Μίνα Μαύρου: “Η μουσική είναι ο κοινός παρονομαστής που μπορεί να ενώσει ανόμοια γούστα, ρυθμούς, παραδόσεις, ακούσματα… και πολλούς μουσικούς σε μία κοινή μελωδία”

H μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Σαφέστατα! Πόσα ξενόγλωσσα τραγούδια και συνθέσεις δεν έχουμε σιγομουρμουρίσει; Πόσες διασκευές ελληνικών και ξένων κομματιών δεν έχουμε αποστηθίσει;
Θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τον Σεπτέμβρη του 2016 αντίκρισα Σύρους πρόσφυγες και Έλληνες να τραγουδάνε αγκαλιασμένοι «Χαράματα η ώρα τρεις» του Βαμβακάρη, σε μια βραδιά που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τις μεγαλύτες μουσικές σκηνές του κόσμου!

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θα ήταν άδικο αν ονομάτιζα αυτή τη στιγμή έναν και μόνο μουσικό!

Από μικρό παιδί ακούω μουσική! Το έργο των παλιών, Θεοδωράκη- Χατζιδάκι- Ξαρχάκου, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Πάνου, Κουγιουμτζή, έχει περάσει στο DNA του Έλληνα και, θα τολμούσα να πω, τον έχει «μπολιάσει» με ένα αλάνθαστο κριτήριο, αυτό της εκλεκτής επιλογής! Δεν μας αρέσει να ακούμε για δεύτερη και τρίτη φορά κομμάτια που δεν μας συγκινoύν, όπως αυτά των συγκεκριμένων συνθετών, κομμάτια που δεν θα «σκάψουν» μέσα μας τόσο βαθειά, όπως η έμπνευση των παλιών.

Η μουσική εννοείται δεν θα είναι η ίδια και – αν θέλετε- επιβάλλεται να μην είναι η ίδια… πώς αλλιώς θα εξελιχθεί η μουσική ιστορία αυτού του τόπου;

Θαυμάζω όλους αυτούς τους σύγχρονους μουσικούς που με ή άνευ πτυχίου, καταφέρνουν να μας συγκινήσουν, να μας κάνουν να κοιτάξουμε μέσα μας και να παραδεχτούμε τα ανομολόγητα, να κλάψουμε, για να “εξαγνίσουμε το κακό”! Τους τιμώ και τους σέβομαι απεριόριστα, για τη μουσική τους γνώση, δεξιοτεχνία αλλά και για το ξενύχτι τους πάνω στην σκηνή!

Πάντα θυμάμαι τα λόγια του παμμέγιστου Μάνου Ελευθερίου σε ένα ρεπορτάζ που είχα καλύψει: «Έχω υποχρέωση να δείξω ότι τα νέα παιδιά έχουν γιορτή! Πρέπει να ακουστούν προς τα έξω!».

Αυτό λοιπόν προσπαθώ να κάνω κι εγώ αλλά και η υπόλοιπη ομάδα στο «Μουσικόγραμμα».

Από τη στιγμή που ένας δίσκος ή ένα κομμάτι ταιριάζει στο ύφος του site, φροντίζουμε να βγει προς τα έξω η δουλειά όχι μόνο των γνωστών, αλλά και των νέων και άγνωστων καλλιτεχνών!

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Η μουσική είναι ο κοινός παρονομαστής που μπορεί να ενώσει ανόμοια γούστα, ρυθμούς, παραδόσεις, ακούσματα… και πολλούς μουσικούς σε μία κοινή μελωδία! Αυτή είναι η μαγεία της και ο προορισμός της…

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

H μουσική παιδεία από τη στιγμή που μπορεί να είναι υπαρκτή σε μία οικογένεια ή ένα σχολείο, είναι ευλογία!

Δεν θέλω να μιλήσω σαν ειδικός επιστήμονας για τα οφέλη της μουσικής- καλύτερη επίδοση στα μαθήματα, ενίσχυση πνευματικής δραστηριότητας, κ.τ.λ- γιατί πολύ απλά δεν είμαι.

Μιλώ σαν ένας άνθρωπος που πάντα αγαπούσε τη μουσική, κάποια στιγμή της ζωής του ασχολήθηκε με την παρτιτούρα και από ένα σημείο και έπειτα γράφει, παρατηρώντας ερμηνευτές- μουσικούς επί σκηνής, αλλά και τις αντιδράσεις του φιλόμουσου κοινού!

Ο κάτοχος μουσικής παιδείας είναι ο τυχερός παίκτης της ζωής!!! Μαθαίνει μέσα από τη συνεχή μελέτη να εστιάζει πολύ προσεκτικά στο στόχο του- ας μην ξεχνάμε ότι ο μουσικός χρόνος είναι πολύ “αμείλικτα” συγκεκριμένος- και στο τέλος αν όχι να τον αποδίδει στο 100 τοις εκατό- να τα καταφέρνει στο 90 τοις εκατό.

Η απόδοση ενός έργου πολλές φορές σχετίζεται με την προσωπική ωρίμανση καθενός από ’μας, με την ψυχολογική μας κατάσταση, με την ατομική οπτική και το γούστο μας…

Θεωρώ ότι η μουσική παιδεία για όλους τους παραπάνω λόγους είναι ανάγκη, αν και δυστυχώς στη χώρα μας δεν γαλουχηθήκαμε με τέτοια αντίληψη.

Όποιος ήθελε ή είχε τη δυνατότητα, πήγαινε το παιδί του στο Ωδείο και μετά ψάχναμε στις επίσημες γιορτές του σχολείου να βρούμε ποιος ξέρει να παίξει πιάνο, κιθάρα ή φυσαρμόνικα…
Πιστεύω πως από τη στιγμή που ξεκίνησε ο θεσμός των μουσικών σχολείων να διευρύνεται και να ισχυροποιείται, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό!

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Αρχικά με το να ασχοληθεί με το παιδί του! Εν συνεχεία, μέσα από τα ακούσματα που θα του προσφέρει και το ρυθμικό παιχνίδι.

Οι αντιδράσεις του παιδιού είναι πάντα ειλικρινείς, γιατί είναι ενστικτώδεις και δεν έχει προλάβει να «πέσει» στην παγίδα των συμβιβασμών, όπως εμείς, οι μεγαλύτεροι!

Η έφεση ενός ανθρώπου σε έναν τομέα δεν κρύβεται, ξεχειλίζει και «μιλάει» με χίλιους δύο τρόπους, αρκεί γονείς και δάσκαλοι να έχουμε αυτιά και μάτια ανοιχτά!

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Πολλοί! Θα έλεγα μάλιστα ότι οι μουσικοί του παρελθόντος έχουν αντικατασταθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τους πτυχιούχους οργανοπαίκτες- συνθέτες!

Η νέα γενιά κατά κανόνα διαθέτει εξαιρετικές περγαμηνές σπουδών και μουσικής γνώσης! Ένας μουσικός μπορεί παράλληλα να είναι ενορχηστρωτής, συνθέτης ή και μαέστρος.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Κάθε Σεπτέμβρη όλη η ομάδα του «Μουσικογράμματος» κάνει τον δημιουργικό απολογισμό και παράλληλα τον μελλοντικό σχεδιασμό της! Μέχρι στιγμής οι προσδοκίες και η συνετή μας πορεία δεν μας έχουν διαψεύσει ούτε απογοητεύσει στο παραμικρό…

Και για την ερχόμενη σεζόν θα είμαστε στις επάλξεις, για να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό και να προσφέρουμε τον καλύτερο δημοσιογραφικό μας εαυτό!

Βιογραφικά στοιχεία

Η Μίνα Μαύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Αμοργού. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2008.
Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα έχει φοιτήσει στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Αγίου Δημητρίου (Πιάνο- Κλασσικό Τραγούδι).
Έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία σε τοπικά έντυπα των Κυκλάδων.

Έχει εργαστεί στην εφημερίδα «Έθνος» (Τηλεοπτικό ρεπορτάζ – Υπεύθυνη ραδιοφωνικού ρεπορτάζ: στήλη “Ραδιομαχίες”), στην εφημερίδα «VETO», ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό “Νύχτα live” της δισκογραφικής εταιρείας “ΑLPHA RECORDS”, με το μουσικό περιοδικό «Μετρονόμος» καθώς και με τον μουσικό ιστότοπο www.mousikorama.gr.

Τον Μάρτιο του 2016 δημιούργησε το διαδικτυακό μουσικό περιοδικό www.mousikogramma.gr, όπου μαζί με τους συνεργάτες της ασχολούνται με συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, αφιερώματα, νέες κυκλοφορίες δίσκων και γενικότερα με ό,τι συμβαίνει στην ελληνική μουσική σκηνή και όχι μόνο.

Επιμελείται παρουσιάσεις βιβλίων, δίσκων και καλλιτεχνών, ενώ κατά καιρούς συμμετέχει σε μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές (Δεύτερο Πρόγραμμα, Αθήνα 9,84, Κανάλι 1 του Πειραιά, κ.τ.λ).