ΜΑΝΙΚΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ: “Κάθε κρίση είναι μια νέα πρόκληση για όλους εμάς τους επαγγελματίες”

“Αυτό που μας χαρακτηρίζει ως επιχείρηση είναι το μεράκι, η άριστη ποιότητα των προϊόντων μας και ο σεβασμός προς την παράδοση.”

http://www.glikaanatoli.com/el/Anatoli-%7C-Ergastirio-Siropiaston-Glykon-Peraia

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Παρά τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα ήταν απαραίτητο καθώς το πολύτιμο αγαθό της υγείας επισκιάζει τα υπόλοιπα. Και ας μην ξεχνάμε ότι κανένας μας δεν θέλει να δει τη χώρα να φτάνει στα επίπεδα άλλων ευρωπαικών χωρών όπως Ιταλία και Ισπανία.

Μιλήστε μας για την επιχείρησή σας και την πορεία της έως και σήμερα. Η Βιοτεχνία Σιροπιαστών “ΑΝΑΤΟΛΗ”, η οποία εδρεύει στη Λεωφόρο Θεσσαλονίκης 32 – Περαία στη Θεσσαλονίκη, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Ξεκινήσαμε το 2005 ως εργαστήριο, κυρίως χονδρικής πώλησης. Η ζεστή ανταπόκριση του κόσμου καθώς και η μεγάλη ζήτηση γέννησαν την ανάγκη για μεταφορά μας σε ένα νέο χώρο, ο οποίος θα εξυπηρετούσε και την λιανική πώληση (όπου και από το 2014 αποτελεί και την τώρινή μας έδρα). Η βιοτεχνία μας απευθύνεται σε ζαχαροπλαστεία – αρτοζαχαροπλαστεία και πρατήρια, σε εστιατόρια, ταβέρνες, μονάδες εστίασης, catering, ξενοδοχεία καθώς και σε αντιπροσώπους άλλων νομών. Εδώ και τόσα χόνια δραστηριοποιούμαστε στον ευρύτερο νομό της Θες/νικης αλλά και στους όμορους νομούς. Επίσης τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε και με εξαγωγές σε άλλες χώρες. Αυτό που μας χαρακτηρίζει ως επιχείρηση είναι το μεράκι, η άριστη ποιότητα των προϊόντων μας και ο σεβασμός προς την παράδοση.

Φόβος – Απώλεια: Υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητα σας; Σίγουρα ο φόβος και η απώλεια είναι συναισθήματα που βιώνουμε όλοι έντονα τους τελευταίους μήνες. Δεν πρέπει όμως να επιτρέπουμε να μας κατακλείζουν, αντιθέτως καλό είναι να εστιάζουμε σε όσα μας κάνουν χαρούμενους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα.

Μάσκα: Ήρθε για να μείνει; Θεωρώ πως για το επόμενο διάστημα, όσο και αν είναι αυτό, η μάσκα θα είναι απαραίτητος συνοδός μας, οπως τα κλειδιά, το πορτοφόλι και το κινητό. Οπότε ναι, η μάσκα όπως και ο κορωνοϊός θα μείνουν για αρκετό καιρό αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσουμε τη ζωή πριν από αυτά.

Οικονομική κρίση και Lockdown. Έχουν επηρεάσει την επαγγελματική σας δραστηριότητα; Όπως είπα και στην αρχή το lockdown δυστυχώς ήταν αναγκαίο για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ήδη όμως βλέπουμε τις οικονομικές επιπτώσεις σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις όπως και στη δική μας. Μετά απο μια κακή τουριστική περίοδο, συν το lockdown του πρώτου κύματος, καταλαβαίνετε ότι το δεύτερο lockdown φέρνει ακόμα σε πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση τις επιχειρήσεις. Θα κάνουμε αρκετό καιρό να επανέλθουμε και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να τα αντιμετωπίσουμε.

Κάθε κρίση είναι μια επαγγελματική ευκαιρία; Κάθε κρίση είναι μια νέα πρόκληση για όλους εμάς τους επαγγελματίες. Για να μετρατέψει κάποιος την κρίση σε ευκαιρία πρεπει να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία (τόλμη – θέληση) να καταλαβαίνει έγκαιρα τα σημεία των καιρών και να αντιδρά γρήγορα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο που τώρα ξεκινάει το “επιχειρείν”; Η συμβουλή μας για κάθε νέο που ξεκινάει τη δική του επιχείρηση είναι πρωτίστως να αγαπάει αυτό που κάνει. Αναμφισβήτητα, στις μέρες που διανύουμε θα πρέπει να οπλιστεί με επιμονή, θέληση αλλά και υπομονή. Στο τέλος όμως η επιτυχία θα έρθει μέσα από τη σκληρή δουλειά και μεράκι.