Μαριλένα Μπιτζάνη: “Ο καλλιτέχνης πάντα θα εκφράζει τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του μέσα από την τέχνη συλλογικά ή ατομικά”

Συμμετέχετε στην έκθεση 3e (Element-Environment-Energy) την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εικαστικός Γεωργία Τρούλη υπό την διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platforrm.

Πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και τι σημαίνει για εσάς το τρίπτυχο element environment energy στην τέχνη, στη ζωή στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, το περιβάλλον και τον κόσμο; Συμμετέχω με μεγάλη χαρά σ’ αυτήν την εξαιρετικού ενδιαφέροντος έκθεση στο βιομηχανικό μουσείο της Σαντορίνης και ευχαριστώ την κυρία Τρούλη για την πρόσκληση. Το θέμα τα 3Ε (element environment energy) είναι όλος ο κόσμος μας. Ό,τι μας περιβάλλει. Η γη, ο αέρας, το νερό, η φωτιά, τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής .Μέσα σε αυτή την αλληλεπίδραση των βασικών αξόνων τα όντα (κυρίως ο άνθρωπος) προσπαθούν να επιβιώσουν καταστρέφοντας όμως την ισορροπία τους. Ετσι η δυναμική τους δεν ευθυγραμμίζεται, αλλά πολλαπλασιάζεται με αρνητικό πρόσημο καταστρέφοντας βίαια τον πλανήτη. Η προσέγγιση της τέχνης μέσα σε αυτό το τρίπτυχο είναι αστείρευτη από θέματα. Εγώ σε αυτή την έκθεση εστιάζω στην ενέργεια (στον ήλιο και στο περιβάλλον). Συμμετέχω με μία ενότητα από εξι έργα σε μινιμαλ εκδοχή όπως είναι και το ύφος της έκθεσης.

Ποιο είναι το πρόταγμα της τέχνης, του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά αλλά και του καλλιτέχνη σε συλλογικές δράσεις στη σημερινή εποχή όπου τα γεγονότα είναι έντονα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες και συμπυκνωμένες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα σημεία, τα συμβάντα παράγουν σκέψεις, αντιδράσεις, ιστορία καθώς και νέα μοτίβα ζωής και δράσης; Ο καλλιτέχνης πάντα θα εκφράζει τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του μέσα από την τέχνη συλλογικά ή ατομικά. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει άμεσα με το κοινό του.

H Restart Contemporary Art platform συνδυάζει στις δράσεις της τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Πώς βλέπετε εσείς τον συγκερασμό Τέχνης-Τουρισμού-Περιβάλλοντος; Η Τέχνη δεν έχει σύνορα και εθνικότητα. Ενώνει τους ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ευρύνει τη σκέψη, ωριμάζει την αισθητική, απαντά σε προβληματισμούς, ανταλλάσει ιδέες από άλλους πολιτισμούς, ευαισθητοποιεί τον άνθρωπο σε σχέση με το περιβάλλον.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τέλη Αυγούτου θα συμμετέχω σε ομαδική έκθεση στην Κρήτη που οργανώνει η κυρία Τρούλη.

Βιογραφικό σημέιωμα
Μαριλένα Μπιτζάνη
Η ζωγραφική ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη. Ζωγραφίζω από παιδί.
Μετά την καριέρα μου στον τουρισμό μαθήτευσα σε δύο σημαντικούς ζωγράφους της Θεσσαλονίκης, στη Ναταλία Θωμαϊδη σχέδιο χρώμα και στον Κώστα Αρώνη ακουαρέλα.
Από τον Ιούνιο του 2016 συμμετέχω σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βιέννη, Παρίσι).
Είμαι μέλος του συλλόγου καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β. Ε)