Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς

Tiny Shoulders: Rethinking Barbie -- In her 59 years, Barbie has become a fashion icon, a lightning rod and a target for feminists. Tiny Shoulders: Rethinking Barbie, featuring newly discovered footage and unprecedented access to the inner workings of a toy giant during Barbie’s biggest reinvention, surveys 60 years of women in popular culture through the lens of this 11.5 inch, Zelig-like plastic icon. Featuring interviews with Gloria Steinem, Roxane Gay, Peggy Orenstein, Mattel insiders and cultural historians, the documentary reveals, through both funny and crushing archival material, and fly-on-the-wall observations of Barbie’s current architects, the progression and regression in the fight for gender equality. Tiny Shoulders: Rethinking Barbie, premiering April 27th, 2018, is produced, written and directed by Andrea Nevins. (Photo by: Mattel)

Tαινιοθήκη της Ελλάδος, Τετάρτη 6 Μαρτίου, 9 μ.μ.

Πρωτότυπος τίτλος: Tiny Shoulders, Rethinking Barbie
Σκηνοθεσία: Αντρέα Νέβινς
Έτος: 2018
Χώρα: ΗΠΑ
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 90’

Βαδίζοντας προς τα εξηκοστά της γενέθλια, η πασίγνωστη Barbie έχει υπάρξει fashion icon, pop culture φαινόμενο, αλλά και στόχος έντονης κριτικής. Ωστόσο, η ομάδα στην καρδιά της Mattel που έχει αναλάβει την επικίνδυνη αποστολή να ανανεώσει το απαρχαιωμένο image της, δεν είναι αυτή που φαντάζεστε. Με επικεφαλής μια queer σχεδιάστρια με φεμινιστικές καταβολές, η ομάδα πίσω από την Barbie αντιμετωπίζει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, καθώς τα πιστεύω τους έρχονται σε σύγκρουση με το ένοχο παρελθόν της κούκλας που πρέπει να αλλάξουν. Το «Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς» δεν είναι απλά ένα διασκεδαστικό ντοκιμαντέρ, αλλά κι ένα απρόσμενα ενημερωτικό ταξίδι στην ιστορία της πιο δημοφιλούς κούκλας στον κόσμο. Είναι τελικά όργανο καταπίεσης ή πρωτεργάτης της γυναικείας ανεξαρτησίας, και μάλιστα σε μια εποχή που οι γυναίκες με το ζόρι έβγαιναν από το σπίτι για να δουλέψουν;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER: https://www.youtube.com/watch?time_continue=31&v=4mnC4LVGkr4

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη.
Υπότιτλοι στα ελληνικά

Το «Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς» αποτελεί την ταινία έναρξης του AMERICAN FILM SHOWCASE 2019, μιας πολύπλευρης εξερεύνησης του σύγχρονου αμερικανικού ντοκιμαντέρ που θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (2-5 Μαρτίου), και συνεχίζεται στην Αθήνα από τις 6 εώς τις 21 Μαρτίου σε διάφορους χώρους. Το αφιέρωμα διοργανώνεται από το Exile Room, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC). Το φετινό αφιέρωμα επικεντρώνει την προσοχή του στο θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος, και περιλαμβάνει μια εκλεκτική επιλογή βραβευμένων και πολυσυζητημένων ταινιών των τελευταίων δύο ετών, καθώς και μια σειρά από εργαστήρια και ειδικές προβολές τόσο για κινηματογραφιστές όσο και για σπουδαστές και νέους.

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί με το ντοκιμαντέρ Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 9 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).

Για το πλήρες πρόγραμμα (και τους υπόλοιπους χώρος προβολών), παρακαλώ επισκεφτείτε το www.afsgreece.com