Μάρθα Βουγιούκα: Ο πολιτισμός χρειάζεται όλες τις αισθήσεις. Ο πολιτισμός “Άγει την Ψυχή”

Η Μάρθα Βουγιούκα, Γ. Γ. Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης του Ελληνικου Ερυθρού Σταυρού, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Αν θέλει ένας άνθρωπος να αποξενωθεί δεν χρειάζεται καραντίνα, το επιλέγει απλά.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Πάντα σε αυτό θα υπάρχει όριο. Χρήσιμο, αναγκαίο αλλά ο πολιτισμός χρειάζεται όλες τις αισθήσεις. Ο πολιτισμός “Άγει την Ψυχή.” Όχι μόνο τα μάτια και τα αυτιά.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια, εξαιτίας των οποίων, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του “μένουμε σπίτι” λόγω του κορωνοϊού; Σίγουρα θα πρόσθεσε και άλλα θέματα στα ήδη υπάρχοντα, αλλά δεν μας είπε και κανείς… πόσες οικογένειες βρήκαν τους ρυθμούς τους… Γι’ αυτό δεν υπάρχει γραμμή επικοινωνίας !!!!!!

Η «καραντίνα» είναι η αρχή ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Δεν έχω απάντηση στο θέμα αυτό. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές επιλογές να γίνει με άλλες μεθόδους, πχ. πλαστικό χρήμα, κινητό τηλέφωνο. Είναι όμως μια μορφή πιο πολιτισμένης πτώχευσης.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Πάντα προσοχή, πάντα ψυχραιμία, πάντα αισιοδοξία και χαμόγελο γιατί είναι μεταδοτικό !!!!!!