Μια ποιητική διαδρομή αναζήτησης και αυτογνωσίας
Το “Με ρωτάς γιατί χάνομαι” είναι μια ποιητική συλλογή που ταξιδεύει τον αναγνώστη στα βάθη της ψυχής, εκεί όπου η σιωπή αποκτά φωνή και η απουσία γίνεται παρουσία.
Με λυρική και στοχαστική γραφή η Μαρία Σωμαράκη αποτυπώνει την αναζήτηση του εαυτού μέσα από τις απώλειες, τις σκιές και τα ανείπωτα συναισθήματα.
Οι στίχοι του βιβλίου ξετυλίγουν αόρατες πτυχές της ύπαρξης μας, ανακαλύπτοντας το φως μέσα στο σκοτάδι, τη λύτρωση μέσα στην αποδοχή και τη δύναμη μέσα στην ευαισθησία.
Είναι ένα έργο που συνομιλεί με τις πληγές μας, αλλά και με την ελπίδα για επανεκκίνηση. Μέσα από λιτούς αλλά έντονους στίχους, η συλλογή προσκαλεί τον αναγνώστη να βρει κομμάτια του εαυτού του, να αγκαλιάσει τις εσωτερικές του διαδρομές και να ανακαλύψει νέους δρόμους έκφρασης και αυτογνωσίας.

Συγγραφέας: Σωμαράκη Μαρία
Τίτλος βιβλίου: Με ρωτάς γιατί χάνομαι
Κατηγορία βιβλίου: Ποίηση
Διαστάσεις: 24×17
Σελίδες: 118
ISBN 978-618-861-325-6
Υποκλίνομαι δάσκαλε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Υποκλίνομαι δάσκαλε κατάφερες τελικά να μου μάθεις ν’ αγαπώ τον εαυτό μου να φροντίζω την ψυχή μου
ν’ αφουγκράζομαι τις ανάγκες, την εσωτερική φωνή μου Να είμαι προτεραιότητά μου ν’ αφήσω πίσω, όπου ανήκει
το σκοτεινό, αδικαίωτο παρελθόν να μην φοβάμαι μήπως πληγώσω να μην φοβάμαι μήπως πληγωθώ να μάθω ν’ αγαπιέμαι να μάθω ν’ αγαπώ.
Το ποίημα αυτό είναι μια βαθιά και συγκινητική ωδή στην προσωπική εξέλιξη, την αυτογνωσία και τη θεραπεία μέσα από τη σοφία ενός «δασκάλου»—ενός συμβολικού ή πραγματικού καθοδηγητή
“Υποκλίνομαι δάσκαλε”
Η λέξη «Υποκλίνομαι» εκφράζει βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Ο «δάσκαλος» εδώ μπορεί να είναι ένα πραγματικό πρόσωπο, ένας μέντορας, ένας ψυχοθεραπευτής, ή ακόμα και η ίδια η ζωή μέσα από τις εμπειρίες της.
“κατάφερες τελικά να μου μάθεις”
Η λέξη «κατάφερες» δείχνει ότι η διαδικασία της μάθησης δεν ήταν εύκολη. υποδηλώνει μια μακρά πορεία με δυσκολίες, ίσως αντιστάσεις ή εσωτερικούς αγώνες.

“ν’ αγαπώ τον εαυτό μου”
Η αγάπη προς τον εαυτό είναι ο πυρήνας της αυτοβελτίωσης, αλλά και της ποιότητας ζωής μας. Το ρήμα «αγαπώ» χρησιμοποιείται εδώ ως πράξη που διδάσκεται, όχι ως δεδομένη κατάσταση, συναίσθημα ή αφηρημένη έννοια.
“να φροντίζω την ψυχή μου”
Η έννοια της φροντίδας είναι βαθιά θεραπευτική. Δεν πρόκειται μόνο για φυσική επιβίωση, αλλά για μια πιο ολοκληρωμένη φροντίδα, που περιλαμβάνει το συναίσθημα, τη σκέψη, την πνευματικότητα.
“ν’ αφουγκράζομαι τις ανάγκες, την εσωτερική φωνή μου”
Η λέξη «αφουγκράζομαι» υποδηλώνει προσοχή, επίγνωση, βαθιά ακρόαση. Η «εσωτερική φωνή» είναι η διαίσθηση, η αλήθεια μας, η οποία συχνά καταπιέζεται από εξωτερικές προσδοκίες και φόβους αλλά και απο εσωτερικευμένες πεποιθήσεις.
“Να είμαι προτεραιότητά μου”
Μια ισχυρή δήλωση αυτοσεβασμού. Το να θέτεις τον εαυτό σου ως προτεραιότητα δεν είναι εγωισμός αλλά ανάγκη.
“ν’ αφήσω πίσω, όπου ανήκει, το σκοτεινό, αδικαίωτο παρελθόν”
Η λέξη «σκοτεινό» αποτυπώνει την οδύνη του παρελθόντος, ενώ το «αδικαίωτο» δείχνει τραύματα ή καταστάσεις που δεν έλαβαν την κάθαρση ή τη δικαιοσύνη που ίσως αναζητούσε ο ομιλητής.
“να μην φοβάμαι μήπως πληγώσω, να μην φοβάμαι μήπως πληγωθώ”
Εδώ φανερώνεται ένας διπλός φόβος: αφενός η ευθύνη να μην βλάψεις τους άλλους, αφετέρου η δική σου ευαλωτότητα. Η υπέρβαση αυτών των φόβων είναι απαραίτητη για την αυθεντική αγάπη και σύνδεση. “να μάθω ν’ αγαπιέμαι, να μάθω ν’ αγαπώ.”
Η αγάπη παρουσιάζεται ως κάτι που μαθαίνεται και στις δύο κατευθύνσεις: τόσο η ικανότητα να αγαπάμε τους άλλους όσο και να δεχόμαστε αγάπη.
Συμπέρασμα
Το ποίημα καταγράφει μια εσωτερική διαδρομή θεραπείας και αυτογνωσίας, όπου η απελευθέρωση από το παρελθόν, ο αυτοσεβασμός και η αγάπη για τον εαυτό οδηγούν τελικά στην πληρότητα. Ο «δάσκαλος» συμβολίζει το φως που βοηθά τον ομιλητή να μεταμορφώσει τις πληγές του σε σοφία και να ανακαλύψει την πραγματική ουσία της αγάπης.
Μια δυνατή και καθαρτική εξομολόγηση για κάθε άνθρωπο που έχει περάσει από το μονοπάτι της αυτοανακάλυψης.

Μαρία Σωμαράκη
Η Μαρία Σωμαράκη κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης, γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε στο Βερολίνο.
Σε ηλικία 17 ετών επέλεξε να ζήσει στη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας τις σπουδές της.
Από πολύ μικρή ηλικία το γράψιμο ήταν αγαπημένος τρόπος έκφρασης της. Αργότερα, σπούδασε Συμβουλευτική Ψυχολογία με μετεκπαιδεύσεις στην Βιοθυμική Υπνοθεραπεία και τα Ανθοϊάματα.
Είναι μητέρα 3 παιδιών και στον ελεύθερο της χρόνο γράφει και διαβάζει. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συγγραφής και έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ποίησης και ανθολόγια.
Συνδυάζει με έναν δικό της τρόπο την γερμανική με την ελληνική νοοτροπία, τον δυναμισμό με την ηρεμία, την φιλοδοξία με την καθημερινότητά.
Ζει και εργάζεται στα Γιαννιτσά Πέλλας.
Η ιστοσελίδα της είναι www.mariasomaraki.gr