Μαρία Μπαλή: “Αναμφισβήτητα η ενασχόλησή μου με την κλασική μουσική ήταν καθοριστικής σημασίας για τις μουσικές μου επιλογές και το στυλ μου ως τραγουδίστρια”

“…Η κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή έχει παγώσει τα πάντα και θα πρέπει πρώτα να επανέλθουμε στην κανονικότητα και μετά φαντάζομαι πως όλοι μας θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε”

Πότε ανακαλύψατε οτι θέλετε να γίνετε μουσικός;
Έγινε όταν ήμουν ακόμα στο σχολείο. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν αρκετά καλή μαθήτρια και θα μπορούσα να είχα σπουδάσει οτιδήποτε άλλο πέραν της μουσικής κάτι το οποίο με συμβούλευαν και οι καθηγητές μου τότε,να έχω δηλαδή μια δεύτερη επιλογή σε περίπτωση που το όνειρό μου για τη μουσική δεν έβγαινε. Παρ’ όλα αυτά αισθανόμουν ότι ήξερα τι θέλω να κάνω, ήθελα να ακολουθήσω τις μουσικές σπουδές και τίποτα άλλο. Νομίζω ότι δεν ήθελα να έχω ένα πτυχίο άσχετο με τη μουσική για να μην δώσω στον εαυτό μου την επιλογή της αποτυχίας. Ήθελα να έχω αυτό τό φόβο ο οποίος προσωπικά με βοηθάει να προχωράω μπροστά.

Ποιον μουσικο θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Έχω μεγάλη λατρεία στη Jessie J. Τη λατρεύω από πάνω ως κατω,από τον τρόπο που τραγουδάει μεχρι τον τρόπο που περπατάει. Όσο για τον μουσικό που θα ήθελα να βρεθώ επι σκηνής νομίζω ότι κάθε μέρα θέλω να βρεθώ και με έναν άλλο. Αν με ρωτάς σήμερα θα σου πω τον Armin van Buuren.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα μουσική όταν ήμουν 9 ετών. Έπαιζα ακορντεόν και πιάνο ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκα με το κλασικό τραγούδι. Αναμφισβήτητα η ενασχόλησή μου με την κλασική μουσική ήταν καθοριστικής σημασίας για τις μουσικές μου επιλογές και το στυλ μου ως τραγουδίστρια. Βέβαια το ψάξιμο πάνω στη μουσική δεν σταμάτησε εκεί. Τα τελευταία χρόνια είχα την τύχη να δουλέψω με αρκετούς μουσικούς παραγωγούς και djs, ήρθα σε επαφή με το αντικείμενο της ηλεκτρονικής μουσικής και δούλεψα πάνω σε αυτό το στυλ. Η αποδοχή που είχε η δουλειά μου σε αυτό το κομμάτι μου έδειξε ενδεχομένως τι είναι αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι κατά των talent shows και σίγουρα καταλαβαίνω τους στόχους που έχουν όσοι πηγαίνουν. Κάποιος επιλέγει να πάει σε αυτές τις εκπομπές για να τον γνωρίσει το ευρύ κοινό και για να τραβήξει το ενδιαφέρον κάποιων μαγαζιών και δισκογραφικών εταιριών. Το ζήτημα είναι ότι αυτοί που είναι γνωστοί και έχουν τα συμβόλαια και τους παραγωγούς από πάνω τους δεν έχουν βγει από τέτοια shows. Άρα έχει αποδείξει η ιστορία ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι ο καταλληλότερος.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Κάνω συνεχώς σχέδια για τη δουλειά μου. Νομίζω ότι σκέφτομαι και την ώρα που κοιμάμαι. Η κατάσταση που ζούμε όμως αυτή τη στιγμή έχει παγώσει τα πάντα και θα πρέπει πρώτα να επανέλθουμε στην κανονικότητα και μετά φαντάζομαι πως όλοι μας θα συνεχίσουμε από κει που σταματήσαμε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Μαρία Μπαλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λαμία.
Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και στη συνέχεια σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες όπως ο Αλέξανδρος Χάχαλης και ο Δημήτρης Κοντογιάννης ενώ παράλληλα έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε διάφορους συναυλιακούς χώρους και θέατρα όπως το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στη Καβάλα,το Αριστοτέλειον Θέατρο Θεσσαλονίκης,το Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» και το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι.
Στο κομμάτι της ηλεκτρονικής μουσικής έχει συνεργαστεί με γνωστούς djs και μουσικούς παραγωγούς όπως ο Tony G,o Daniel SK,ο Kled Mone,ο Etostone και ο Νίκος Κοντός ηχογραφώντας φωνητικά για house και new disco κομμάτια και τραγουδώντας σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές της χώρας. Οι διασκευές της ραδιοφωνικές και μη, ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια views στο youtube.
Ως vocal coach ασχολείται με τη εκπαίδευση τραγουδιστών παραδίδει μαθήματα σε ΙΕΚ ,Μουσικές Σχολές και κάθε χρόνο διοργανώνει ανεξάρτητες συναυλίες (Maria Bali Students’ Concerts) δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα σε πολλούς νέους στο χώρο τραγουδιστές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης.Μαζί με την ομάδα της -επίσης- αναλαμβάνει την παραγωγή μουσικών κομματιών και βίντεο. Από τον Οκτώβριο του 2019 διευθύνει την παιδική χορωδία του Δήμου Έδεσσας.