδι αμέσως υπάρχει στο διαδίκτυο. Ακόμη δεν υπάρχει σφαιρική κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό που για μένα είναι πολύ κακό είναι ότι τα τραγούδια που επιλέγονται να ερμηνευτούν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ξένα ….Με τέτοιο μουσικό πλούτο που έχουμε στην χώρα μας και πολυμορφία μουσικών ειδών από τους σπουδαίους μας δημιουργούς διαχρονικά μέχρι και τις μέρες μας αυτό είναι πολύ λυπηρό. Γιατί τέτοιος μιμητισμός. Επίσης νομίζω για να είχαν κύρος και προσφορά στο τραγούδι αυτές οι εκπομπές, έπρεπε οι κριτές να είναι όσοι έχουν πραγματική γνώση για να ασχοληθούν και να χτίσουν έναν καλλιτέχνη αν αξίζει….. Εν κατακλείδι η γνώμη μου δεν είναι και η καλύτερη……

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Όπως είπα και πιο πάνω έχω συνεργαστεί με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές αξεπέραστους… Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Σπανός, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Μανώλης Ρασούλης, Λίνος Κόκοτος, Αντώνης Βαρδής, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Νίκος Παπάζογλου, Πέτρος Βαγιόπουλος, τον δάσκαλο της παραδοσιακής μας μουσικής Αριστείδη Μόσχο, τον γελωτοποιό της Ρωμιοσύνης Χάρρυ Κλυνν, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μανώλη Μητσιά, τον Σταμάτη Κόκοτα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου, τον Γιάννη Πάριο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Μπάμπη Τσέρτο, τον Μανώλη Λιδάκη, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Δημήτρη Μπάση, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Δημήτρη Κοντογιάννη, τον Λεωνίδα Βελλή, τον Γιάννη Κούτρα, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Βασίλη Σκουλά, τον Δάκη, Τους αδερφούς Τζαβάρα, τον Πασχάλη, τους ηθοποιούς Γιάννη Μπέζο, Νένα Μεντή, Κατιάνα Μπαλανίκα, Τζέση Παπουτσή, τον σπουδαίο ερμηνευτή και δάσκαλο της παράδοσής μας Χρόνη Αηδονίδη, την Βίκυ Μοσχολιού, την Μαρινέλλα, την Σωτηρία Μπέλλου, την Πόλη Πάνου, την Καίτη Γκρέυ, την Γιώτα Λύδια, την Ελένη Βιτάλη, την Γλυκερία, την ελευθερία Αρβανιτάκη, την Ελενη Τσαλιγοπούλου, την Τάνια Τσανακλίδου, τη Γιώτα Βέη, τη Ρένα Κουμιώτη, την Τζένη Βάνου, την Ελένη Ροδά, την Δούκισσα, την Ελένη Δήμου, την Άννα Βίσση, την Ελπίδα, την Μπέσυ Αργυράκη, κ. α. Θα ήθελα να είχα συνεργαστεί ομολογώ με τον Στέλιο Καζαντζίδη και με όλους τους σπουδαίους συνθέτες και στιχουργούς του ρεμπέτικου, αρχοντορεμπέτικου, μικρασιάτικου και παραδοσιακού τραγουδιού μαζί με τους συγκλονιστικούς τραγουδιστές που τους ερμήνευαν ….Μια συνεργασία που ήθελα πάρα πολύ ήταν όταν γνώρισα τον Μάνο Χατζιδάκι λίγο πριν τα μέσα της 10ετίας του ‘90 αλλά δυστυχώς έφυγε από κοντά μας νωρίς…… Τα όνειρα και οι επιθυμίες ξέρουμε δεν σταματούν, οπότε πολλά ωραία θα γίνουν με αξιόλογους συνεχιστές.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Στην Ελλάδα όλοι μάνατζερ ήμαστε …. Ο καλύτερος μάνατζερ είναι ο εαυτός μας. Αρκεί να έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε. Χρειάζεται να έχουμε αγάπη, μεράκι, γνώση της δουλειάς μας, να ήμαστε εργατικοί, να έχουμε καινούργιες ιδέες που μας πάνε παρακάτω…. Σαφώς και χρειαζόμαστε κάποιον συνεργάτη να μας βοηθάει στον συντονισμό των δραστηριοτήτων μας και να είναι κοντά νοητικά στον τρόπο που θέλουμε να υπάρχουμε και να προχωράμε στον χώρο της μουσικής…..

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Αυτή τη σεζόν από τέλος Νοεμβρίου θα είμαι ξανά μαζί με τον αδερφό μου Μπάμπη Τσέρτο σε έναν πολύ όμορφο χώρο στον Πειραιά που αναδιαμορφώνεται και θα παρουσιάσουμε με όλους τους συνεργάτες μας την υπέροχη μουσική της χώρας μας σε όλη την πολυμορφία της. Θα είναι μαζί μας και ο αξιόλογος τραγουδοποιός και μουσικός Νίκος Καραγιάννης ……Θα ερμηνεύουμε τραγούδια που έχουν μεγάλο εκτόπισμα και διαχρονική αξία με δυνατά συναισθήματα 10ετίες τώρα και εξακολουθούν να μας μαγεύουν , όπως και επιλεγμένα τραγούδια από την σύγχρονη μουσική σκηνή καθώς και τραγούδια από την προσωπική μας δισκογραφία. Βέβαια θα συνεχίσω τις συναυλίες μου με αφιερώματα από όλο το φάσμα της μουσικής μας, σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη ετοιμάζω καινούργια τραγούδια σε μουσική του Νίκου Καραγιάννη και στίχους του δημοσιογράφου- στιχουργού Πάνου Τσίρου αρχικά και στην συνέχεια σε στίχους του επίσης δημοσιογράφου- στιχουργού- συγγραφέα και σκηνοθέτη Πάνου Καλουδά και του ποιητή Κώστα Καρτελιά που θα συμμετέχει και ο Μπάμπης τσέρτος. Οι μουσικές πάντα του Νίκου Καραγιάννη…. Και έρχονται και πολλές συμμετοχές παράλληλα.

Να έχουμε υγιές σώμα και καθαρή ψυχή και όλα θα είναι καλύτερα σε ότι αγαπάμε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Νάντια Καραγιάννη γεννήθηκε
και μεγάλωσε στα Τρόπαια της
Αρκαδίας.

Σε κάθε ευκαιρία, τοπικής ή
σχολικής μουσικής εκδήλωσης, μαζί
με τον αδελφό της Μπάμπη Τσέρτο
έβγαζε την αγάπη της για το
τραγούδι.
Είχε την πρώτη ουσιαστική επαφή
με την μουσική σε ηλικία 11 ετών
μαθαίνοντας ακορντεόν .Έχει μέχρι σήμερα 9 προσωπικούς δίσκους και πάρα πολλές συμμετοχές
Συνεργάστηκε με μια εξαιρετική
ομάδα καλλιτεχνών – ερμηνευτών όπως Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μαρινέλλα, Βίκυ
Μοσχολιού, Αντώνης Καλογιάννης, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου,
Γιάννης Πάριος, Μανώλης Μητσιάς,
Δημήτρης Μητροπάνος, Χάρρυ Κλυνν, Γιάννης Μπέζος, Γλυκερία,
Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Λιδάκης,
Αντώνης Καλογιάννης, Τάνια
Τσανακλίδου, Στράτος Διονυσίου,
Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης
Πουλόπουλος, Σωτηρία Μπέλλου, Καίτη Γκρέυ, Γιώτα
Λύδια, Μπάμπης Τσέρτος, Γιάννης Κούτρας, Γεράσιμος
Ανδρεάτος, Κώστας Μακεδόνας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης,
Βασίλης Λέκκας,
Ρένα Κουμιώτη, Ελένη Ροδά,
Δούκισσα, Τζένη Βάνου, Άννα Βίσση κ.α. Επίσης με κορυφαίους δημιουργούς όπως Μίκης θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Αντώνης Βαρδής, Τάκης Σούκας, Λίνος Κόκκοτος, Μάριος Τόκας, Νίκος Παπάζογλου, Μανώλης Ρασούλης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Τάκης σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Αριστείδης Μόσχος (ο δάσκαλος της παραδοσιακής μας μουσικής) κ.α.
Το ρεπερτόριο της αποτελείται από τραγούδια που έχουν
γράψει το κάθε ένα τη δική του ιστορία και που αποτελεί πηγή
έμπνευσης για όλες τις γενιές.
Δημοτικά, νησιώτικα, ρεμπέτικα, επιλεγμένα λαϊκά,
μικρασιάτικα, σμυρνέικα, αρχοντορεμπέτικα, ελαφρά και έντεχνα λαϊκά τραγούδια.
Στο πρόγραμμα της επίσης μπορούν να ενταχθούν ειδικά
αφιερώματα σε καλλιτέχνες που σφράγισαν τον ελληνικό
πολιτισμό όπως οι: Σωτηρία Μπέλλου, Μαρίκα Νίνου, Βίκυ
Μοσχολιού, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης,
Στράτος Διονυσίου κ.α., σε συνθέτες όπως οι: Βασίλης
Τσιτσάνης, Μάρκος Βαμβακάρης, Απόστολος Καλδάρας,
Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου κ.α., σε εκπροσώπους της
λεγόμενης Σμυρναίικης σχολής. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει
διεξοδική αναφορά στους μεγάλους συνθέτες του λεγόμενου
έντεχνου τραγουδιού όπως οι: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης
Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοϊζος, Σταύρος
Κουγιουμτζής, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Λίνος
Κόκκοτος, Δήμος Μούτσης κ.α. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα
να τιμηθούν “μεγάλοι” μας ποιητές που μελοποιήθηκαν από σπουδαίους συνθέτες όπως οι : Νίκος
Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος,
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος,
Μανώλης Ρασούλης κ.α. Και ακόμη αφιέρωμα στο ρεμπέτικο
τραγούδι (ερωτικό, κοινωνικό, σκωπτικό) που περιλαμβάνει
όλους τους εκπροσώπους του και στο δημοτικό τραγούδι από
όλη την Ελλάδα ή και κατά ενότητες, όπως και αφιέρωμα στο
ελαφρό τραγούδι και τους μεγάλους εκπροσώπους του
(Βέμπο, Γούναρης, Δανάη , Μαρούδας Σουγιούλ κ.α.)

https://el-gr.facebook.com

http:ΝΑΝΤΙΑ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ-152170448181361/
https://www.youtube.com/user/nantiakaragianni