Μενέλαος Τζαβέλλας: “Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη αξία της χώρας μας…”

“Το 2022 συνεχιζουμε με μεγάλη επιτυχία με την Music & Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου την επιτυχημένη  παρασταση ”ΜΑΝΤΩ η ΗΡΩΙΔΑ της ΜΥΚΟΝΟΥ” του Γεώργιου Κοζυράκη… Επισης  “ερχεται” με το καλο μια Μεγαλη Παραγωγη παντα με τη Music & Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου σε κειμενο του φιλου και συνεργατη Θαναση Σταυροπουλου σε μια ιστορική παράσταση…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 έκλεισε άκρως δημιουργικά μέσα από τις επιτυχημένες δουλειές που προέκυψαν από τη συνεργασία μου  με τη «Music & Drama Productions», χρονιά σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία μου, ο Μαυρίκιος Μαυρικιου είναι ένα νέο παιδί με αγάπη και σεβασμό για το Θέατρο, τη Σύνθεση και τη Μουσική, είναι ένας μοναδικός συνεργάτης που χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί του. Η παράστασή μας “Μαντώ, η ηρωίδα της Μυκόνου” του Γεωργίου Κοζυράκη υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου σε παραγωγή της «Music & Drama Productions», η οποία συνεχίζει την επιτυχημένη πορεια.
Μια παράσταση που αναφέρεται στη ζωή και το έργο της μυκονιάτισσας ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους γράφοντας κυριολεκτικά Ιστορία στο Ελληνικό Θέατρο καθώς για πρώτη φορά ανέβηκε θεατρική παράσταση μέσα στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη Συρο ύστερα από την ευγενική χορηγία του Πεφωτισμένου  και ενάρετου Ιεράρχη Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β’ και των Ελλήνων Εφοπλιστών Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου. Το 2021 μου εφερε μια πολυ καλη νεα συνεργασια με την Ηθοποιο Αρετη Τσιαμποκαλου μια νεα ηθοποιο με ηθος, αγαπη και σεβασμο στο Θεατρο. Η Αρετη ειναι μόνιμη συνεργάτης παντα στις παραστασεις μου ως Ηθοποιος και η Β. Σκηνοθετη και τελος ηταν και η μεγάλη εμπορική επιτυχία, ”ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΔΡΑΓΩΙ στα ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ” μια μεγαλη παραγωγη της Music & Drama Productions που αφορα την Ιστορια της Οικογενειας μου απο το χωριο Δραγωι στον Νομο Ηλειας σε ενα εξαιρετικό κείμενο του αγαπημενου μου Θαναση Σταυροπουλου. Το 2021 μου εδωσε πολυ  μεγαλη χαρα και πολυ αγαπη απο τον κοσμο!!. Ηταν μαγικη χρονια μου εδωσε τα παντα μα πανω απο ολα μου εδωσε ομορφες συνεργασιες και το πολυ καλο στο 2021 ειναι οτι “πεταξα” απο κοντα μου ”ατομα” που τοσα χρονια ηταν απλα ενα ψεμα και ατομα που δεν αξιζουν πια ουτε ενα βλεμμα μου!!!

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα για την πανδημία, με την κυβέρνηση να απορρίπτει ένα νέο lockdown και να μην συζητά επαναφορά των sms για την κυκλοφορία. Ωστόσο δεδομένο είναι πως θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αποδεικνύεται πιο μεταδοτική και ήδη μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχουν αρχίσει να προχωρούν σε αυστηροποίηση του πλαισίου. Εννοείται ότι συμφωνώ με ολα τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, για τον περιορισμό της επιδημίας του Covid19 στη χώρα μας το μονο “λαθος” ειναι πως επρεπε να γινει ενα εθνικό lockdown για τους ανεμβολίαστους. Για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με Covid-19 και δεν εχουν εμβολιαστεί επίσης, καθώς η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας!! ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ και θελουμε πισω την ζωη μας. Και μην ξεχναμε η γη ειναι στρογγυλή αυτο αφορα τους  ανεμβολίαστους!! (ΑΦΟΡΑ τους ανεμβολίαστους με χαρακτηριστικές θεωρίες συνωμοσίας -Οχι για αυτους που εχουν θεμα υγειας και δεν μπορουν να κανουν το εμβολιο).

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη αξία της χώρας μας, η πυξίδα μας για το μέλλον 
τα νέα μέτρα ένα ακόμη πλήγμα για τα  θέατρα, που έχουν περάσει τα πάνδεινα επί μια διετία. Ο κόσμος παραμένει ανεμβολίαστος. Ο νέος χρόνος δεν ξεκίνησε απρόσκοπτα για το θέατρο, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας έβαλε εμπόδια σε μια σεζόν που, παρ’ όλες τις δυσκολίες, είχε ξεκινήσει δυναμικά τόσο από πλευράς αριθμού παραγωγών όσο και από πλευράς ανταπόκρισης του κοινού. Στην αρχή της σεζόν φάνηκε ότι ο κόσμος διψούσε για θέατρο, αλλά τα κλασικά αστικά θέατρα δυσκολεύτηκαν. «Τι καινούργιο θα φέρει η νέα εποχή του θεάτρου». Πολλά θέατρα σκέφτονται να λειτουργούν μόνο τριήμερο, ή καθολου οποτε  καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να βοηθήσει με κάποιο πρόγραμμα, υποστηρικτικό και αναγκαίο στους καιρούς που θα έλθουν. Οχι σαν ελεημοσύνη, μα σαν στήριξη ενός κλάδου που θα περάσει περίοδο απελπιστικής κρίσης. Το μέλλον του Πολιτισμού το 2022 σε μια εποχή όπου όλα είναι ρευστά φαντάζει αβέβαιο αλλα παντα ελπιζω {συντομα} σε μια Ανασταση για ολους μας.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Ο κόσμος γύρω μας έχει ανοίξει και όλα μοιάζουν να προσπαθούν να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς. Είναι όμως απόλυτα λογικό ο φόβος που έχει φωλιάσει μέσα μας να μας εμποδίζει να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Η απάντηση είναι πως δεν μπορούμε να ξαναγίνουμε όπως πριν. Τα σημάδια αυτής της πανδημίας μας διαμόρφωσαν και μας επηρεάζουν ακόμα και σε πράγματα που δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Οι μαρτυρίες επιζήσαντων της γρίπης του 1918 αναφέρουν πως δεν ξεπέρασαν ποτέ εκείνη την πανδημία, ανέπτυξαν φόβους που τους συνόδευαν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αν και επέζησαν δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το γεγονός πως έχασαν συγγενείς και φίλους από μια γρίπη. Ο ιός δεν θα λείψει σε κανέναν, ούτε η απομόνωση, ο φόβος και το στρες που έφερε στη ζωή μας. Για την επιστροφή στην κανονικότητα πρεπει να βγούμε από το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο κρυφτήκαμε τόσο καιρό, είναι ένα μεγάλο βήμα τώρα που μπορεί να δημιουργεί άγχος. Ίσως αλλάξαμε πολύ μέσα σε αυτό το διάστημα και δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ξανά. αλλα πρεπει να κανουμε το μεγαλο βημα και το μονο οπλο μας για την επιστροφή στην ζωη μας ειναι μονο ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ η τήρηση της ατομικής προστασίας.

«Σοφία Βέμπο σε θυμάμαι» «Σοφία Βέμπο σε θυμάμαι», σε ενα Μοναδικο αγαπημενο κειμενο της Τάνιας Χαροκόπου με την Γεωργία Ζώη και τον Μαυρίκιο Μαυρίκιου. 
Μια παράσταση που αγαπήθηκε και επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια στο Θέατρο Χυτήριο σε Παράγωγη της Βάσιας Παναγοπούλου και αναφέρεται στη ζωή της Σοφίας Βέμπο και περιλαμβάνει τα μεγάλα τραγούδια της με την μοναδική φωνή της Γεωργίας Ζώης και τον Μαυρίκιο Μαυρικίου να παίζει ζωντανά πιάνο και ακορντεόν. Μαζι μας ειναι 6 νεοι ηθοποιοι απο την σχολη ΙΕΚ ΑΛΦΑ που δινουν ζωντανια στην παρασταση μας ειναι η Ιλαειρα Ζηση η Αρετη Τσιαμποκαλου ο Μιχαλης Χατζηγιαννης η Κυριακη Αλεξανδρακη η Σοφια Σπανου και ο Παντελης Δελης. Καθε Παρασκευη 8 και 30 στο θεατρο Χυτηριο οπου η ανταπόκριση του κοσμου για την παρασταση μας σε καιρους δυσκολους για το Ελληνικο θεατρο ειναι μεγαλη και τους Ευχαριστω ολους  που καθε Παρασκευη μας δινουν παντα  μεγαλο χειροκρότημα, μαζι με ομορφα λογια αγαπης μας αυτο μας δινει δυναμη για να προχωρήσουμε.

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αρετη Τσιαμποκαλου
Κοστούμια: Αθηνά Τρανούλη
Φώτα: Μενελαος Τζαβελλας
Επικοινωνία και προβολή παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Βάσια Παναγοπούλου

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Το 2022 συνεχιζουμε με μεγάλη επιτυχία με την Music & Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου την επιτυχημένη  παρασταση ”ΜΑΝΤΩ η ΗΡΩΙΔΑ της ΜΥΚΟΝΟΥ” του Γεώργιου Κοζυράκη  μετα απο τη ΜΥΚΟΝΟ | ΑΘΗΝΑ | ΜΥΚΟΝΟ | ΣΥΡΟ ταξιδεύει σε μια μεγάλη  περιοδεία στην Ελλαδα. Πρώτοι σταθμοί της περιοδείας μας ειναι |ΝΑΞΟ | ΠΑΡΟ | ΠΑΤΜΟ | ΕΔΕΣΣΑ. Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

200 Χρονια απο την Ελληνικη Επανασταση

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Γεώργιος Κοζυράκης 

Σκηνοθεσια : Μενελαος Τζαβελλας

Πιάνο – Ακορντεόν – Τραγούδι: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Μετάφραση γαλλικών πηγών: Νεκτάριος Παλαιολόγος

Β. Σκηνοθετη : Αρετη Τσιαμποκαλου

Ενδυματολογία: Παραδοσιακές φορεσιές Αιμιλία Γιαννοπούλου 

Οργάνωση παραγωγής: Μενελαος Τζαβελλας  -Πολυδεύκης Πολυδεύκη – Νικολέτα Πικέα

ΠΑΙΖΟΥΝ οι Ευτυχία Αργυροπούλου Ελευθερία Τώρα Κλεάνθης Βαρσαμούλης
Αρετή Τσιαμπόκαλου Μέλπω Σφακιανάκη 

Αφήγηση: Κωνσταντίνος Νιάρχος

Επισης  ερχεται με το καλο μια Μεγαλη Παραγωγη παντα με την Music & Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου σε κειμενο του φιλου και συνεργατη Θαναση Σταυροπουλου σε μια ιστορική παράσταση που προετοιμάζεται αυτή την περίοδο, με θέμα έκπληξη {για τα παγκόσμια θεατρικά δεδομένα} που θα ανακοινωθεί σύντομα !!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ Αρχιερατικό επισκόπο Μυκόνου Πατερ Πετρο Μαραγκο για την μεγάλη αγάπη και στιριξη στην προσπάθεια μας για την Παρασταση Μαντω η Ηρωιδα της Μυκόνου