Μπακλατζής Κωνσταντίνος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε το γλύπτη και ζωγράφο Μπακλατζή Κωνσταντίνο.

Από τη νεώτερη ηλικία του, που ήταν πρόθυμος από τη φύση του, παρακολουθούσε τον παππού του να σκαλίζει την πέτρα, δίνοντάς του τη μορφή που ήθελε. Το γεγονός αυτό τον έκανε να ονειρεύεται να ακολουθήσει τα ίδια βήματα και να κάνει το ίδιο. Ο πατέρας και ο παππούς του τον ενθάρρυναν πάντα να πηγαίνει κάθε φορά που προσπαθούσε να δημιουργήσει κάτι.

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος σφυρήλατο σε ασήμι, Διαστάσεις: 72Χ150 εκ2)

Ο Κώστας γεννήθηκε στις Σέρρες το 1947. Ήταν καλός μαθητής στο σχολείο, αλλά ήταν ιδιαίτερα καλός όταν το μάθημα είχε να κάνει με την τέχνη. Με την ανάπτυξή του άρχισε να εργάζεται με γλυπτά. Τα αγάλματά του άφησαν τους κριτικούς να αναπνέουν από τον θαυμασμό.

Μέχρι το 1990 είχε κάνει 14 δημόσιες εκθέσεις και τιμήθηκε με 5 χρυσά μετάλλια. Το έργο του μπορεί να προβληθεί τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Η συλλογή του περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτά. Το 1965 ξεκίνησε τη δική του γκαλερί και συνεχίζει την παράδοση του πατέρα και του παππού του στη γλυπτική. Το ανήσυχο μυαλό του τον έσπρωξε στα κοσμήματα το 1990.

Μυθολογικό ανάκτορο, Λάδι-Καμβά, Διαστάσεις: 80Χ100 εκ.3)

Η πλαστικότητα και η απαλότητα του ευγενούς μετάλλου του έδωσαν τη δύναμη να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μια μεγάλη ποικιλία κοσμημάτων. Ο λαός ήταν για μια ακόμη φορά χωρίς ανάσα. Όλα αυτά τα κοσμήματα παρουσιάστηκαν μέσω του τηλεοπτικού σταθμού της Time TV στη Θεσσαλονίκη.
Η δραστηριότητα αυτή έλαβε χώρα για 16 χρόνια. Είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ζωγράφων Βορείου Ελλάδος. Σε μια από τις εκθέσεις με αντικείμενο την θρησκεία, θαύμαζε το έργο άλλων ζωγράφων και αποφάσισε να ξεκινήσει να ζωγραφίζει αγίους με λάδι, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας πολύ σκληρός τρόπος ζωγραφικής.

Το Προάγγελμα Της Αναστάσεως, Λάδι Καμβά, Διαστάσεις: 80Χ100 εκ.

Ωστόσο, σύντομα κατάφερε να επιτύχει το απαιτούμενο αποτέλεσμα και οι άλλοι ζωγράφοι ήταν έκπληκτοι. Έχει δημιουργήσει πολλούς πίνακες αγίου με βυζαντινό ύφος και εργάζεται τώρα στην κλασσική ζωγραφική του «αγίου». Η ομαλότητα των χρωμάτων και η αυστηρή γραμμή, δίνουν την εντύπωση ότι η βυζαντινή και κλασική ζωγραφική «αγίου» συνδυάζεται πολύ καλά.


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.