Μιλτιάδης Σαρατζίδης: Ένας ανήσυχος Έλληνας επιχειρηματίας με “έδρα” τις Η.Π.Α.

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Διογένη Μαριόλα

Δίνοντας βήμα σε νέους Έλληνες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εξωτερικό, ο Μιλτιάδης Σαρατζίδης, από το καλύτερο νέο “αίμα” της γενιάς του, κατάφερε χάρη στο ιδιαίτερο γνωστικό του πεδίο και το ανήσυχο μυαλό του να συγκαταλέγεται στα πιο δυνατά χαρτιά του πάζλ της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να ασχοληθείτε με τον κλάδο…

Το κίνητρο για εργασία στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας καθοδηγείται από το πάθος για καινοτομία και την πίστη στις δυνατότητες της κωδικοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης και του blockchain να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αναπτύσσοντας λύσεις που βοηθούν τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, όπως να βρουν την τέλεια δουλειά ή το σπίτι τους,  μπορούμε να κάνουμε απτή διαφορά στον κόσμο και να συμβάλουμε στην ευημερία των ατόμων σε παγκόσμια κλίμακα.

Και στις δύο εταιρείες που ίδρυσα, τη Finseka και την Eden, η φιλοσοφία μου περιστρεφόταν πάντα γύρω από την αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής και της καινοτομίας για να κάνω πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Στη Finseka, δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης πρώτης κατοικίας για τους χρήστες μας. Έχουμε βοηθήσει με επιτυχία πάνω από 300 άτομα να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για την ιδιοκτησία σπιτιού και η εταιρεία συνεχίζει να ευδοκιμεί, βοηθώντας περισσότερους ανθρώπους κάθε μέρα.

Εν τω μεταξύ, στην Eden, χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσουμε σε βάθος τις ανάγκες των ατόμων που αναζητούν εργασία και να τους ταιριάξουμε με εταιρείες που αναζητούν ταλέντα. Αυτή η προσέγγιση μας επιτρέπει να βοηθήσουμε άτομα σε όλο τον κόσμο να βρουν την ιδανική δουλειά που ευθυγραμμίζεται με τα πάθη και τις δεξιότητές τους. Η παγκόσμια ομάδα των 15 αφοσιωμένων επαγγελματιών μας, συνέβαλε καθοριστικά στη συγκέντρωση άνω των 500.000 $ για την κατασκευή αυτής της καινοτόμου πλατφόρμας στις ΗΠΑ. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τον αντίκτυπο που έχει η πλατφόρμα μας στη ζωή των ατόμων που αναζητούν εργασία και των εταιρειών.

Οι συνδέσεις που έχω δημιουργήσει σε όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού μου ταξιδιού ήταν ανεκτίμητες. Με μια ποικιλόμορφη και ταλαντούχα ομάδα που συνεισφέρει από όλες τις γωνιές του κόσμου, δημιουργήσαμε ένα μοναδικό, συνεργατικό περιβάλλον που προωθεί την καινοτομία και οδηγεί την επιτυχία μας. Η πίστη μου στη δύναμη των ανθρώπων, την ηγεσία και τη δημιουργία δυναμικής ήταν πάντα ο πυρήνας της προσέγγισής μου στην επιχείρηση. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα είναι δυνατά με την κωδικοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain και είμαι βαθιά αφοσιωμένος στο να ξεπεράσω τα όρια της καινοτομίας προκειμένου να δημιουργήσω διαρκή, θετική αλλαγή. Η κοσμοθεωρία μου έχει τις ρίζες της στην ιδέα ότι η καινοτομία μπορεί να συμβεί μόνο όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις και είσαι παθιασμένος με τη δουλειά σου. Ως παγκόσμιος πολίτης, αισθάνομαι ότι ευθύνη μου είναι να δημιουργώ ευκαιρίες και να συμβάλλω στη βελτίωση της κοινωνίας, υπερβαίνοντας τα σύνορα και τα όρια.

Ποιο είναι ένα έργο ή πρωτοβουλία που ηγηθήκατε στη Finseka ή στην Eden για το οποίο είστε ιδιαίτερα περήφανος;

Ένα έργο που ηγήθηκα στο Eden και για το οποίο είμαι ιδιαίτερα περήφανος είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή του συστήματος αντιστοίχισης εργασιών που λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Το σύστημα χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους για την ανάλυση των δεδομένων των υποψηφίων και των απαιτήσεων των εργοδοτών, παρέχοντας εξατομικευμένες προτάσεις εργασίας σε άτομα που αναζητούν εργασία και διευκολύνοντας τη διαδικασία πρόσληψης για τους εργοδότες. Αυτό το έργο περιελάμβανε τη συνεργασία με μια πολυτάλαντη ομάδα επιστημόνων δεδομένων, μηχανικών και επαγγελματιών επιχειρήσεων για να σχεδιάσουμε και να λανσάρουμε μια λύση που αξιοποιεί την τεχνολογία αιχμής για να δημιουργήσει αξία τόσο για όσους αναζητούν εργασία όσο και για τους εργοδότες. Τα θετικά σχόλια που λάβαμε από χρήστες και πελάτες ήταν απόδειξη του αντίκτυπου και της αξίας που δημιούργησε αυτό το έργο.

Πώς παραμένετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στον κλάδο σας;

Για να είμαι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στον κλάδο μου, φροντίζω να παρακολουθώ σχετικά συνέδρια και εκδηλώσεις, να διαβάζω δημοσιεύσεις του κλάδου και να συνεργάζομαι με ηγέτες σκέψης και ειδικούς στον τομέα μου. Ενθαρρύνω επίσης την ομάδα μου να μοιραστεί τις ιδέες και τις προοπτικές της για τις αναδυόμενες τάσεις και τεχνολογίες, ενισχύοντας μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης και καινοτομίας.

Στην Eden, αξιοποιήσαμε πρόσφατα τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για να αναπτύξουμε το εξατομικευμένο εργαλείο προσλήψεων, το οποίο συνδυάζει άτομα που αναζητούν εργασία με ευκαιρίες εργασίας με βάση τις μοναδικές δεξιότητες, την εμπειρία και τις προτιμήσεις τους. Για να αναπτύξουμε αυτό το εργαλείο, χρησιμοποιήσαμε το ChatGPT, ένα κορυφαίο μοντέλο γλώσσας που παράγει ανθρώπινες αποκρίσεις σε ερωτήσεις εκφρασμένες σε φυσική γλώσσα. Εκπαιδεύοντας το ChatGPT σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων εργασίας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιστοίχιση εργασιών. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αξιοποιούμε την τεχνολογία για να προωθήσουμε την καινοτομία και να παραμείνουμε ηγέτες στον κλάδο μας.

Ποιες στρατηγικές χρησιμοποιείτε για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί και καινοτόμοι στη δουλειά σας;

Για να παραμείνω ανταγωνιστικός και καινοτόμος στη δουλειά μου, χρησιμοποιώ ποικίλες στρατηγικές. Μια βασική στρατηγική είναι η ενημέρωση σχετικά με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής όπως το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να εξορθολογήσουμε τις λειτουργίες και να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο μας. Επιπλέον, προσπαθούμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε τα καλύτερα ταλέντα δημιουργώντας μια κουλτούρα καινοτομίας και δημιουργικότητας που δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα μας να σκέφτεται έξω από το πλαίσιο και να επιδιώκει φιλόδοξους στόχους. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης, είμαστε σε θέση να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και να διατηρούμε ηγετική θέση στον τομέα μας.

Επιπλέον, δίνουμε προτεραιότητα στις συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, επιτρέποντάς μας να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και τους πόρους τους για να προωθήσουμε την καινοτομία και να δημιουργήσουμε νέα αξία. Χτίζοντας ισχυρές σχέσεις και στρατηγικές συμμαχίες, είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέες αγορές, να μοιραστούμε γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές και να δημιουργήσουμε συνέργειες που μας επιτρέπουν να επιτύχουμε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε μόνοι μας. Τελικά, η εστίασή μας στην τεχνολογία αιχμής, τη διαχείριση ταλέντων και τη συνεργασία, μας επιτρέπουν να παραμένουμε ανταγωνιστικοί και καινοτόμοι στη δουλειά μας, παραμένοντας πιστοί στην αποστολή και τις αξίες μας.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την ερευνητική διαδικασία που ακολουθήσατε για τη δημιουργία της συσκευής που βοηθά τους τυφλούς να διαβάζουν βιβλία;

Η ερευνητική διαδικασία για τη δημιουργία της συσκευής που βοηθά τους τυφλούς να διαβάζουν βιβλία περιλάμβανε μια διεπιστημονική προσέγγιση που ενσωμάτωσε τις τελευταίες εξελίξεις στην επεξεργασία εικόνας, τη μηχανική μάθηση και την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Η αρχική φάση της έρευνας περιλάμβανε τη διεξαγωγή εκτενών συνεντεύξεων με χρήστες και τη μελέτη της υπάρχουσας υποστηρικτικής τεχνολογίας που είναι διαθέσιμη για τυφλούς. Αυτό μας βοήθησε να αποκτήσουμε πληροφορίες για τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις δυσκολίες των χρηστών-στόχων και να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό της συσκευής.

Στη συνέχεια, αξιοποιήσαμε αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας και μηχανικής μάθησης για να αναπτύξουμε ένα πρωτότυπο της συσκευής, το οποίο θα μπορούσε να αναγνωρίζει και να μετατρέπει κείμενο σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο. Πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες δοκιμές και βελτιώσεις για να βελτιώσουμε την ακρίβεια και την ταχύτητα της συσκευής και να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία του χρήστη. Τέλος, πραγματοποιήσαμε μια σειρά μελετών χρηστών για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα και τη χρηστικότητα της συσκευής και συγκεντρώσαμε σχόλια από την κοινότητα των τυφλών για περαιτέρω βελτιώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν μια συσκευή που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των τυφλών και να τους βοηθήσει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις.

Τι αντίκτυπο ελπίζετε να έχει η συσκευή στην κοινωνία;

Η συσκευή που βοηθά τους τυφλούς να διαβάζουν βιβλία έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Κάνοντας βιβλία και άλλο γραπτό υλικό πιο προσιτά στους τυφλούς, η συσκευή μπορεί να προωθήσει την εκπαίδευση, την αναγνωστική δυνατότητα και τις ίσες ευκαιρίες για τα τυφλά άτομα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και στην προώθηση της ένταξης, επιτρέποντας στους τυφλούς να συμμετέχουν πληρέστερα στην κοινωνία και να εμπλακούν με τις κοινότητές τους.

Επιπλέον, η συσκευή έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει περαιτέρω καινοτομία και ανάπτυξη στον τομέα της υποστηρικτικής τεχνολογίας, ανοίγοντας το δρόμο για πιο προσιτά και χωρίς αποκλεισμούς προϊόντα και υπηρεσίες. Αξιοποιώντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία και συνεργαζόμενοι με την κοινότητα των τυφλών, ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με δικαιοσύνη, που εκτιμά τη διαφορετικότητα και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα όλων των ικανοτήτων να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Ποιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει ως επιχειρηματίας και πώς τις έχετε ξεπεράσει;

Ως επιχειρηματίας, έχω αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, όπως η συγκέντρωση κεφαλαίων, η πρόσληψη των σωστών ταλέντων και η πλοήγηση σε ρυθμιστικά και νομικά εμπόδια. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω αντιμετωπίσει είναι η διαχείριση της αβεβαιότητας και του κινδύνου. Η επιχειρηματικότητα είναι εγγενώς επικίνδυνη και υπάρχουν πολλά άγνωστα και μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ενός εγχειρήματος. Για να ξεπεράσω αυτήν την πρόκληση, έχω μάθει να αγκαλιάζω την αβεβαιότητα και να επικεντρώνομαι στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας. Αυτό σημαίνει να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες, να αλλάζεις πορεία όταν χρειάζεται και να μαθαίνεις από αποτυχίες και αποτυχίες.

Μια άλλη πρόκληση που αντιμετώπισα είναι να διατηρήσω την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να αποφύγω την επαγγελματική εξουθένωση. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να σε καταναλώσει πλήρως και είναι εύκολο να κατακλυστείς από άγχος. Για να ξεπεράσω αυτήν την πρόκληση, δίνω προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού μου και θέτω όρια γύρω από τη δουλειά μου. Φροντίζω επίσης να περιβάλλω τον εαυτό μου με ένα υποστηρικτικό δίκτυο από οικογένεια, φίλους και μέντορες που παρέχουν ενθάρρυνση, καθοδήγηση και προοπτική. Εστιάζοντας στην ευημερία μου και αναζητώντας υποστήριξη όταν χρειάζεται, είμαι σε θέση να παραμένω γεμάτος ενέργεια, με κίνητρο και συγκεντρωμένος στην επίτευξη των στόχων μου ως επιχειρηματίας.

Ποια είναι η προσέγγισή σας για την ηγεσία και τη διαχείριση της ομάδας και πώς διασφαλίζετε ότι η ομάδα σας έχει κίνητρα και αφοσίωση;

Η προσέγγισή μου στην ηγεσία και τη διαχείριση της ομάδας επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης. Πιστεύω ότι ένας ηγέτης πρέπει να δίνει το παράδειγμα με τις πράξεις του και προσπαθώ να διαμορφώσω πρώτα σε εμένα τις συμπεριφορές και τις αξίες που θέλω να δω στην ομάδα μου. Δίνω επίσης προτεραιότητα στην ανοιχτή επικοινωνία, την ενεργή ακρόαση και τη συνεργασία, και φροντίζω να έχουν φωνή και να ακούγονται όλοι στην ομάδα.

Για να διασφαλίσω ότι η ομάδα μου έχει κίνητρα και αφοσίωση, δίνω προτεραιότητα στην επαγγελματική της ανάπτυξη και ευημερία. Αυτό σημαίνει να θέτεις σαφείς στόχους και προσδοκίες, να παρέχεις τακτική ανατροφοδότηση και αναγνώριση και να προσφέρεις ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση. Φροντίζω επίσης όλοι στην ομάδα να κατανοούν πώς η δουλειά τους συμβάλλει στο μεγαλύτερο όραμα και την αποστολή της εταιρείας. Δημιουργώντας την αίσθηση του σκοπού και του ανήκειν, είμαι σε θέση να καλλιεργήσω μια κουλτούρα κινήτρων και δέσμευσης που οδηγεί την επιτυχία και την καινοτομία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι «επιχειρηµατίας» δεν είναι «δουλειά», είναι τρόπος ζωής. Και για να μπορείς να συνεχίσεις πρέπει να «κινητοποιηθούν» εκτός από τη στρατηγική δημιουργίας και αύξησης κέρδους και κάποιες άλλες προτεραιότητες και αξίες. Αξίες όπως η προσφορά στην τοπική κοινωνία, η προσφορά στην πατρίδα, η προσφορά στους γύρω ανθρώπους…Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία…

Η επιχειρηματική μου φιλοσοφία ξεπερνά το κέρδος και την ανάπτυξη, τονίζοντας τη σημασία του να δίνω πίσω στην τοπική κοινωνία, την πατρίδα και τους ανθρώπους γύρω μου. Πιστεύω στη δημιουργία ευκαιριών εργασίας και στην υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Όσον αφορά την προσφορά στην πατρίδα, αναγνωρίζω την αξία της επένδυσης σε υποδομές, την προώθηση της εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών. Αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν στη διατήρηση των πόρων και διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Κεντρικό στοιχείο της προσέγγισής μου είναι η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ομάδας, των συνεργατών, των πελατών και των επενδυτών. Εστιάζοντας σε αυτές τις βασικές αξίες, προσπαθώ να οικοδομήσω βιώσιμες και επιτυχημένες επιχειρήσεις που συμβάλλουν σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Ποιες είναι εκείνες οι ειδικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος ώστε η επιχειρηματική του ιδέα να πάρει σάρκα και οστά µε επιτυχία;

Για να υλοποιήσει με επιτυχία μια επιχειρηματική ιδέα, ένας νέος επιχειρηματίας πρέπει να διαθέτει έναν συνδυασμό βασικών δεξιοτήτων και ιδιοτήτων:

  1. Προσαρμοστικότητα: Η ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στις προτιμήσεις των πελατών και στις αναδυόμενες τάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στο ταχύτατα εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο.
  2. Ανθεκτικότητα: Η επιμονή και η ικανότητα να ξεπεραστούν τα πισωγυρίσματα και οι αποτυχίες είναι απαραίτητες, καθώς δεν είναι κάθε ιδέα ή εγχείρημα επιτυχημένο από την αρχή.
  3. Δικτύωση: Η οικοδόμηση ενός ισχυρού επαγγελματικού δικτύου βοηθά στην πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, συμβουλές, συνεργασίες και πιθανούς πελάτες.
  4. Χρηματοοικονομική παιδεία: Η κατανόηση των οικονομικών πτυχών της λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπως ο προϋπολογισμός, η διαχείριση ταμειακών ροών και η χρηματοοικονομική πρόβλεψη, είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
  5. Διαχείριση χρόνου: Η ταυτόχρονη διευθέτηση πολλαπλών ευθυνών και η αποτελεσματική ιεράρχηση των εργασιών μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόοδο της επιχείρησης.
  6. Επικοινωνία: Η ικανότητα διατύπωσης ιδεών με σαφήνεια και πειστικότητα, τόσο γραπτώς όσο και προφορικά, είναι απαραίτητη για τη συγκέντρωση υποστήριξης και την οικοδόμηση σχέσεων με τους επενδυτές.
  7. Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων: Ο εντοπισμός προβλημάτων, η ανάλυση πιθανών λύσεων και η λήψη καλώς ενημερωμένων αποφάσεων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας κάθε επιχείρησης.
  8. Δημιουργία ομάδας και ηγεσία: Η έμπνευση, η παρακίνηση και η διαχείριση μιας ομάδας, καθώς και η προώθηση ενός συνεργατικού εργασιακού περιβάλλοντος, συμβάλλουν στη συνολική απόδοση της επιχείρησης.

Πιστεύοντας σθεναρά στη νοοτροπία ανάπτυξης, είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μπορεί να μάθει τα πάντα και να εξελιχθεί σε οποιονδήποτε ρόλο με αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι δεξιότητες, καθώς και όποιες άλλες δεξιότητες μπορεί να χρειαστείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σας ταξιδιού, είναι 100% εφικτές εάν δεσμευτείτε να τις αναπτύξετε. Αγκαλιάστε τις προκλήσεις, μάθετε από τις αποτυχίες και συνεχίστε να προσπαθείτε για βελτίωση, για να ξεκλειδώσετε πλήρως τις δυνατότητές σας ως επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συστατικά για μια επιτυχημένη επιχείρηση και έναν επιτυχημένο επιχειρηματία;

Τα συστατικά για μια επιτυχημένη επιχείρηση και επιχειρηματία περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό νοοτροπίας, στρατηγικής και εκτέλεσης. Ορισμένα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν:

  1. Περισσότερη δράση από τον προγραμματισμό: Ενώ ο σχεδιασμός είναι σημαντικός, η ανάληψη δράσης και η προνοητική εφαρμογή των ιδεών είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία. Οι επιχειρηματίες πρέπει να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ σχεδιασμού και εκτέλεσης για να εξασφαλίσουν σταθερή πρόοδο.
  2. Γρήγορη παραδοχή της αποτυχίας: Η αποδοχή της αποτυχίας ως ευκαιρία μάθησης επιτρέπει στους επιχειρηματίες να επαναλάβουν γρήγορα και να βελτιώσουν τις ιδέες τους. Αναγνωρίζοντας τι δεν λειτουργεί νωρίς, μπορούν να βελτιώσουν την προσέγγισή τους και να ελαχιστοποιήσουν τον σπατάλη χρόνου και πόρων.
  3. Βρείτε και επικυρώστε την πρόταση βασικής αξίας: Ο εντοπισμός του μοναδικού πλεονεκτήματος πώλησης ή της αιχμής ενδιαφέροντος μιας επιχείρησης και η επικύρωσή του με πραγματικούς πελάτες είναι απαραίτητος. Αυτή η αρχική επικύρωση βοηθά τους επιχειρηματίες να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία και καθοδηγεί τις προσπάθειές τους για την κλιμάκωση της επιχείρησης.
  4. Προσαρμοστικότητα: Η ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στις ανάγκες των πελατών και στις τάσεις του κλάδου είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι ευέλικτοι και ανοιχτοί στο να ανακατευθύνουν τις στρατηγικές τους όταν είναι απαραίτητο.
  5. Ισχυρή εργασιακή ηθική: Η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση και η επιμονή είναι βασικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων επιχειρηματιών. Η δέσμευση προς την επιχείρηση και η συνεχής καταβολή της προσπάθειας που απαιτείται θα ωθήσει το εγχείρημα προς τα εμπρός.
  6. Συνεχής νοοτροπία μάθησης και ανάπτυξης: Η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας ανάπτυξης και η δέσμευση στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και στην απόκτηση γνώσεων βοηθά τους επιχειρηματίες να προσαρμοστούν και να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.
  7. Πελατοκεντρικότητα: Η εστίαση στις ανάγκες των πελατών και η σταθερή παροχή αξίας είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία μιας πιστής πελατειακής βάσης και την προώθηση της ανάπτυξης της επιχείρησης.
  8. Χτίσιμο μιας ισχυρής ομάδας: Το να περιβάλλεται κανείς με ταλαντούχα, αφοσιωμένα άτομα που μοιράζονται το ίδιο όραμα και αξίες είναι απαραίτητο για την επίτευξη μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

Ενσωματώνοντας αυτά τα συστατικά στην προσέγγισή τους, οι επιχειρηματίες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να δημιουργήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις και να ευδοκιμήσουν στο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τοπίο.

Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό ή επαγγελματικό όραμα, η κινητήρια δύναμη σας;

Το προσωπικό και επαγγελματικό μου όραμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και τη φιλοδοξία να επηρεάσω θετικά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτή η κινητήρια δύναμη επηρεάζει την προσέγγισή μου στην επιχειρηματικότητα και καθοδηγεί τις αποφάσεις μου τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Η ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει μόνο την επέκταση της επιχείρησης, αλλά και τη συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων, των γνώσεων και της νοοτροπίας μου. Πιστεύω στη δύναμη της μάθησης και της βελτίωσης και αναζητώ ενεργά ευκαιρίες για να προκαλέσω τον εαυτό μου και να εξελιχθώ.

Η επιθυμία να έχω ένα σημαντικό, θετικό αντίκτυπο σε παγκόσμια κλίμακα με παρακινεί να δημιουργήσω καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, φιλοδοξώ να αναπτύξω προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και δημιουργούν ευκαιρίες. Αυτό το όραμα ανάπτυξης και ευρύτερου αντίκτυπου, με ωθεί προς τα εμπρός στο επιχειρηματικό μου ταξίδι, παρέχοντας έναν σαφή σκοπό και ουσιαστική κατεύθυνση για τις προσπάθειές μου, στοχεύοντας τελικά να αφήσω μια διαρκή κληρονομιά και να εμπνεύσω άλλους να συμμετάσχουν στη μεταμόρφωση του κόσμου προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με την Αριστοτελική θεώρηση, « αν δεν αλλάξει ο ίδιος ο άνθρωπος δεν μπορεί να προσθέσει κάτι θετικό στο σύνολο »…και υπό αυτό το πρίσμα πολλοί επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό πολύ περισσότερο από ότι στην υλικοτεχνική υποδομή. Ποιό είναι το δικό σας επιχειρηματικό σκεπτικό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι  «τα στελέχη χτίζονται, αν θέλεις να επενδύσεις πρέπει να χτίσεις νοοτροπία στελέχους στο προσωπικό σου, ο κάθε ένας να νιώθει απαραίτητος και οι ρόλοι να  είναι διακριτοί.»

Σύμφωνα με την αριστοτελική άποψη, πιστεύω ότι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και η καλλιέργεια μιας νοοτροπίας ανάπτυξης μέσα στον οργανισμό της εταιρίας, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης επιτυχίας. Το επιχειρηματικό μου σκεπτικό επικεντρώνεται στην προώθηση μιας κουλτούρας που ενθαρρύνει την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενδυναμώνοντας τα άτομα να συνεισφέρουν θετικά στον οργανισμό.

Επενδύοντας στους ανθρώπους μας και χτίζοντας μια νοοτροπία στελεχών στο προσωπικό μας, διασφαλίζουμε ότι όλοι νιώθουν αξία, κατανοούν τους διαφορετικούς ρόλους τους και αναλαμβάνουν πραγματικά τις ευθύνες τους. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί μια ισχυρή βάση για ομαδική εργασία, συνεργασία και καινοτομία, που τελικά οδηγεί τον οργανισμό προς τα εμπρός.

Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των μελών της ομάδας μας όχι μόνο ωφελεί την επιχείρηση αλλά συμβάλλει επίσης στην προσωπική τους ανάπτυξη και σταδιοδρομία. Παρέχοντας ευκαιρίες για μάθηση, καθοδήγηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, δίνουμε τη δυνατότητα στους υπαλλήλους μας να ευδοκιμήσουν και να εξελιχθούν ως ηγέτες εντός του οργανισμού.

Συνοψίζοντας, το επιχειρηματικό μου σκεπτικό δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και στην καλλιέργεια μιας νοοτροπίας στελεχών μέσα στην ομάδα. Δίνοντας έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη, τους σαφείς ρόλους και την αίσθηση του σκοπού, δημιουργούμε έναν ισχυρό και ανθεκτικό οργανισμό που μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις και να διαπρέψει στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

Έχοντας «έδρα» μια χώρα μακριά από την Ελλάδα, σε ποια χώρα θα νοιώθατε πολίτης της, νοιώθοντας οικεία με το ανθρώπινο και επιχειρηματικό της περιβάλλον?

Ως παγκόσμιος πολίτης, αισθάνομαι ότι ανήκω όπου κι αν έχω την ευκαιρία να συνεισφέρω θετικά και να έχω ουσιαστικό αντίκτυπο. Ενώ οι εταιρείες μου λειτουργούν διασυνοριακά και εξυπηρετούν διαφορετικές αγορές, οι βασικές αξίες και η αποστολή παραμένουν οι ίδιες, υπερβαίνοντας τα γεωγραφικά όρια.

Μια χώρα που ξεχωρίζει για μένα όσον αφορά το ότι αισθάνομαι οικεία με το ανθρώπινο και επιχειρηματικό της περιβάλλον θα μπορούσαν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη δυναμική, καινοτόμο κουλτούρα και το ακμάζον επιχειρηματικό της οικοσύστημα, μπορώ εύκολα να συνδεθώ με ομοϊδεάτες και να συνεργαστώ σε εγχειρήματα που ευθυγραμμίζονται με τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μου στόχους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αίσθηση ότι ανήκω δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη χώρα, καθώς πιστεύω ότι αξίζει να ενστερνίζομαι τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις ευκαιρίες που προσφέρει κάθε έθνος.

Γνωρίζοντας τον Ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τη διεθνή αγορά και οικονομία θεωρείτε ότι αξίζει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα;

Η επένδυση στην Ελλάδα μπορεί να είναι μια πολύτιμη ευκαιρία, ιδίως δεδομένης της στρατηγικής της θέσης, του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και των δυνατοτήτων ανάπτυξης σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τεχνολογία. Η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσει τις οικονομικές της προοπτικές και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, προσελκύοντας τόσο τοπικούς όσο και διεθνείς επενδυτές.

Ωστόσο, όπως κάθε επενδυτική απόφαση, είναι κρίσιμο να αξιολογηθούν προσεκτικά οι συγκεκριμένες ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ελληνική αγορά. Η διεξαγωγή ενδελεχούς δέουσας επιμέλειας, η κατανόηση των τοπικών κανονισμών και των πολιτιστικών αποχρώσεων και η συνεργασία με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς είναι βασικά βήματα για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης επένδυσης στην Ελλάδα. Σε τελική ανάλυση, η απόφαση για επένδυση στη χώρα θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους ατομικούς ή εταιρικούς στόχους, την ανοχή κινδύνου και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Ο Πολ Βαλερύ είχε πει «το πρόβλημα με την εποχή μας είναι ότι το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν». Σε ποιους πιστεύετε ότι ανήκει το μέλλον;

Πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει σε εκείνους που είναι προσαρμοστικοί, ανθεκτικοί και αφοσιωμένοι στη συνεχή μάθηση και καινοτομία. Σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές προόδους και μεταβαλλόμενες κοινωνικές αξίες, τα άτομα και οι οργανισμοί που μπορούν να αγκαλιάσουν την αλλαγή και να προβλέψουν τις αναδυόμενες τάσεις βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να ευδοκιμήσουν.

Το μέλλον ανήκει επίσης σε όσους δίνουν προτεραιότητα σε βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές, εστιάζοντας στη δημιουργία θετικού αντίκτυπου στην κοινωνία και το περιβάλλον. Καθώς πορευόμαστε συλλογικά στις προκλήσεις της εποχής μας, εκείνοι που συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας του κοινού μας μέλλοντος.

Τα social media αποτελούν ένα «πολύτιμο επιχειρηματικό και επαγγελματικό εργαλείο» ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι σε αυτά αναδεικνύεται πολλές φορές έπαρση και αλαζονεία; Θέλω να πω ότι ένας επιχειρηματίας ή επαγγελματίας που κατασκευάζει την εικόνα του ή της επιχείρησης του στο διαδίκτυο, «αναζητά» likes, followers, shares και «πανηγυρίζει» φθάνοντας μεγάλους αριθμούς διαδικτυακών «φίλων»… Πόσο δυσλειτουργικός μπορεί να γίνει ένα άτομο με την ανθρώπινη ή επιχειρηματική του υπόσταση όταν πρέπει να αντιμετωπίσει πραγματικούς ανθρώπους και αληθινές καταστάσεις;

Στην αρχική φάση μιας startup, είναι πράγματι σημαντικό να εστιάσουμε στην παροχή αξίας στους πελάτες και στον εντοπισμό του τέλειου προβλήματος προς επίλυση. Σε αυτό το στάδιο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην είναι η κορυφαία προτεραιότητα, καθώς μπορούν ενδεχομένως να εκτρέψουν τους πόρους και την προσοχή μακριά από την βασική αποστολή της επιχείρησης. Η επικέντρωση στην εξυπηρέτηση των πελατών και η τελειοποίηση της προσφοράς προϊόντων ή υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης.

Από τη στιγμή που μια startup έχει εδραιώσει την προσαρμογή του προϊόντος στην αγορά και έχει επιδείξει αξία στο κοινό-στόχο της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την ευαισθητοποίηση, την επαφή με τους πελάτες και την κλιμάκωση της επιχείρησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους επιχειρηματίες να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της μόχλευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της διατήρησης γνήσιων συνδέσεων με πραγματικούς ανθρώπους και καταστάσεις.

Η κακή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε έπαρση και αλαζονεία, με αποτέλεσμα την αποσύνδεση με τον πραγματικό κόσμο και να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του επιχειρηματία να χειρίζεται αποτελεσματικά πραγματικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Για να αποφύγουν αυτές τις παγίδες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να παραμείνουν προσγειωμένοι, αυθεντικοί και πελατοκεντρικοί, διασφαλίζοντας ότι η παρουσία τους στο διαδίκτυο ευθυγραμμίζεται με τις βασικές τους αξίες και τις ανάγκες του κοινού τους. Χρησιμοποιώντας υπεύθυνα και στρατηγικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να χρησιμεύσουν ως ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα των ανθρώπινων συνδέσεων.

Στην Ελλάδα της κρίσης, και των όποιων προβλημάτων την ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σίγουρα δυσκολίες στον βιοπορισμό κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον κάποιου νέου φιλόδοξου επιχειρηματία που προσπαθεί να εκπονήσει ένα επιχειρηματικό σχεδιασμό. Πιστεύετε παρόλα αυτά ότι το δυσμενές κλίμα λειτουργεί επικουρικά ή ανασταλτικά όσον αφορά στην διάθεση για δημιουργία στους ανθρώπους που μένουν στην Ελλάδα;

Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα αναμφίβολα δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες για τους επίδοξους νέους επιχειρηματίες. Με περιορισμένους πόρους, υψηλά ποσοστά ανεργίας και περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έναρξη και η επέκταση μιας επιχείρησης μπορεί να είναι ένα αποθαρρυντικό έργο.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις αυτές, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι η διάθεση για δημιουργία παραμένει ζωντανή στην Ελλάδα. Η ζωντανή κουλτούρα, η πλούσια ιστορία και το επιχειρηματικό πνεύμα της χώρας αποτελούσαν ανέκαθεν κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, η κρίση πυροδότησε ένα κύμα εφευρετικότητας και ανθεκτικότητας, με πολλούς νέους Έλληνες να αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των πιεστικών κοινωνικών αναγκών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και διάφοροι οργανισμοί έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες και προγράμματα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την προώθηση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Από ευκαιρίες χρηματοδότησης έως προγράμματα καθοδήγησης και εξορθολογισμένα ρυθμιστικά πλαίσια, αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν να παρέχουν πόρους και καθοδήγηση σε νέους επιχειρηματίες και να τους ενδυναμώσουν να πραγματοποιήσουν το όραμά τους.

Συνοψίζοντας, ενώ οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα σημαντικές, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραμείνουμε αισιόδοξοι για το μέλλον. Αξιοποιώντας τις μοναδικές δυνάμεις της χώρας, καλλιεργώντας μια ανθεκτική νοοτροπία και εκμεταλλευόμενοι τους διαθέσιμους πόρους και την υποστήριξη, οι επίδοξοι επιχειρηματίες μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ευδοκιμήσουν στο συνεχώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο της Ελλάδας.

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ από την ζωή σας και ποιο το ωραιότερο ταξίδι που έχετε κάνει;

Μια από τις πιο βαθιές εμπειρίες της ζωής μου ήταν όταν έσπασα πέντε σπονδύλους στην πλάτη μου κάνοντας σερφ για πρώτη φορά στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Ήταν ένας καταστροφικός τραυματισμός που μου άφησε μακρύ δρόμο για την ανάρρωση, αλλά μου δίδαξε επίσης πολύτιμα μαθήματα για την επιμονή, την ανθεκτικότητα και την ευγνωμοσύνη.

Μέσα από μήνες φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης, έμαθα να ξεπερνάω τον πόνο και να προκαλώ τον εαυτό μου να ξεπεράσει τα εμπόδια. Ανακάλυψα εσωτερική δύναμη που ποτέ δεν ήξερα ότι είχα και απέκτησα μια νέα εκτίμηση για τη ζωή και τη σημασία της υγείας και της ευεξίας.

Αυτή η εμπειρία ενίσχυσε επίσης την αποφασιστικότητά μου να πετύχω με την Eden, και διοχέτευσα την ίδια επιμονή και θάρρος που ανέπτυξα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής μου στις επιχειρηματικές μου προσπάθειες. Η υπέρβαση αυτής της οπισθοδρόμησης μου έδωσε μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας που ήταν ανεκτίμητη στην πλοήγηση στα σκαμπανεβάσματα της επιχειρηματικότητας.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία;

Η εικόνα μου για την απόλυτη ευτυχία επικεντρώνεται γύρω από την αίσθηση του σκοπού, τις ουσιαστικές συνδέσεις και την προσωπική ανάπτυξη. Για μένα, η ευτυχία δεν είναι απλώς ένα φευγαλέο συναίσθημα, αλλά μια κατάσταση ύπαρξης που πηγάζει από μια ζωή που σε ικανοποιεί και σου δίνει σκοπό.

Μια πτυχή της απόλυτης ευτυχίας είναι η αίσθηση της θετικής συνεισφοράς στην κοινωνία, μέσω της επιχειρηματικότητας, της φιλανθρωπίας ή άλλων μορφών υπηρεσίας. Η οικοδόμηση αυθεντικών και ουσιαστικών σχέσεων με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην εικόνα μου για την ευτυχία. Τέλος, η συνεχής εστίαση στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, είτε πρόκειται για εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είτε για καλλιέργεια νέων εμπειριών, συμβάλλει στην αίσθηση του σκοπού και της εκπλήρωσης που είναι απαραίτητη για την απόλυτη ευτυχία μου.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δοθεί είναι να αγκαλιάσω την αποτυχία ως ευκαιρία για ανάπτυξη και μάθηση. Αντί να φοβάμαι την αποτυχία ή να αποφεύγω τους κινδύνους, έμαθα να βλέπω τις αποτυχίες και τις προκλήσεις ως πολύτιμες εμπειρίες που συμβάλλουν στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Αυτή η νοοτροπία μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω τολμηρές ενέργειες, να επιδιώκω φιλόδοξους στόχους και να παραμένω ανθεκτικός απέναντι στις αντιξοότητες.

Σε ποιον άνθρωπο οφείλετε ένα μεγάλο ευχαριστώ?

Το άτομο στο οποίο οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι ο δόκτορας Χρήστος Λιάμπας, καθηγητής προγραμματισμού μου, που είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή και την καριέρα μου. Όχι μόνο μου δίδαξε προγραμματισμό από το μηδέν, αλλά μου εμφύσησε τις δεξιότητες και τη νοοτροπία ενός ερευνητή. Λειτούργησε σαν μέντορας για εμένα, και η καθοδήγησή του με βοήθησε να αναπτύξω τη φιλοδοξία και την ορμή να κυνηγήσω τα όνειρά μου και να γίνω επιχειρηματίας. Είμαι για πάντα ευγνώμων για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την επιτυχία μου.

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας;

Αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό στους φίλους μου είναι η αυθεντικότητα, η ενσυναίσθηση και οι κοινές αξίες. Η αυθεντικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση βαθιών και ουσιαστικών σχέσεων, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεόμαστε σε γνήσιο επίπεδο και να δημιουργούμε μια αίσθηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Η ενσυναίσθηση είναι επίσης απαραίτητη, καθώς μας επιτρέπει να κατανοούμε και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Τέλος, οι κοινές αξίες και πεποιθήσεις δημιουργούν μια αίσθηση ευθυγράμμισης και σκοπού, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιδιώκουμε κοινούς στόχους και να συνεισφέρουμε θετικά ο ένας στη ζωή του άλλου.

Ποιες  πέντε λέξεις  περιγράφουν τον εαυτό σας;

Πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό μου είναι «με εσωτερική υποκίνηση», «με ενσυναίσθηση», καινοτόμος, προσαρμοστικός και «προσανατολισμένος στην ανάπτυξη».

Έχω την εσωτερική υποκίνηση να πετύχω τους στόχους μου και να έχω θετικό αντίκτυπο στον κόσμο. Η ενσυναίσθηση είναι βασική αξία για μένα και προσπαθώ να κατανοώ και να συνδεθώ με τους ανθρώπους σε βαθύ επίπεδο. Η καινοτομία και η προσαρμοστικότητα είναι απαραίτητες για την πλοήγηση στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο και την προώθηση της προόδου. Τέλος, έχω μια νοοτροπία προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, αναζητώντας συνεχώς νέες ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στον εαυτό σας, ποιο θα ήταν αυτό.

Αν μπορούσα να αλλάξω ένα πράγμα στον εαυτό μου, θα ήταν να επιβραδύνω και να κάνω ένα βήμα πίσω πριν ενεργήσω σε ορισμένες καταστάσεις. Ενώ η άμεση ενέργεια και η ανάληψη δράσης είναι ουσιαστικής σημασίας στην επιχείρηση και τη ζωή, υπάρχουν στιγμές που η παρορμητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μη βέλτιστα αποτελέσματα. Αφιερώνοντας ένα λεπτό για να σταματήσω, να αξιολογήσω και να αναλογιστώ την κατάσταση, μπορώ να πάρω πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους και τις αξίες μου. Εργάζομαι συνεχώς σε αυτήν την πτυχή του εαυτού μου, προσπαθώντας να εξισορροπήσω τη γρήγορη σκέψη με τη σκόπιμη δράση.