Μιχάλης Ανδρονίκου: “Η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση του ήθους και της προσωπικότητας του ανθρώπου”

“…Στα σχέδιά μου είναι και ένα βιβλίο περί σύνθεσης, το οποίο φιλοδοξώ να ολοκληρώσω φέτος.
Φυσικά έχω ένα γεμάτο πρόγραμμα διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο και στη μουσική σχολή στην οποία διδάσκω και στα μελλοντικά μου σχέδια πάντα έχουν σημαντική θέση και οι φοιτητές μου”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι τα λαϊκά τραγούδια των αρχών της δεκαετίας του 1980, που άκουγα από το ραδιόφωνο στο σπίτι. Αυτή η ατμόσφαιρα των τραγουδιών είναι βαθιά χαραγμένη μέσα μου, παρόλο που έχουν αλλάξει πολύ τα ακούσματα μου από τότε.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η ζωή μου ήταν ανέκαθεν γεμάτη με μουσική, όλων των ειδών. Έκανα πολλές σπουδές σε διάφορα όργανα, θεωρητικά, μουσικολογία, βυζαντινή μουσική, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με το διδακτορικό στη σύνθεση που έκανα στον Καναδά. Είχα και έχω σημαντικές συνεργασίες με εξαιρετικούς μουσικούς από όλο τον κόσμο. Έργα μου εκδόθηκαν, ηχογραφήθηκαν, και παρουσιάστηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Δείγματα της δουλειάς μου μπορείτε να ακούσετε εδώ: http://mandronikou.wixsite.com/website

https://soundcloud.com/musmich

https://www.reverbnation.com/andronikou

www.youtube.com/user/musmich

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση του ήθους και της προσωπικότητας του ανθρώπου. Σίγουρα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην μουσική παιδεία για να υπάρξει ισορροπημένη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη καθώς και σωστή κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι απαραίτητη και πολυσήμαντη η μουσική παιδεία.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε; Θαυμάζω πολλούς μουσικούς και με αρκετούς από αυτούς έχω ήδη συνεργαστεί ή συνεργάζομαι αυτήν την περίοδο. Ως συνθέτης έχω την ανάγκη να συνεργάζομαι με σοβαρούς μουσικούς και σύνολα, που να μπορούν να υποστηρίξουν τη δουλειά μου και να την μεταφέρουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους στον κόσμο. Η σχέση συνθέτη-ερμηνευτή είναι αμφίδρομη και πολύ σημαντική για την υλοποίηση ενός μουσικού έργου.

Ποια είναι η άποψή σας για το σύγχρονο μουσικό γίγνεσθαι; Υπάρχει σίγουρα μεγάλη μουσική παραγωγή και κατανάλωση διεθνώς. Πολλές συναυλίες, ηχογραφήσεις και εκδόσεις όλων των ειδών και των αισθητικών κατευθύνσεων συνυπάρχουν και συνδιαμορφώνονται. Σε ό,τι αφορά στη μοντέρνα κλασική μουσική ή σύγχρονη μουσική, πιστεύω ότι μας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να ακολουθήσουμε ελεύθερα μια αισθητική κατεύθυνση πολύ προσωπική που να αφορά συνάμα περισσότερο κόσμο, από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Ακόμα και στην ακαδημαϊκή μουσική κοινότητα συνυπάρχουν συνθέτες που είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει σύγκριση της δουλειάς τους.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα είδη, πιστεύω ότι οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται όλο και πιο γκρίζες και οι ταμπέλες μοιάζουν να είναι παρωχημένες. Οι λαϊκές μουσικές τείνουν να γίνουν μουσειακό είδος παγκοσμίως, και η ποπ μουσική διεθνοποιείται ως μουσικό ιδίωμα του συρμού.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Γράφω μουσική σε καθημερινή βάση και συνήθως προσπαθώ να προλάβω κάποιες αναθέσεις και ημερομηνίες για διάφορα μουσικά φεστιβάλ. Σίγουρα θέλω να εκδώσω, να ηχογραφήσω και να παρουσιάσω έργα μου, παλιά και νεότερα. Στα σχέδιά μου είναι και ένα βιβλίο περί σύνθεσης, το οποίο φιλοδοξώ να ολοκληρώσω φέτος.
Φυσικά έχω ένα γεμάτο πρόγραμμα διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο και στη μουσική σχολή στην οποία διδάσκω και στα μελλοντικά μου σχέδια πάντα έχουν σημαντική θέση και οι φοιτητές μου.

Eπιλεγμένα βίντεο από ζωντανές παρουσιάσεις έργων του Μιχάλη Ανδρονίκου:

https://www.youtube.com/watch?v=zjCXoQTIbqQ

https://www.youtube.com/watch?v=3kCRkxxsX8I

https://www.youtube.com/watch?v=n4WG1xfIAN4

https://www.youtube.com/watch?v=H-qL2EUFB4g