Μάριος Πλωρίτης: Η Λαμπέτη, η Βουγιουκλάκη και η Δανδουλάκη

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

15 χρόνια από το θάνατό του

Ο άνθρωπος που ήταν βουτηγμένος στα βιβλία και στα γραπτά του, ο άνθρωπος που πρόσφερε στον Ελληνικό πολιτισμό και το θέατρο όσο κανένας άλλος, έκανε γνωστούς στην Ελλάδα όλους τους μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς. Επίσης ήταν ο άνθρωπος που ερωτεύτηκε η Βουγιουκλάκη και τον παντρεύτηκαν η Λαμπέτη και η Δανδουλάκη.

Ο Μάριος Πλωρίτης που το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριος Παπαδόπουλος, γεννήθηκε 19 Ιανουαρίου 1919 και ήταν Έλληνας δημοσιογράφος -επιφυλλιδογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης, και θεατρικός σκηνοθέτης.

Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε στον Πειραιά και από παιδί έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στα γράμματα. Διάβαζε και έγραφε νυχθημερόν. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής, των οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές στην Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ. Διετέλεσε κριτικός του θεάτρου και του κινηματογράφου στην εφημερίδα “Ελευθερία” (1945-1965), διευθυντής του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ (1950-1952), καθηγητής της Ιστορίας Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1956-1967) και καθηγητής του πανεπιστημίου του Βενσέν στο Παρίσι. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν. Συνολικά σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους περίπου 20 θεατρικά έργα, κυρίως την περίοδο 1952-1962. Από το 1971 διετέλεσε καθηγητής θεατρολογίας στο πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Υπήρξε ένας απίστευτα ευφυής άνθρωπος με ήθος, ευγένεια, εκπληκτική άρθρωση και χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, μέσα από μια υπέροχη και καθάρια φωνή που μάγευε τους μαθητές του. Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Η παρουσία του στην πνευματική ζωή χρονολογείται από τα χρόνια της Κατοχής οπότε, νεαρός ακόμα 23 ετών, συμμετείχε στην…

Η συνέχεια εδώ: