ΜΥΚΩΝΙΟΥ ΑΝΝΑ: Καμιά “καραντίνα” δεν απειλεί τις ελευθερίες μας αρκεί αυτές να στηρίζονται στέρεα στην ικανότητά μας να διερωτόμαστε, να κρίνουμε, να αμφιβάλλουμε, να αρνούμαστε αλλά και να δεχόμαστε

Η Πρόεδρος και καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ΜΥΚΩΝΙΟΥ ΑΝΝΑ τοποθετείται με τις “to the point” απαντήσεις της, για τον Κορονοϊό, την καραντίνα και την κανονικότητα.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Βιώνουμε μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου που έχει προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων ανά την υφήλιο, που προκάλεσε σοκ στις αγορές και μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, θα δοκιμάσει τις αντοχές μας σαν κοινωνία, και αν δεν κυριαρχήσει η αλληλεγγύη και η κοινότητα αρχών και αξιών θα είναι μια σκληρή μέρα για πολύ κόσμο.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Δεν θα έλεγα ότι αποτελεί χτύπημα για τον πολιτισμό μας ο αναγκαστικός εγκλεισμός μας. Θα έλεγα ότι είναι ένα παράπλευρο πλήγμα που πρέπει και μπορούμε να το αντέξουμε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Και έδωσε και κάποιες νέες προοπτικές για «διαδικτυακό» πολιτισμό.
Εμείς στο Κέντρο πολιτισμού της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μετά και από υπόδειξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, όπως και άλλοι φορείς, ξεκινήσαμε δράσεις την επομένη ημέρα ώστε να μην αποκοπούν οι πολίτες από τον σύγχρονο πολιτισμό εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Εκμεταλλευτήκαμε το αρχειακό πολιτιστικό μας υλικό, ανεβάσαμε δηλαδή παλιές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις αλλά κάναμε ταυτόχρονα και live με σημαντικούς καλλιτέχνες. Μέχρι την Κυριακή του Θωμά το Κέντρο πολιτισμού της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας θα έχει πραγματοποιήσει 14 live, θεωρώντας ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας δίνει μια παραπάνω αμεσότητα-χωρίς βέβαια να προσεγγίζει την αμεσότητα και την δυναμική μιας πραγματικής συναυλίας.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή πληγεί; Ο τουρισμός είναι παιδί της οικονομικής ευημερίας, της επιθυμίας για επαφή με άλλες χώρες, ανθρώπους και κουλτούρες αλλά και της αίσθησης ασφάλειας και προστασίας που πρέπει να νοιώθει ο ταξιδιώτης στη διάρκεια της μετακίνησης του. Η πανδημία έπληξε και τα τρία αυτά στοιχεία. Βραχυχρόνια, λοιπόν, είναι αναπόφευκτο ότι ο τουρισμός από κάθε αφετηρία και προς κάθε προορισμό θα υποστεί και αυτός σημαντικό πλήγμα. Στη χώρα μας, το μεγάλο ειδικό βάρος του κλάδου κάνει αυτή την εξέλιξη ιδιαίτερα δυσάρεστη. Μετά από αρκετά χρόνια, όπου σε πολύ δύσκολες συνθήκες ο τουρισμός ήταν από τους λίγους πυλώνες σταθερότητας και ανάπτυξης, η πολιτεία και οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί θα πρέπει να στηρίξουν και να βοηθήσουν στην υπέρβαση αυτής της δύσκολης συγκυρίας. Μακροχρόνια, τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. Η χώρα έδειξε ότι αντιμετώπισε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, πειθαρχία αλλά και ανθρωπιά. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Από αυτή τη διαφορετική από πολλές καθεστηκυίες αντιλήψεις, εικόνα, η χώρα μας θα βγει πολλαπλά ωφελημένη.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Η ωριμότητα και η ποιότητα ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος και μιας φιλελεύθερης οικονομίας εξαρτώνται κρίσιμα από την ικανότητα τους να αυτοπεριορίσουν την ελευθερία των μελών τους όταν σε αντίβαρο βρίσκονται σοβαρά θέματα εθνικού συμφέροντος, κοινωνικής συνοχής αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές. Απαραίτητα στοιχεία για τέτοιες εξελίξεις είναι η διαφάνεια και η κοινωνική αποδοχή. Καμιά “καραντίνα” δεν απειλεί τις ελευθερίες μας αρκεί αυτές να στηρίζονται στέρεα στην ικανότητα μας να διερωτόμαστε, να κρίνουμε, να αμφιβάλλουμε, να αρνούμαστε αλλά και να δεχόμαστε. Η ελευθερία να περιορίζεις την ελευθερία σου, αποτελεί και η ίδια μέρος των επιλογών ενός ελεύθερου πολίτη.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχω σταματήσει να προγραμματίζω, να οργανώνω και να οραματίζομαι την επόμενη ημέρα. Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει πάνω από όλα με δυνατή ψυχολογία, γιατί έχουμε πολλούς να στηρίξουμε: το κοινό μας, τους καλλιτέχνες μας την ίδια μας την κοινωνία. Περιμένουμε και εμείς στο Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τις αποφάσεις των ειδικών και είμαστε έτοιμοι έχοντας καταστρώσει πολλαπλά σχέδια για να προσαρμοστούμε, εάν χρειαστεί, στην ενδιάμεση περίοδο προσαρμογής.

Εδώ και μήνες, ως γνωστόν, σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μου το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ. Και αυτό ακόμα θα προσαρμοστεί, εάν χρειαστεί, γιατί το σημαντικό είναι να γίνουν πράγματα για τον κόσμο, γιατί θα τα έχει ανάγκη. Από αυτή την πρωτοφανή κρίση θα πρέπει να βγούμε σοφότεροι, ωριμότεροι και δυνατότεροι. Παραμένω στις επάλξεις και αισιόδοξη.

ΜΥΚΩΝΙΟΥ ΑΝΝΑ

Πρόεδρος και καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέντρου Πολιτισμού περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας