ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ Έργα Παπαδημητρίου και Σούμπερτ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών μουσικής δωματίου με το Τρίο Salonic@rte, που συγκροτείται από δύο μουσικούς της ορχήστρας, την Αναστασία Μισυρλή (βιολί) και τον Ιωάννη Στέφο (βιόλα), που ένωσαν την πολυετή τους πορεία στη μουσική με τη νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου ‘Bradshaw & Buono 2014’ της Νέας Υόρκης, Ευαγγελία Μητσοπούλου.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου ‘Εγκώμιον, τρεις κλέφτικες σκηνές προς τιμής του Νίκου Σκαλκώτα’, που έγραψε ο Θεσσαλονικιός συνθέτης Αθανάσιος Παπαδημητρίου, μετά από σχετική παραγγελία του σχήματος και είναι αφιερωμένο στο σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως ‘Έτος Σκαλκώτα’.

Το ‘Τρίο σε μι ύφεση μείζονα, για βιολί, βιόλα και πιάνο, έργο 100, D.929’ είναι το δεύτερο μεγάλης διάρκειας πιάνο τρίο του Σούμπερτ. Γράφτηκε το 1827 ως δώρο του συνθέτη για το γάμο του στενού του φίλου Josef von Spaun, που τον ενθάρρυνε συνεχώς από τα πρώτα του συνθετικά βήματα. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα μουσικής δωματίου της ρομαντικής εποχής, ενώ διάφορα θέματά του έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά στον κινηματογράφο.

Κυριακή, 21 Απριλίου 2019
ώρα 12:00
Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’

Τρίο Salonic@rte
Αναστασία Μισυρλή, βιολί
Ιωάννης Στέφος, βιόλα
Ευαγγελία Μητσοπούλου, πιάνο

Πρόγραμμα:
Αθανάσιος Παπαδημητρίου (2000-):
Εγκώμιον τρεις κλέφτικες σκηνές προς τιμήν του Νίκου Σκαλκώτα, για βιολί, τσέλο, πιάνο
(Παραγγελία του Τρίο Salonic@rte)
A’ παγκόσμια εκτέλεση

Franz Schubert (1797-1828):
Τρίο αρ. 2 σε Μι ύφεση μείζονα για βιολί, τσέλο, πιάνο έργο 100 D. 929