Μάριος Μιχαήλ: Το… “μικρόβιο” της μουσικής ξεκίνησε σχεδόν παράλληλα με την στιχουργική

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού με τίτλο “Το Παραμύθι”, σάς παρουσιάζουμε τον μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Μάριο Μιχαήλ, μέσα από μια εκ βαθέων συνέντευξη.

Τι σε ενέπνευσε να γίνεις τραγουδοποιός/τραγουδιστής; – Το… “μικρόβιο” της μουσικής ξεκίνησε σχεδόν παράλληλα με την στιχουργική, μιας και πρώτα ξεκίνησα να γράφω στίχους στα 17 μου, και λίγο αργότερα ήρθε και η μουσική στη ζωή μου. Τραγουδιστής όπως λέτε, δεν είμαι, πιστεύω όμως και ελπίζω ότι μπορώ και μεταδίδω τα τραγούδια μου στον κόσμο ερμηνεύοντάς τα.

Ποια είναι η διαδικασία όταν γράφεις ένα νέο τραγούδι; Πώς βρίσκεις συνήθως έμπνευση για τους στίχους και τις μελωδίες σου; – Συνήθως έρχεται πρώτα η μελωδία και ύστερα ο στίχος. Αλλά δεν υπάρχει αυτό που λένε “στάνταρ φόρμουλα”. Δεν το εκβιάζεις, απλά έρχεται από μόνο του. Τις περισσότερες φορές, θα γράψω κάτι που έχω βιώσει (ή βιώνω την συγκεκριμένη χρονική στιγμή), κάτι που νιώθω, ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια ιστορία ενός φίλου. Κυρίως όμως, είναι προσωπικές στιγμές.

Πώς θα περιέγραφες το μουσικό σου στυλ ή είδος; Υπάρχουν συγκεκριμένοι καλλιτέχνες ή συγκροτήματα που έχουν επηρεάσει τον ήχο σου; – “Είμαι” περισσότερο στο είδος της μπαλάντας, χωρίς όμως να περιορίζομαι μόνο σε αυτό το στυλ. Μπορώ να γράψω και άλλα είδη, τόσο σε Ελληνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εκτός συνόρων, καθώς και ορχηστρική μουσική (μέχρι στιγμής). Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλλιτέχνης που δεν έχει κάποιο ίνδαλμα ή να το πούμε αλλιώς “αδυναμία” σε κάποιον άλλο. Στην δική μου περίπτωση, μεγάλο ρόλο έπαιξε ο Αντώνης Βαρδής (τον κυριότερο) από την Ελληνική μουσική σκηνή, και από το εξωτερικό ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Phil Collins και πολλοί άλλοι, αλλά αυτοί οι 3 είναι οι πιο σημαντικοί.

Μπορείς να μοιραστείς κάποια σημεία ή επιτεύγματα από τη μέχρι τώρα μουσική σου πορεία; – Η μέρα που πρωτοπάτησα σε επαγγελματικό στούντιο ηχογράφησης στην Αθήνα το 2002. Απλά μαγική. Εκεί μέσα μπήκε το άλλο “μικρόβιο”, της μουσικής παραγωγής. Το 2016 που πρωτοπήγα σε σχολή με ειδικότητα στη μουσική και το τραγούδι. Το 2018 που έγραψα το πρώτο μου ορχηστρικό κομμάτι με τίτλο “East Of Mediterranean”. Και φέτος η κυκλοφορία με την πρώτη μου συμμετοχή πια σαν 1η φωνή με τίτλο “Το Παραμύθι”. Φοβερές στιγμές.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σου ως τραγουδοποιός/τραγουδιστής; Έχεις κάποια συγκεκριμένα ορόσημα; – Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσω για “ορόσημα”. Προς το παρόν, ο πρωταρχικός στόχος μου είναι να μάθει ο κόσμος την μουσική μου και τα τραγούδια μου. Τώρα, αν θα είναι μέσα από εμένα ή από άλλους τραγουδιστές, αυτό θα το δείξει το μέλλον.

Πώς προσεγγίζεις τη συνεργασία με άλλους μουσικούς ή τραγουδοποιούς; Έχεις συνεργαστεί με κάποιους στο παρελθόν, και αν ναι, πώς ήταν αυτή η εμπειρία; – Ναι, φυσικά και έχω συνεργαστεί. Μου αρέσει να ακούω τις προτάσεις των συνεργατών μου στα εκάστοτε project που ετοιμάζω, και να τις αφομοιώνω όσο περισσότερο μπορώ ώστε να πετύχουμε την απόλυτη (ή όσο μπορεί να γίνει) ισορροπία, χωρίς όμως να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Στην αντίπερα όχθη, όταν συμμετέχω εγώ σε project άλλων συναδέλφων (όπως και έχει συμβεί, σε συμμετοχή μου σε άλμπουμ όπου μου ζητήθηκε να κάνω φωνητικά), ακολουθώ αυτά που θα μου ζητηθούν σεβόμενος πάντα το ύφος, αλλά θα προτείνω κιόλας όποτε και όταν μου ζητηθεί. Είναι μια κατάσταση “πάρε/δώσε”, που αν αντιμετωπιστεί σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι πέραν του αναμενόμενου και για τις 2 πλευρές.

Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες στον ορίζοντα που σε ενθουσιάζουν ιδιαίτερα; – Φυσικά και υπάρχουν, άλλωστε είμαι πάντοτε ανοιχτός σε κάθε νέα ιδέα και συνεργασία, απλά χρειάζεται ο κατάλληλος χρόνος, το κατάλληλο… timing. Δεν το “εκβιάζω”, είναι κάτι που θα γίνει φυσικά, και θα έρθει από μόνο του.

Υπάρχουν κάποια επερχόμενα έργα ή κυκλοφορίες που μπορεί να περιμένει ο κόσμος το επόμενο διάστημα; – Υπάρχουν, ναι. Αν και κυκλοφόρησε πρόσφατα “Το Παραμύθι”, είμαι ήδη στο στούντιο για το επόμενο τραγούδι μου. Να είμαστε καλά πρώτα και θα έρθουν όμορφα πράγματα.

Μάριος Μιχαήλ

Μουσικοσυνθέτης/Στιχουργός

Μουσικός Παραγωγός

Facebook

Instagram                                                                           

YouTube