Μαίρη Χαβανίδου Παπανδρέου: “η ελευθερία είναι η λέξη που με εκφράζει σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο”

Σε ποια ηλικια ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Σχετικα μεγάλη μετά το θάνατο του πατερα μου, εχοντας εντονη την ανάγκη μεσα μου να εκφραστω καλλιτεχνικά.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστευω πως την ανάγκη της εκφρασης την κουβαλάς από τότε που καταλαβαίνεις την ύπαρξή σου.

Οπότε μάλλον γινεσαι στην πορεια της ζωης σου ανάλογα με τα βιωματα που σου επιφυλάσει η πορεια σου σ’ αυτή τη ζωή.

Ποια λεξη σας εκφράζει ως καλλιτεχνη;

Με σταυρό μου την Τεχνη παλευω για την ανάταση της ψυχης εκφράζοντας ελευθερα τα πιο αγαθά μου συναισθηματα και τολμω να θυμωνω για την υποτιμηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οπότε η ελευθερια είναι η λεξη που με εκφράζει σαν καλλιτεχνη αλλα και σαν άνθρωπο.

Νιωθετε την εμπνευση πριν δημιουργήσετε;

Εμπνευση για μενα είναι η ίδια μου η ζωή. Οπότε την κουβαλάω καθημερινά στο μυαλό μου και εκφράζομαι καλλιτεχνικά όταν ξεχυλισει της ψυχης το ποτηρι από τα συναισθηματα που κυριαρχουν ανάλογα με την περιπτωση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας σαν καλλιτεχνη;

Λεπτολόγο τελειομανή και παθιασμενο την ωρα της δημιουργιας ….δωσμενο ολοκληρωτικά στα συναισθήματα που θελω να πηγάζουν αυθόρμητα από τα εργα μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Και στις τρεις καλλιτεχνικες μου δραστηριότητες… ζωγραφικη συγγραφη και ποίηση πραγματεύομαι δυσκολα συναισθηματα, αντίθετα και αντίρροπα από της ψυχής τις επιθυμίες.

Οπότε τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να φανερωνω πάντα την αλήθεια μεσα από αντίθετες αντίρροπες και αντίξοες καταστάσεις.

Μόνο η αλήθεια μου δειχνει τον δρόμο της επιτυχίας γιατί όλοι μας μα όλοι μας εχουμε στρουμωχτει στα μονοπάτια του ψεύδους, οποτε και τα επόμενα εργα μου θα δινουν λυσεις ή εξιλέωση ή μετάνοια στα ανθρωπινα λάθη.

Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπος μου.

Να ταυτίζω τη συγγραφη μου, τον στιχο μου ή την απεικόνηση των συναισθημάτων μου με τα αντίστοιχα συναισθηματα των ανθρωπων.

Θα εκδοσω το επόμενο βιβλίο μου ΤΑ ΜΕΛΑΝΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ, θα εκδοσω την ποιητικη μου συλλογη ΕΙΚΗ ΚΑΙ ΩΣ ΕΤΥΧΕ και θα ζωγραφιζω μεχρι να εκτονωσω όλα τα αποθημενα μου με τα ζωηρά περιγράμματα στα κρυψίνοα βλεμματα ή με τα μουντά στενόχωρα χρωματα τα σκοτεινά αποθεματα της ψυχής μου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.

Μαιρη Χαβανιδου Παπανδρέου με artist name MITSI

Αυτοδιδακτη μέσα από μια εξελικτικη πορεια είκοσι χρόνων συνεχους αναζητησης και αυστηρης αυτοκριτικης, ταυτίζει το καλλιτεχνικό της ταλέντο με την ίδια της την ύπαρξη.

Εντοπίζει την προσωπικη της και εικαστικη της προσέγγιση στη ψυχή των ανθρωπων που ακροβατουν ανάμεσα στο όνειρο τη φαντασία τη λογικη και την ευαισθησια.

Γράφει ζωγραφίζοντας και ζωγραφιζει γραφες σενα άδειο τελάρο.

Καρμπονάρει τη θλιψη και τη χαρα των ανθρωπων στους ευαίσθητους στίχους των ποιημάτων της.

Γεννιεται τον Δεκεμβρη του 59. Αποφοιτος της Ελληνογαλλικης σχολης ΚΑΛΑΜΑΡΙ αλλά και μικρομάννα δυο αγοριων κάνει δυο βήματα πίσω, μια και υπέρτατο της μητερας το φως μπρος στο αρχέγονο φως του καλλιτεχνικου της ταλεντου,

Μετα από τριαντα χρονια ανοιγει γκαλερί στη χωρα της Σκιαθου.

Εκδιδει το πρωτο της βιβλιο με τίτλο ΤΣΙΚ ΤΟΥ ΤΣΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ που κυλοφορει απ τις εκδοσεις Λυκόφως.

Οργανωνει μια προσωπικη εκθεση στην MYROR GALLERY στην πόλη της Θεσσαλονικης.

Συμμετεχει σε ομαδικη στο ΜΠΕΝΣΟΥΣΑΝ ΧΑΝ στα Λαδάδικα της γενέτειρας πόλης της.

Συμμετεχει σε ομαδικες στα νησια των Κυκλαδων,…και τον Αυγουστο του 2013 εκφωνει στα κάστρα της πόλης το βιογραφικο του αειμνηστου Μανωλη Ρασούλη στα πλαισια καλλιτενικης βραδυάς με ποιητες συγγραφεις και λογης καλλιτεχνες κατω από το αυγουστιατικο φεγγάρι.

Συνεχιζει ακάθεκτη με απίστευτη δυναμικη το πάθος της δημιουργιας συμμετέχοντας στις 22 Αυγουστου του 2019 στις Σπετσες hotel μ ένα καινουριο της ζωγραφικο εργο με τίτλο “Η ΦΛΟΓΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ” αφιερωμενο στην πρωτη ελληνιδα ζωγραφο Ελενη Μπουκουρα Αλταμουρα.