Τι είναι η χαρακτική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; Η χαρακτική είναι για μένα κάτι το μοναδικό. Είναι η μαγεία που δημιουργείται κάθε φορά που πιάνω τα εργαλεία για δημιουργία, απομακρύνοντας συγχρόνως οποιαδήποτε άλλη σκέψη με διακατέχει εκείνες τις στιγμές. Μου δίνεται η αίσθηση, κατά την διάρκεια της χάραξης αλλά και αναμένοντας τα αποτελέσματα ότι κάτι το ιδιαίτερο θα συμβεί, και πράγματι κάθε φορά το αποτέλεσμα με εκπλήσσει ευχάριστα. Δεν αναζητώ την τελειότητα αλλά τον τέλειο κόσμο της φαντασίας και του ονείρου. Ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζεται μοναδικά και αυτό φανερώνεται στο τέλος μέσα από τα έργα του.
Ανάγκη για δημιουργία; Επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Ως λογικά και σκεπτόμενα όντα, ανιδιοτελή και ανικανοποίητα, θέλουμε να αφήσουμε ένα τόσο δα μικρό ίχνος, δικό μας, στη απεραντοσύνη του κόσμου αυτού. Γι’ αυτό λοιπόν με τα δικά μου έργα τέχνης, δημιουργώ έναν μικρόκοσμο φτιαγμένο στα μέτρα μου, αφήνοντας ένα παράθυρο και για όσους που θα θέλουν να εισέλθουν σε αυτόν.
Χαράζω με μοναδικούς περιορισμούς το μέγεθος της μήτρας του έργου, χωρίς όμως άλλες δεσμεύσεις – ψυχικές ή σωματικές αναγκαιότητες. Η ελευθερία επεκτείνεται, η ισορροπία αναστρέφεται, η φαντασία εκσφενδονίζεται. Το μυαλό μας λειτουργεί σε πολλά μήκη κύματος, και στο χέρι μας είναι να καταγράψουμε και να επεξεργαστούμε ένα ελάχιστο μέρος απ’ αυτά.
Αγαπώ αυτό που κάνω και αυτό πάντα μου το ανταποδίδει, γιατί η αγάπη αντισταθμίζει την υπομονή, την επιμονή, την θλίψη και τελικά θεραπεύει.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Το υποσυνείδητο και ο κόσμος του ονείρου είναι αυτός που με παρακινεί το ενδιαφέρον και με ωθεί σε μια νέα δημιουργία κάθε φορά που πιάνω τα εργαλεία. Θα έλεγα ότι ανήκω στην οικογένεια των σουρεαλιστών με μόνη διαφορά ότι δεν είμαι κατά της παράδοσης, κατά της οικογένειας, κατά της κοινωνίας, αλλά με το έργο μου εκφράζεται η αγωνία μου κατά του κατεστημένου, αυτών που θεωρούμε δεδομένων, χωρίς να προσπερνάω απαρατήρητα τις ανατροπές που φέρνει η ζωή. Στην ουσία ο κόσμος μας δεν παρεκκλίνει και πολύ από τον φανταστικό κόσμο μιας ενδότερης μυστικής Σκέψης.
Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Κατά την πορεία των ετών έχω διαφορετικές πηγές έμπνευσης. Στην αρχή θαύμασα το μεγαλείο των εμπρεσιονιστών που μπορούσαν να αποτυπώσουν την εντύπωση της μιας στιγμής σε όλο της το μεγαλείο. Στην συνέχεια όμως με μαγνήτισε η πορεία των σουρεαλιστών και κυβοφουτουριστών της Ρώσικης Πρωτοπορίας. Το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο του ονείρου και του υποσυνείδητου ήταν πιο κοντά στις αναζητήσεις μου. Το παράλογο, το τυχαίο αλλά και το υπαρκτό προδίδουν την σημασία του μαγικού και θαυμαστού κόσμου με τον οποίο ασχολούμαι.
Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Θα ήθελα να συνομιλήσω με τον Wassily Kandinsky για να μου αναλύσει τα εσώψυχα της έκθεσης των Γάλλων ιμπρεσιονιστών που συνάντησε στη Μόσχα- κυρίως με το έργο του Μονέ «Οι Θημωνιές», που είναι και η δική μου πρώτη πηγή έμπνευσης και πως έφτασε να δημιουργεί ένα άλλο είδος τέχνης το οποίο άλλοτε παραπέμπει σε φοβισμό, άλλοτε σε αφηρημένο και πολλές φορές οδηγείται στην «αποκάλυψη του πνεύματος» όπως αναφέρει, μέσα από γεωμετρικά σχήματα και έντονα θερμά ή ψυχρά χρώματα.
Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της Χαρακτικής; Όταν σου δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας δεν μπορείς να βάλεις φραγμούς. Θα μπορούσα να ασχοληθώ και με την γλυπτική, γιατί μπορείς να δόσεις σε ένα άμορφο υλικό, σμιλεύοντάς το, μορφές και σχήματα πέρα από τους κανόνες και την λογική ανατρέποντας την φυσική τάξη των πραγμάτων.
Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Θα ήθελα να ζήσω με τους Γάλλους Εμπρεσιονιστές στο Παρίσι να συμμετέχω στο Σαλόνι του 1865. Σε αυτή την επανάσταση στην τεχνική και θεματογραφία που πρώτη φορά έφερναν στα σαλόνια, αλλά και να εκφράσω τη χαρά που προκαλεί η υποκειμενική αίσθηση της τονικότητας του φωτός με την ιδιαίτερη τεχνική και τα χρώματα. Οι εμπρεσσιονιστές καλλιτέχνες δημιουργούσαν την εντύπωση της φόρμας, της απόστασης, του βάθους και της σκιάς με τις μικρές πινελιές άμεικτου χρώματος, που κατά κάποιο τρόπο η χάραξη της μήτρας δεν διαφοροποιείται και πολύ από την τεχνική αυτή- μικρέ χαράξεις διαφορετικής υφής.
Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Με τα έργα μου δένομαι συναισθηματικά, είναι μικρές δημιουργίες που συνομιλούν πολλές φορές με τον δημιουργό τους. Κάθε έργο έχει και κάτι παραπάνω να δώσει από αυτό που δείχνει. Κάποιο νόημα βαθύτερο θα κρύβει αφήνοντας τον θεατή να ασκήσει την δική του κριτική, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Οι τίτλοι, στην βάση κάθε έργου, είναι λίγο εκκεντρικοί ώστε να προκαλέσουν αυτήν την αναζήτηση.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Προσωπικοί λόγοι δεν με άφηναν να προχωρήσω σε μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη της τέχνης, παρά μόνο με προσωπική μου αναζήτηση και με την διδαχή της Ιστορίας Τέχνης και Φιλοσοφίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Όμως τώρα, κάλιο αργά παρά ποτέ, που πέτυχα την εισαγωγή μου στην σχολή εικαστικών Τεχνών του ΑΠΘ, πιστεύω ότι θα ξεδιπλώσω πτυχές και ανεξερεύνητους κόσμους του συνειδητού και ασυνείδητου, καθώς θα εμπλουτίζεται η καλλιτεχνική μου αστείρευτη δίψα για νέες δημιουργίες. Ελπίζοντας μια μένα να καταφέρω να εκθέσω ένα έργο μου στο Musée d’ Orsay στο Παρίσι.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ – ΣΥΡΟΥ ΜΠΕΣΣΥ
Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών
Ευρωπαϊκού πολιτισμού/ Εικαστικός Χαράκτρια
Σπουδάστρια στο ΑΠΘ Σχολή Καλών Τεχνών
Γεννημένη στο Μόντρεαλ του Καναδά, είμαι χαράκτρια – εικαστικός έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του Εξωτερικού από το 2006 μέχρι σήμερα.
Πτυχιούχος Σπουδών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με έδρα Πάτρα (2002-2007).
Στις Εκθέσεις η συμμετοχή μου παρουσιάζεται με έργα χαρακτικής (οξυγραφία- ακουατίντα – λινόλεουμ).
Θα ήθελα αν αναφέρω ότι μου δόθηκε Βραβείο στη 2η Μπιενάλε του Γιαννακός –Xotaris Art Forum, Αρχάνες Κρήτης, όπου διεξήχθη έκθεση στην Θεσσαλονίκη έναν χρόνο αργότερα στην Γκαλερί ΑRT IS CAUSA με το έργο «Πυγμαλείον-Γαλάτεια».
Στην Νέα Υόρκη πήρα μέρος για φιλανθρωπικό σκοπό (http://suppartingstudents.com/?page_id=518) και
Προσωπική μου έκθεση διεξήχθη το 2018, στην Στέγη Τεχνών του ΣΚΕΤΒΕ (Φλέμιγκ 10, Θεσσαλονίκη).
Έργα μου μπορείτε να βρείτε στην Δημοτική Πινακοθήκη στους Γόννους Λάρισας, στην πινακοθήκη Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης και στην πινακοθήκη του Μουσείου Τεχνών Κοζάνης.
Έγινα μέλος του Συλλόγου ΣΚΕΤΒΕ το 2014 και επίσης Αρθρογράφος και μέλος της επιτροπής που το επιμελείται στο Καλλιτεχνικό περιοδικό «Τέχνης Ίχνη» του συλλόγου.
Φιλοτέχνησα το χαρακτικό του 11ου περιοδικού «Τέχνης Ίχνη» του συλλόγου ΣΚΕΤΒΕ.
Εκλέχθηκα γραμματέας του Συλλόγου ΣΚΕΤΒΕ (για τα έτη 2019-2021)
Σήμερα είμαι Φοιτήτρια Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον κ. Γιανναδάκη Μανώλη.
Συνηθίζω να λέω :
«Στον δικό μου μικρόκοσμο ~ μέσω των χαρακτικών μου (ακουατίντα – οξυγραφία – λινόλεουμ) αφήνεται πάντοτε ένα μικρό παράθυρο διαφυγής από την καθημερινότητα σε έναν χώρο ελεύθερο από κάθε δέσμευση και ισορροπία, δημιουργώντας ερωτήματα για τον σύγχρονο τρόπο ζωής».
Εκθέσεις:
1. Των εικαστικών εργαστηρίων Κοζάνης και Νεάπολης Θεσσαλονίκης
2. Του Πολιτιστικού κέντρου Θέρμης : Έκθεση σύγχρονης τέχνης (21/08/12 έως 18/09/12) στη Δημοτική Πινακοθήκη Θέρμης,
3. Στο «Κοβεντάρειο» (9 Δεκ 2012) Νομού Κοζάνης
4. Στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης (Μάιος 2013)
5. Στον Πολυχώρο «MUCH POINT» στην Αθήνα (από 06-06-2013 έως 30-06-2013)
6. Στον «Πολυχώρο τέχνης Remezzo» Θεσσαλονίκης Kάθε 2 χρόνια, από το 2014, παίρνω μέρος στην έκθεση γυμνού που διοργανώνει ο ΣΚΕΤΒΕ στο Remezzo ΘΕΣΣΑΛΟΛΙΚΗΣ
7. Στην 1η & 2η Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτικής 2012, για Ex Libris με θέμα “Οδύσσεια – Ιλιάδα”, στο Ίδρυμα Πολιτισμού Παναγιώτης Γιαννάκος – Xotaris Art Forum, στις Αρχάνες Κρήτης.
8. Στους «Παράλληλοι δρόμοι», τον Ιούνιο 2013, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Απέκτησα το 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ (από τον Σύλλογο)το 2013.
9. Στην Αίθουσα Τέχνης Vlassis Art Gallery (1-10 Οκτ 2014).
10. στην Νέα Υόρκη για φιλανθρωπικό σκοπό (http://suppartingstudents.com/?page_id=518)
11. Μου δόθηκε Βραβείο στη 2η Μπιενάλε του Γιαννακός –Xotaris Art Forum, Αρχάνες Κρήτης, το 2015, όπου διεξήχθη έκθεση στην Θεσσαλονίκη έναν χρόνο αργότερα στην Γκαλερί ΑRT IS CAUSA με το έργο «Πυγμαλείον-Γαλάτεια».
12. Στη «ΡΩ ART Gallery Thessaloniki» (2015 & 2016)
13. Στο Μακεδονικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης – ΔΕΘ – HELEXPO Θεσσαλονίκη (ΝΟΕΜ 2015)
14. Στο ΤΕΧΝΟΣΤΑΣΙΟ Εκθεσιακός χώρος – Thessaloniki (2015)
15. Στην Δημοτική Πινακοθήκη στους Γόννους Λάρισας (2015)
16. Στην «Govedarou Art Gallery», Θεσσαλονίκη (2016)
17. Στην Πινακοθήκη Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης (Ετήσια έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ 2015)
18. Στην 3η ART THESSALONIKHS στη ΔΕΘ HELEXPO (2015)
19. Στο 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου «ΤΕΧΝΗΣ ΙΧΝΗ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ», στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου (ΑΥΓ 2016).
20. Στην Gallery Desmos στο Παρίσι (2017) σε Ομαδική έκθεση του συλλόγου.
21. Προσωπική μου έκθεση διεξήχθη το 2018, στην Στέγη Τεχνών του ΣΚΕΤΒΕ (Φλέμιγκ 10, Θεσσαλονίκη).
22. Στο Μουσείο Τεχνών Κοζάνης (2019)
23. Στην Ετήσια έκθεση ΣΚΕΤΒΕ στο ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2019)