ΕΛΙΟΝΑ-ΕΛΕΝΗ ΣΙΝΙΑΡΗ: Μετά από 31 χρόνια μελέτης, μπορώ να πω, πως η μουσική είναι για εμένα μια “συνεχόμενη τροφή” της ψυχής

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα και επίσης ένα από τα πιο ισχυρά μέσα έκφρασης με την οποία μπορούν να μεταδοθούν όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα και διαφορετικές εμπειρίες.

H δύναμή της αγγίζει όλες τις καρδιές κάνοντάς τες να χτυπάνε στον ίδιο ρυθμό ενώνοντας ενεργειακά – πνευματικά τους λαούς.

Επίσης μας βοηθά να εκφραζόμαστε ή να επικοινωνούμε χωρίς λόγια, οπότε είναι ένας καλός «μεταφραστής» μεταξύ εκείνων που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα γιατί η μουσική είναι ίδια για όλους.

Είναι όμοια με την αγάπη, δεν απευθύνεται στον άνθρωπο που αιχμαλωτίζεται από την υλική πραγματικότητα και δεν λαμβάνει υπόψη το χρώμα του δέρματος, των ματιών, τα φθαρμένα ρούχα, το ύψος ή την ηλικία. Λαμβάνει υπόψη μόνο το εσωτερικό και μια άλλη διάσταση την οποία αδυνατούμε να δούμε.

“Η μουσική είναι μια πνευματική δύναμη ικανή να ενώνει όλους τους ανθρώπους μεταξύ τους” (G. Enescu)

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω:

– τον μουσικό που δεν φοβάται να ζει το σήμερα χτίζοντας το αύριο,

– τον μουσικό / καλλιτέχνη που έχει τα κότσια να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα, γνωρίζοντας τις συνέπιες του,

– τον καλλιτέχνη, ο οποίος μέσα απο την μουσική του καταφέρνει να “αγγίξει” τον ακροατή του, όπου δεν μπορεί να τον “αγγίξει” ακόμη και η πιο βαθιά του σκέψη,

– τον απελευθερωμένο μουσικό ο οποίος δεν σταματάει ποτέ την προσπάθεια να γίνει καλύτερος.

Η “λίστα” είναι ατελείωτη … αλλά την “πρωτιά” την έχει ο σύντροφός μου,
Λάκης Τζήμκας – κοντραμπασιστας, δάσκαλος Ηλ. Μπάσου, συνθέτης, μαέστρος και ενορχηστρωτής, τον οποίο τον θαυμάζω για τον μουσικό, τον άνθρωπο, την ενέργεια που εκπέμπει σε όλους, την ψυχή, για τα θέλω και τα πρέπει του άλλα πάνω απο όλα για την τεράστια καρδιά και αγάπη που κρύβει μέσα του.

Βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω και κάποιους σπουδαίους μουσικούς, οι οποίοι με έχουν επηρεάσει στον τρόπο σκέψεις και αντιλήψεις όλα αυτά τα χρόνια, όπως: S. Celibidache, J. S. Bach, G. Mahler, V. Horowitz, A. Michelangeli, Fr. Correlli, R. Tebaldi, B. Nilsson, A. Tatum, D. Donegan, D. Lipatti, G. Enescu, O. Peterson, SH. Jordan, E. Fitzgerald, G. Gould, B. Evans, R. Lupu, J. Pastorius,
B. Rich, και πολλοί πολλοί άλλοι …

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Μπορεί η μουσική να είναι μια, αλλά η μουσική παλέτα των χρωμάτων και των ειδών είναι τεράστια… όπως και οι μουσικοί. Μπορεί να βλέπουμε και να ακούμε πολλούς μουσικούς (ειδικά στην σημερινή βιομηχανία), όμως ελάχιστοι είναι αυθεντικοί.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Πιστεύω πως η μουσική είναι ανάγκη και έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ύπαρξή μας, ως παράγοντας της ατομικής πνευματικής μας εξέλιξης.

Σύμφωνα με διαρκείς έρευνες, τα βρέφη που απασχολούνται δημιουργικά σε ένα περιβάλλον με μουσική, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ομαλά τον εγκέφαλό τους. Η μουσική βοηθά στην συνειδητή και ασυνείδητη ωρίμανση του παιδιού.

Ο μέγας δάσκαλος Ζ. Kodaly έλεγε πως: “Η μουσική αγωγή του παιδιού πρέπει να αρχίσει πριν από τη γέννηση” γιατί βελτιώνει την διανοητική, ψυχολογική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Προσωπικά, μετά από 31 χρόνια μελέτης, μπορώ να πω πως η μουσική για μένα είναι μια “συνεχόμενη τροφή” της ψυχής.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Ασφαλώς και υπάρχουν και ιδίως τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο πολύ.

Κρίμα όμως που ζούμε σε μια περίοδο που δεν μπορεί να πάρει αξία ο καλλιτέχνης που το αξίζει πραγματικά και κάποιοι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό χάνοντας έτσι ο πολιτισμός πολύτιμους καλλιτέχνες

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Αυτόν τον καιρό μαζί με την αγαπημένη ηθοποιό Ιωάννα Μαμακούκα και τους δυο υπέροχους ταλαντούχους σκηνοθέτες Δαμιανό Κωνσταντινίδη και Αφρούλη Μπέρσου, ετοιμάζουμε μια παράσταση όπου “φιλοξενούνται” τρία “άγρια” λαϊκά παραμύθια από την ελληνική παράδοση.
“ Μητέρες? ” λοιπόν για αρχές Νοέμβρη στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης είμαι πολύ ενθουσιασμένη και περήφανη, γιατί φέτος μετά απο πολύ ζήτηση και συζήτηση ξεκίνησε ένα καινούργιο τμήμα – “ΠολυΦωνίξ” – Vocal Group για παιδιά απο 6 χρονών και άνω στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης στο οποίο είμαι υπεύθυνη για την διδασκαλία και την ενορχήστρωση του ρεπερτορίου του γκρουπ

Συνεχίζω και φέτος τα μαθήματα πιάνου και συνοδεία οργάνων με τους μαθητές του Σ. Ω. Θ. , την χορωδιακή χρονιά με την Μικτή Χορωδία του Μ.Γ.Σ.Σ.“Ο Θερμαϊκός”, και τα δυο τμήματα του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης – την Μικτή Νεανική Χορωδία “Feel For” και την Προχορωδία “Τραγουδάμε μαζί”.

Παράλληλα ολοκληρώνετε και η προσωπική μου δισκογραφική δουλειά με τραγούδια απο της ρίζες μου διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα απο μένα.

Βιογραφικό.

Η Ελιόνα – Ελένη Σινιάρη γεννήθηκε το 1982 στην Κορυτσά και ξεκίνησε τα πρώτα της μαθήματα στο πιάνο σε ηλικία 6 ετών.
Πολύ νωρίς οι καθηγητές της διέκριναν το ταλέντο της για μια καλή πορεία στις μουσικές σπουδές.

Το 1995 συμμετέχοντας στο 1ο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στα Τίρανα, κέρδισε το 1ο βραβείο κάτι που της έδωσε το δικαίωμα να λάβει μέρος σε ένα Master class και να συνεχίσει της σπουδές της στα Μπίτολα (F.Y.R.O.M.).

Το 1996 μετεγγράφηκε με υποτροφία στη Ρουμάνια οπού συνέχισε την αποπεράτωση των σπουδών της στην τάξη της καθηγήτριας Κ. Στεπάνσκι
και Π. Ρούση.

Στη συνέχεια πέρασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μουσικής του Βουκουρεστίου (με υποτροφία) στην τάξη της διακεκριμένης καθηγήτριας
D. Pavlovici (σολιστικό πιάνο) και των επίσης διακεκριμένων καθηγητριών
A. Maier (μουσική δωματίου), S. Radu (μάθημα συνοδείας).

Το 2008, περιμένοντας την αναγνώριση διπλώματος του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, από το Δ. Ο. Α. Τ. Α. Π. , εγγράφεται στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Ε. Μαυροδή, απ’ όπου αποκτά το δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί (10), Ά βραβείο και έπαινο για την εξαιρετική ερμηνεία.

Έχει λάβει μέρος σε αρκετά Master class (B. Van Oort, G. Otto, D. Wrightn,
G. Kurzynski, H. Medjimorec, S. Constantin, Alexandrina Zorleanu, Sheila Jordan, Dino Massa, κ.λ.π..) και σε αρκετούς διεθνής διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής δωματίου και ως μαέστρος χορωδίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ως σολίστ, ως μαέστρος χορωδίας
ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου και ως συνοδός διαφόρων συνόλων και αρκετών καταξιωμένων μουσικών στην Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Αλβανία, Πολωνία, F.Y.R.O.M., Βέλγιο, Βουλγαρία, Τουρκία.

– 2008-2014 συνεργάστηκε ως πιανίστρια με την γαλλόφωνη χορωδία “CHoralia” και την ιταλική χορωδία “In Canto”.

Από το 2008 διδάσκει στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και απο το 2015
με δική της πρωτοβουλία δημιουργεί δυο καινούργιες χορωδίες, την
Προχορωδία “Τραγουδάμε μαζί” και την Μικτή Νεανική Χορωδία “Feel For”.

Απο το 2015 είναι συνέταιρος του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Το 2007- 2008 συνεργάστηκε με το Πολυάνειο Ωδείο της Ιεράς Μιτροπόλεως Κιλκής.

Το 2009 σε συνεργασία με την Όπερα Θες/νίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει ως πιανίστρια στην όπερα “Ο μαγικός αυλός“ W. A. Mozart
2007 – 2019 εργάζεται ως πιανίστρια και τραγουδίστρια στο Hotel Nikopolis, Brasserie-Bistro Ideal, Piano Bar Status Janni, Bar Restaurant Lusitania,
Bar Bistro Maxim’s, Ακαδημία Restaurant, Archontiko Café Bistro, Burlesque
Café- Bar, Πολυχώρος Μύλος, Hyatt Regency Thessaloniki, κ.α.
Από το 2010 είναι μαέστρος και πιανίστρια της χορωδίας Μ.Γ.Σ.Σ.
“ O Θερμαϊκός” του Ο. Σ. Ε. Θεσσαλονίκης.

Το 2011- 2012 δίδαξε στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης.
Το 2012 – 2014 συνεργάστηκε με την Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ως πιανίστρια σε παραστάσεις “Κυρίες της λαϊκής” J. Offenbach, και “Η όπερα της πεντάρας” Brecht – Weill – σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Το Δεκέμβρη 2012 προσκεκλημένη στην εκδήλωση “Το Κρατικό Ωδείο Θες/νίκης τιμά την πολύ – πολιτισμικότητα της πόλης” παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση έργα σύγχρονων Αλβανών και Ρουμάνων συνθετών για πιάνο.
2012-2017 – ιδρυτικό μέλος του πολυφωνικού σχήματος “StringLESS”
με την οποία αρχές του 2018 κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική δουλειά του σχήματος και η ταινία – ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτη τον Άγγελο Κοβότσο
2012 – 2019 Ηταν μέλος του ροκ συγκροτήματος Μωρά Στη Φωτιά ενα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα του ελληνικού ροκ με 34 χρόνια στη δισκογραφία
και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, και το εξωτερικό.
Απο το 2017 ειναι μελος του συγκροτήματος InterRail με τραγούδια και μουσικές των λαών της ευρώπης
Απο το 2015 ειναι ιδρυτικο μέλος του συγκροτήματος “Emociones”
Το Μάρτιο και το Μάιο 2013 συνεργάστηκε με τον διάσημο βιολιστή Ivry Gitlis
και την σοπράνο Renée MEYER ως πιανίστρια στα Master class στα οποία οι
ίδιοι παρέδωσαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Το Μάιο 2014 συμμετείχε με την χορωδία Μ.Γ.Σ.Σ. “Θερμαϊκός”
του Ο. Σ. Ε. Θεσσαλονίκης ως μαέστρος και πιανίστρια στην κατάκτηση του Guinness World Record στη Ναύπακτο μαζί με 777 χορωδούς, 77 μελη ορχήστρας, 7 πιανίστες και 7 σολίστες, ερμηνεύοντας τα 7 τελευταία τραγούδια από το έργο BALLET SUITE ZORBAS του Μίκη Θεοδωράκη.
Τον Ιούνιο 2014 προσκεκλημένη από την Accademia di Romania στην Ρωμη δίνει σόλο ρεσιτάλ πιάνου ερμηνεύοντας κομμάτια Ελλήνων, Αλβανών και Ρουμάνων συνθετών.
Το 2016 δίδασκε και συνεργάστηκε με την “Μπάντα του δρόμου” από την ομάδα “Κρουστόφωνο”.
Απο το 2007 συνεργάζεται με το Προξενείο της Ρουμανίας, Προξενείο της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, Προξενείο της Αλβανίας, Προξενείο της Ιταλίας, το Ιταλικό Ινστιτούτο και το Goethe – Institut Thessaloniki.
Απο το 2016 διδάσκει μάθημα χορωδίας (Παιδική & Νεανική), πιάνο στο “Θερμαϊκό” Ωδείο Αμπελοκήπων και “Θερμαϊκό” Ωδείο Τούμπας
Απο το 2016 συνεργάζεται ως πιανίστρια και μαέστρος χορωδίας με τον σχολείο και σύλλογο Αλβανών Μεταναστών “Μητέρα Τερέζα”

2017- 2018
έχει συνθέσει, τραγουδήσει, ενορχηστρώσει την μουσική απο τα παιδικά βιβλία
• Κ. Μουρίκη “Τα παιδιά του Γερο Χρόνου” – Εκδόσεις Διάπλους
• Γ. Λάττα “Ένα αδερφάκι για μενα”- Εκδόσεις Διάπλους
• Ε. Αναστασοπούλου “Ένα δώρο για τον παππού” – Εκδόσεις Διάπλους (υποψήφιο για βραβείο καλύτερου βιβλίου της χρονιάς απο την ΙΒΒΥ )
Το 2018 σε συνεργασία με την Ραλλου Σκουλούδη δημιουργούν την ομάδα Παραμυθο-Σουσουράδες με δικά τους παραμύθια, διαδραστικά παιχνίδια και μουσικές απο όλο τον κόσμο.
Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δισκογραφία – Συμμετοχές :
• Μωρά στη Φωτιά – “Στο Δρόμο” (βινύλιο) – “Κοίτα Με Τα Μάτια Της Καρδιάς”
• Chroma Band – “Οπλο Φονικό”
• StringLESS – θεατρική παράσταση “Φτυστός ο μακαρίτης”
• Simone Mongelli – Bodyterranean (Music Without Instruments)
• StringLESS – StringLess