Με το Βλέμμα Στραμμένο στον Κορωνοϊό

Άρθρο του Οφθαλμίατρου, Πρ. Υφυπουργού, ΤΙΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

Ένα άρθρο του εκλεκτού Κύπριου οφθαλμιάτρου, Τίτου Χριστοφίδη, πρ. Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008 – 2013) και τ. Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Ο Τίτος Χριστοφίδης είναι μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και για σειρά πολλών χρόνων υπήρξε τακτικός εβδομαδιαίος συνεργάτης καθημερινής εφημερίδας της Κύπρου διατηρώντας προσωπική στήλη με κείμενα γενικότερου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Οφθαλμός ( όψ + θάλαμος ) το πρόσθιο μέρος του συνολικού συστήματος όρασης. Το μάτι δεν βλέπει. Συνηθισμένη παραπλάνηση της φύσης. Προσλαμβάνει τις εικόνες και τις μεταβιβάζει στα εξειδικευμένα πεδία και κέντρα του εγκεφάλου. Έτσι επιτυγχάνεται η σχετική οπτική επικοινωνία. Ευτυχώς επειδή με γυμνό μάτι δεν μπορούμε να δούμε τι γίνεται στο διπλανό δωμάτιο ούτε και πίσω από το απέναντι σπίτι, πολύ περισσότερο έμβια όντα (βακτηρίδια, ιούς) άβια αντικείμενα μικροσκοπικού μεγέθους. Ο κορωνοϊός στην επιθετική του περιπλάνηση ψάχνει πύλες εισόδου. Οι σφραγιστές ή και αφράγιστες πύλες καθόριζαν πάντα την ανθρώπινη αλλά και προσωπικές ιστορίες. Άρατε πύλας αναφώνησε ο ιός. Προσφέρεται το πρόσωπο με τον βλεννογόνο της μύτης και ρινοφάρυγγα και το περίβλημα του βολβού (επιπεφυκότας). Αναπνευστικά τα συμπτώματα (πυρετός, καταρροή, βήχας, δύσπνοια και πνευμονία). Εκτείνεται και σε πολυοργανική συμπτωματολογία (νεφρική, καρδιακή, μυϊκή, νευρολογική ). Τα όργανα παρεξηγούνται στους αποκλεισμούς. Δεν παρατηρείται πάθηση του Οφθαλμού ως όργανου όρασης. Φλεγμένει ο επιπεφυκότας, κόκκινο μάτι. Έτσι τα σταγονίδια, το σάλιο αλλά και τα δάκρυα μεταδίδουν τον ιό. Οι λογικές προφυλάξεις μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Το συχνό και πολύ καλό, τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πλύσιμο των χεριών η τήρηση της απόστασης δύο μέτρων με την μάσκα.

Συζητείται τώρα σε ακαδημαϊκούς κύκλους το έλλειμμα, λογικής ή προφυλάξεων. Ο Homo Sapiens, Νοήμων Άνθρωπος, πάντα με δική του αυτάρεσκη αξιολόγηση παρά την λεγόμενη υπεροχή έχει ανάγκη για επιβίωση την ειρηνική συμβίωση με βακτηρίδια και ιούς. Οι κοιλότητες και εντερική μικροχλωρίδα φιλοξενούν σαπρόφυτους μικροοργανισμούς σε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, που υπολογίζεται περίπου 10 στην δεκάτη τετάρτη (δεκατέσσερα μηδενικά) μικροβιακά γονίδια. Η έννοια της κοινότητας επιλογή της φύσης. Ο νοήμων άνθρωπος την καταστρέφει …..για ανάπτυξη. Η συνεργασία με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα οδηγεί στην ισορροπία, ομοιόσταση του οργανισμού. Οι παθογόνες επιθέσεις μικροοργανισμών οφείλονται στην ανάγκη κατάκτησης ζωτικού χώρου για επιβίωση. Οι πρωτόγονοι οργανισμοί δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα και νόηση. Καθοδηγούνται από χημειοτακτικές αντιδράσεις. Επιτίθενται «συνολικοί ιοί » χωρίς φυλετικούς, εθνοτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Η πανδημία προέκυψε γιατί ο ιός συνάντησε ευάλωτη την ανθρώπινη κοινωνία με ανύπαρκτα αντισώματα και μηδενική ανοσία. Όχι μόνο στο επίπεδο υγείας, ας μην ξεγελιόμαστε, αλλά και στην αλληλεγγύη, ισότητα, τεχνητών διαχωρισμών και αντιπαλοτήτων, ψευδούς πληροφόρησης, απουσίας συνειδητοποίησης της κοινής μοίρας.

Τον ιό και την πανδημία θα εξαλείψει, το γρηγορότερο δυνατό, εξειδικευμένο αντιϊκό φάρμακο είτε αποτελεσματικό εμβόλιο. Μοναδική ευχή να εμβολιάσει για ενθύμιο της τραγικής του παρουσίας το κυτταρικό μας γονιδίωμα, νοήμονος ανθρώπου, έστω με μέρος του δικού του μη παθογονικού. Να εμπλουτίσει με έννοιες του «συνολικού ανθρώπου και της κοινής μοίρας», αυτοσυντήρησης στον περιορισμένο χώρο του πλανήτη γη… Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν ότι, οι νικηφόρες εχθροπραξίες στο μέτωπο έχουν επαναρχίσει. Στο μέτωπο έχουν ήδη μεταβεί ο επίλεχτος λόχος ιατρών, δασκάλων για τον αγιασμό των όπλων των ιερών.

Website: www.cultural-association.org
Email: [email protected]
Facebook | YouTube | Twitter | Instagram

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, σκοπό έχει να καταγράψει, να διαφυλάξει, να επικοινωνήσει, να προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου, και να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες, νέους πολιτικούς και επιστήμονες. Θέτει ευγενή στόχο να προασπίζεται και να προάγει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς τα οικουμενικά ιδεώδη, κυρίως του Ελληνισμού, τα Ελληνικά Γράμματα, αρχαία και σύγχρονα, τις Τέχνες, την Παράδοση, την Πολιτική, τη Δημοκρατία. Ενεργεί μέσα από μια σειρά έργων και δράσεων με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενίοτε σε συνέργεια με αγαθοεργία ή τέχνες ψυχαγωγίας. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εδραιώνει αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό εντός Συνδέσμου ή με συνεργούς φορείς εντός ή εκτός Ελλάδος. Στοχεύει να προωθήσει την Πολιτιστική Διπλωματία, σε συνεργασία με φορείς Πολιτισμού σε ξένες χώρες, με ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δημιουργεί νέα εργαλεία, με σύγχρονα ψηφιακά, τηλεματικά, οπτικοακουστικά μέσα, όπως ο υπό κατασκευή διαδικτυακός κόμβος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, – μια διεθνής, ελληνική, ψηφιακή, πλατφόρμα πολιτισμού.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ