Μαρούλα Κασκαβέλη: “Υπηρετώ και θα υπηρετώ την καλή μουσική και το ποιοτικό τραγούδι”

“Συμμετέχω σε μια σειρά παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το συνθέτη Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, ο οποίος πέρα από την ποιότητά του ως άνθρωπος, διαθέτει ταλέντο, μουσική γνώση, εμπειρία, υπευθυνότητα και προσήλωση στο στόχο”

Σύστησέ μας τον άνθρωπο – καλλιτέχνη. Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Στην περίπτωσή μου ο άνθρωπος-καλλιτέχνης συνυπάρχει σε μια περίεργη ταύτιση. Ως άνθρωπος λειτουργώ καλλιτεχνικά με την ευαισθησία της τέχνης μου και ως καλλιτέχνης…, με συγκινούν τα ανθρώπινα…, με τα πάθη, τις αδυναμίες, τις ανάγκες, τα όνειρα, τα απωθημένα, τη μοναξιά… Όσον αφορά τη μουσική μου ταυτότητα, υπηρετώ και θα υπηρετώ την καλή μουσική και το ποιοτικό τραγούδι.

Από το Δεκέμβριο συμμετέχεις σε μια σειρά παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το συνθέτη Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη. Μίλησέ μας γι’ αυτή σου τη συνεργασία. Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία για μένα, όπως και η ευκαιρία που μου δίνεται, για πολλούς λόγους. Δηλαδή, εκτός από την κοινή αισθητική για τη μουσική και το τραγούδι σήμερα, επειδή ο Απόλλωνας, πέρα από την ποιότητά του ως άνθρωπος, διαθέτει ταλέντο, μουσική γνώση, εμπειρία, υπευθυνότητα και προσήλωση στο στόχο, πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι αμοιβαία επωφελής.

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Ουσιαστικά ναι, ήταν μονόδρομος! Η αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι ξεκινάει απ’ την παιδική μου ηλικία, όπου ήταν ένα διαρκές μέσο έκφρασης συναισθημάτων και πολύ συχνά διαφυγής από δύσκολες καταστάσεις. Ξεκίνησα σπουδές Νομικής στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα ολοκλήρωσα σπουδές στις Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία, Γραφιστικής & σχεδίασης ιστοσελίδων. Αλλά τελικά, η απόλυτη επιλογή μου ήταν η ολοκλήρωση σπουδών σύγχρονου τραγουδιού στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών που διήρκησε 8 χρόνια!

Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Τα «όχι» που θα πω, δε θα απέχουν πολύ από τα «όχι» της προσωπικής μου ζωής. Θα έχουν να κάνουν με τη μείωση της αξιοπρέπειάς μου, την υποβάθμιση της αισθητικής μου και της πορείας μου μέχρι τώρα. Δεν ανέχομαι ανειλικρινείς και πολύ περισσότερο προσβλητικές συμπεριφορές. Επίσης, κάτι αδιαπραγμάτευτο για μένα είναι η υποστήριξη και ο σεβασμός στους συνεργάτες μου. Σε πιθανή άδικη απαξίωσή τους, ναι θα «έδειχνα δόντια».

Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης; Νομίζω ότι ως άνθρωπο θα με κρίνουν οι άλλοι, από τη συμπεριφορά μου και τελικά από τις πράξεις μου. Εκείνα που πιστεύω ότι με χαρακτηρίζουν ανεξάρτητα αν με ξεχωρίζουν ή όχι, είναι η ακεραιότητα, η καλοσύνη και η καλή μου πρόθεση. Είμαι ένα λευκό χαρτί σε κάθε νέα αρχή και προσέγγιση. Αυτό που με χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη είναι η σύνδεση με τους ακροατές μέσω της έκφρασης του λόγου και του συναισθήματός του και παράλληλα το ήθος και η συνέπεια στην προσέγγιση της δουλειάς μου. Βέβαια, όπως ανέφερα και πιο πάνω, όλα αυτά με χαρακτηρίζουν. Για το αν με ξεχωρίζουν ή όχι, σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτή που θα το κρίνει.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στον χώρο του τραγουδιού; Αναμφισβήτητα ταλέντο, τύχη και πολλή πολλή δουλειά. Υπομονή, ψυχραιμία, χιούμορ και κουράγιο, πολύ κουράγιο! Αλλά, συγχρόνως, να βλέπει μπροστά, σα να είναι όλα εφικτά και υπέρ του, χωρίς όμως να έχει μεγάλες και βιαστικές προσδοκίες. Η «επιτυχία» για έναν καλλιτέχνη είναι μια τόσο σχετική έννοια. Τεράστια κουβέντα. Αν άφηνα λίγο τη ρομαντική μου πλευρά ελεύθερη, θα σας έλεγα αυθόρμητα πως ένας κατάμεστος χώρος από ανθρώπους που σε εκτιμούν και σε στηρίζουν, ναι, είναι επιτυχία. Τα λόγια τα θερμά, αυτά που σου χτυπάνε εσωτερική χορδή, μιά σφιχτή αγκαλιά με δακρυσμένα μάτια στο τέλος μιας παράστασης, είναι σίγουρα «επιτυχία». Γιατί; Γιατί όλα όσα θρέφουν τη ψυχή, δεν έχουν «τιμή».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Στο ξεκίνημά μου, ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν ότι μια μέρα η φωνή μου θα με εγκατέλειπε και αναρωτιόμουν μέχρι ποιά ηλικία θα μπορούσε να μείνει αναλλοίωτη. Μόνο η σκέψη με πανικόβαλλε. Ένιωθα απόλυτα ταυτισμένη με αυτό μου το ρόλο. Σήμερα, θα έλεγα, ότι ο μεγαλύτερος φόβος μου, είναι να μη μου συμβεί κάτι ανεπιστρεπτί, κάτι που θα έχανα τον εαυτό μου, το σκοπό μου, το νόημά μου να συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα όνειρά μου, όποια κι αν είναι αυτά. Να έχανα την -πάντα παρούσα- ομορφιάς της ζωής, της στιγμής, της ελευθερίας μου να χαμογελάω από επιλογή. Άρα λοιπόν, ομολογώ πως πλέον ο φόβος μου είναι να με εγκαλείψουν οι δυνάμεις μου, είτε σωματικές, είτε ψυχικές είτε πνευματικές, σε τέτοιο βαθμό που να νιώθω ότι δε μπορώ να είμαι πια το κανάλι σύνδεσης μεταξύ ακροατή και «Θείου».

Μια συνεργασία που ονειρεύεσαι; Σταμάτησα να ονειρεύομαι συγκεκριμένες συνεργασίες. Κατάλαβα ότι το όνειρο αυτό είναι πολυτέλεια κι έτσι πλέον προτιμώ να πατάω στη γη, για να μπορώ να συνεχίζω με ρεαλισμό που ναι, χρειάζεται, όσο καλλιτέχνης και να νιώθεις. Οραματίζομαι και ευελπιστώ σε συνεργασίες ποιοτικές με ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι την ανθρώπινή τους υπόσταση, που μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, που να μπορούμε μαζί να αντέχουμε τις δυσκολίες και να μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, το ίδιος πάθος γι’ αυτό που υπηρετούμε: το Καλό Τραγούδι… Ονειρεύομαι τη σχεδόν απόλυτη χημεία, με ανθρώπους που καλούμαι να ενώσω την ενέργειά μου με τη δική τους, ώστε το Όραμα να διατηρεί το νόημα, την ελπίδα και το λόγο ύπαρξής του.

Λίγα λόγια για τη Μαρούλα Κασκαβέλη: Η Μαρούλα (Μαρία- Αργυρώ) Κασκαβέλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκινά τις σπουδές της στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου LILLE Γαλλίας. Αργότερα, αποκτά πτυχίο Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας. Στη συνέχεια ασχολείται με μαθήματα γραφιστικής και παρακολουθεί σεμινάρια Συστημάτων Ποιότητας ISO & Haccp. Όμως, κοινός παρανομαστής όλα τα χρόνια των σπουδών της ήταν η μουσική και το τραγούδι. 

Έτσι, το 2007 ιδρύει το “Ασματοπωλείον ArtCafe Ράγες” και πρωτοτραγουδά σε κοινό. Το 2008 ξεκινά τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, (Τμήμα Σύγχρονου Τραγουδιού) και το 2016 αποκτά πτυχίο με βαθμό Άριστα Παμψηφεί με διάκριση.

Η αγάπη της για το τραγούδι την έφερε απέναντι σε ένα μεγάλο και διαφορετικό κοινό, σε εκδηλώσεις που πάντα είχαν να κάνουν με τον κόσμο της τέχνης. Έχει τραγουδήσει λοιπόν σε Μουσικές Σκηνές, σε Gallery, σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε ποιητικές βραδιές, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σε παραστάσεις θεάτρου και χορού, εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα όπως και σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά, χώρους εστίαση κλπ.