Ελευθέριος Καλκάνης: “Η Μουσική για τον άνθρωπο είναι όπως το νερό. Ζωογόνος!”

“…Αυτήν την στιγμή που ζούμε αυτήν την τεράστια παγκόσμια τραγωδία και για εμάς τους καλλιτέχνες τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα τώρα και για την συνέχεια μετά. Ελπίζω ότι και αυτή η περίοδος του λοιμού μπορεί μέσω της Τέχνης να αποτελέσει εφαλτήριο προόδου για όλο τον Κόσμο

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η Πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι όταν άκουσα για πρώτη φορά να παιανίζει η μπάντα του δήμου στην γειτονιά μας όταν ήμουν μικρό παιδάκι. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση σαν εικόνα τα χρυσά χάλκινα όργανα καθώς και τα κρουστά. Με το πρώτο αυτό άκουσμα γοητεύτηκα με τον όγκο και τον πλούσιο ήχο μιας μεγάλης ορχήστρας.

Ποιον Μουσικό θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Υπήρξαν και υπάρχουν πάρα πολλοί μουσικοί που θαυμάζω Αρχιμουσικοί, Συνθέτες και Σολίστ.
Λατρεμένοι συνθέτες W.A.Mozart, L.V.Beethoven, G.Mahler, S.Rachmaninov, G.Verdi, G.Puccini, G.Gershwin, L.Bernstein, A.Piazzolla, Y.Xenakis, Y.Christou.
Λατρεμένοι Αρχιμουσικοί G.Szell, L.Bernstein, H.v.Karajan, C.Abbado, C. Kleiber, Δ.Μητρόπουλος
Λατρεμένοι Σολίστ L.Bernstein, Yo-Yo-Ma, M.Rostropovich, J.Bell, N.Kennedy, G.Kremer.
Δεν υπάρχει επιλογή με ποιόν μουσικό θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής. Όλοι οι πραγματικοί σολίστ είναι εξαίρετοι.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει πολύ λαμπερή επικάλυψη χωρίς το ανάλογο βάθος. Όλα εδώ κρίνονται στο τι πουλάει περισσότερο. Η γνώση χτίζεται λίγο λίγο. Θέλει πολλά χρόνια επιμονή, υπομονή και καλλιέργεια σε βάθος. Έτσι μόνο μπορεί να ευδοκίμηση και να ανθίσει αυτό το δώρο της φύσης. Ειδικότερα, για τα τραγουδιστικά talent show, η φωνή γενικά είναι ένα πολύ δύσκολο όργανο και πολύ απαιτητικό για να φτάσεις στην τελειότητα, που είναι και η ουσία.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Είμαι στον χώρο της μουσικής πάνω από τριάντα χρόνια από την θέση του Αρχιμουσικού. Έχω την χαρά στα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων 25 χρόνια τώρα και όχι μόνο, να βρεθώ επί σκηνής με μουσικούς, σολίστ, χορωδούς, τραγουδιστές, ζωγράφους, γλύπτες αλλά και ηθοποιούς που μου έχουν καλύψει πλήρως όλες μου τις καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Είναι Ανάγκη! Η Μουσική παιδεία είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για την πνευματική καλλιέργεια ενός νέου ανθρώπου που ετοιμάζεται για την είσοδό του στην κοινωνία. Με την μουσική μαθαίνει κάποιος τους συνδυασμούς του ρυθμού της μελωδίας και της αρμονίας, στοιχεία απαραίτητα για τη Σκέψη και την Ψυχή του ατόμου.
Η μουσική έχει πολλά είδη που το καθένα επιδρά διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο.
Όλοι οι λαοί διαχρονικά δια μέσω της μουσικής εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Δεν υπάρχει λαός χωρίς μουσική. Όλες οι τέχνες συνάδουν με την μουσική. Χορός, Θέατρο, Ποίηση, Ζωγραφική καθώς και η Επιστήμη. Έτσι λοιπόν η Μουσική για τον άνθρωπο είναι όπως το νερό. Ζωογόνος!

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά και υπάρχουν όπου αναγνωρίζονται και δραστηριοποιούνται παντού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αρχιμουσικοί, Συνθέτες, Σολίστ Πιάνου, πνευστών, κρουστών, εγχόρδων τραγουδιστές όπερας που υπηρετούν άξια όλα τα είδη της μουσικής. Καλλιτέχνες μουσικοί ευφυείς πολύ υψηλού κύρους και αξίας.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αυτήν την στιγμή που ζούμε αυτήν την τεράστια παγκόσμια τραγωδία και για εμάς τους καλλιτέχνες τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα τώρα και για την συνέχεια μετά. Δεν υπάρχουν συναυλίες, δεν υπάρχουν παραστάσεις.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν σχέδια για άλλου τύπου παραστάσεις. Ας πούμε χωρίς κοινό με αναμετάδοση στο διαδίκτυο η ίσως σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους η με μικρά μουσικά σύνολα.
Στις άμεσες προθέσεις μας είναι να φτιάξουμε με τα μουσικά σύνολα (Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Big Band και Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων) ένα βίντεο υψηλών προδιαγραφών αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους του Δήμου που στήριξαν την πόλη μας στις δύσκολες αυτές στιγμές.
Ελπίζω ότι και αυτή η περίοδος του λοιμού μπορεί μέσω της Τέχνης να αποτελέσει εφαλτήριο προόδου για όλο τον Κόσμο.

Βιογραφικό

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ  ΚΑΛΚΑΝΗΣ Αρχιμουσικός – Συνθέτης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μουσικές σπουδές άρχισε στο Ωδείο Πειραιά στη σχολή βιολοντσέλου. Στη συνέχεια σπούδασε  ανώτερα θεωρητικά και έλαβε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, καθώς επίσης και τα διπλώματα Σύνθεσης και Βιολοντσέλου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο επαγγελματικό τμήμα διεύθυνσης συμφωνικής ορχήστρας και χορωδίας του University of Indianapolis αποκτώντας τους ακαδημαϊκούς τίτλους Bachelor of science και Master of arts αντίστοιχα.

Συνεργάστηκε στενά με τούς κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο σε σειρά συναυλιών στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ έχει συνεργαστεί και ενορχηστρώσει έργα επίσης κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως: Μ. Χατζιδάκι, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Ξαρχάκου, Β. Παπαθανασίου, N. Μαμαγκάκη, Η. Ανδριόπουλου  κ.α.

Tον Ιούνιο του 2007 ενορχήστρωσε για την Boston Pops Orchestra.
Τον Φεβρουάριο του 2016 ενορχήστρωσε για την PHOENIX SYMPHONY
Τον Μάρτιο του 2018 ενορχήστρωσε για την Ορχήστρα Μπαλέτου και Όπερας των Τυράνων.

Έχει κλιθεί από κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να επιμεληθεί προγράμματα με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ.

Ως Διευθυντής Ορχήστρας έχει διευθύνει όπερες – οπερέτες – λειτουργίες – ορατόρια – ορχήστρες μουσικής δωματίου, παραστάσεις  έντεχνης ελληνικής μουσικής – μιούζικαλ και βεβαίως έργα για συμφωνική ορχήστρα του διεθνούς ρεπερτορίου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Έχει γράψει συμφωνική μουσική, ηλεκτρονική  μουσική, όπερα ορατόριο, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, έργα για όργανα σόλο, έργα για μικρά μουσικά σύνολα  καθώς και μουσική για σύγχρονο χορό – θέατρο και κινηματογράφο.

Από το 1995 έως σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας, από το 2001 έως το 2003 ήταν επίσης  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας όπου και ίδρυσε την Ορχήστρα Δωματίου Γλυφάδας. Δίδαξε από το 2000 έως το 2005 στα τμήματα : Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας, Σύνθεσης, και Ενορχήστρωσης στο University of Indianapolis Athens.

Από το 2006 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ο Αρχιμουσικός των μουσικών συνόλων του Melody Spirit Institute με τα οποία και δίδει τακτικές συναυλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Από τον Ιανουάριο του 1996 έως και τον Απρίλιο του 2003 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής των 18 Mουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων όπου επίσης ήταν και είναι ο μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου του Δήμου Αθηναίων με τις οποίες έχει δώσει πλήθος συναυλιών ανά τον κόσμο.

Για την προσφορά του στη διάδοση και ανάπτυξη της Συμφωνικής και Χορωδιακής μουσικής ως Μαέστρος – Καθηγητής και Συνθέτης έχει τιμηθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών , απο το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», απο τον σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών Αθηνών, από την Ισπανική Πρεσβεία, από τίς Ελληνικές Κοινότητες Μοντρεάλ – Τορόντο – Βοστώνης – Σάν Λούις – Φιλαδέλφειας – Σικάγο – Φλώριντας – Ουάσιγκτον.

Επίσης από την Εκκλησία της Ελλάδος από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο.

Ο όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων απένειμε το βραβείο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ» στον Αρχιμουσικό και Συνθέτη Ελευθέριο Καλκάνη, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου του 2016.

Τέλος το 2003 τιμήθηκε από τον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με το Μετάλιο της πόλεως των Αθηνών.

Η Δισκογραφία του είναι : Ο Ιάκωβος Καμπανέλης μιλάει με στίχους [Mουσικά Σύνολα της ΕΡΤ],  Όνειρο παιδιών της γειτονιάς [Μ.Χατζιδάκης], Velvet Desire, Passion [Μ.Θεοδωράκης], Οι φόβοι του μεσημεριού [Γ.Σταυριανός], Σαββόραμα [Δ.Σαββόπουλος], Athens Symphony Orchestra: Round dances from the corners of Hellas, Balkanica [G.Bregovich], The sound of time , Nadia Weinberg “on tour”, Διαχρονικά και Αγαπημένα, Ζωντανά στο Λυκαβηττό, Εν χορδές και Ωδαίς αλλαλάξωμεν, Bouquet of Classical Roses, 18 tribute στο Γιάννη Μαρκόπουλο.