Μάντης Σαββίδης: “η δική μου παραίνεση προς τους νέους γονείς είναι να επενδύσουν στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών τους… ένα μεγάλο «δώρο» που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Η μοναδική «γλώσσα» που μιλάει στην καρδιά όλων των ανθρώπων είναι η μουσική κι αυτό γιατί είναι μια «γλώσσα» που αποτελείται από ρυθμό και μελωδία κι έχει την ικανότητα να φερνει σε επαφή όχι απλά τους ανθρώπους ως άτομα, αλλά και τις ψυχές τους.

Επίσης, η μουσική έχει τη δυνατότητα να εκμηδενίζει τις αποστάσεις και να ενώνει ολόκληρους λαούς, ανθρώπους που μιλούν άλλη γλώσσα και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλο τρόπο παρά μόνο με την ίδια τη μουσική.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω και μελετάω πολλούς Έλληνες δεξιοτέχνες τους Μπουζουκιού αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω έναν από αυτούς θα επιλέξω τον Μανώλη Χιώτη.

Ήταν εξαιρετικός συνθέτης, άρτιος καλλιτέχνης, πρωτοπόρος μουσικός για την εποχή του, καθοριστικός για την εξέλιξη του Μπουζουκιού «επιβάλλοντας» την τετράχορδη παραλλαγή του, βιρτουόζος με δική του μουσική ταυτότητα και διαχρονικό μουσικό έργο.

Μόνο μελετώντας τις συνθέσεις του μπορεί καποιος να αντιληφθεί το υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας των έργων του, τα οποία μισό αιώνα μετά τον θάνατό του δυσκολεύουν όλους τους μπουζουξήδες στην εκτέλεσης τους.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί”. Πώς θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Πολλοί μουσικοί εκφράζοντας ο καθένας ξεχωριστά την προσωπικότητα, τη μοναδική μουσική αντίληψη, και εξυπηρετώντας διαφορετικά είδη μουσικής δημιουργούν την παγκόσμια μουσική, την πολυδιάστατη μουσική, την «πολύχρωμη» μουσική, τη «μία» μουσική.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Στόχος της μουσικής εκπαίδευσης είναι η καλλιέργεια ενός καλύτερου ανθρώπου, ενός ανθρώπου κοινωνικού, δημιουργικού, οξυδερκή, με αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές του, πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους που θέτει.

Αυτά είναι τα «δώρα» που χαρίζει η μουσική σε ένα παιδί κι αυτά τα «δώρα» δεν είναι πολυτέλεια είναι αναγκαιότητα.

Η δική μου παραίνεση προς τους νέους γονείς είναι να επενδύσουν στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών τους, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατεύθυνσης και φιλοδοξιών. Θα κάνουν ένα μεγάλο «δώρο» στα παιδιά τους που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Ταλέντο είναι ένα φυσικό χάρισμα που εκδηλώνεται από την προσχολική ακόμη ηλικία μέσα από κινήσεις και αντιδράσεις του παιδιού στο άκουσμα μιας μουσικής.

Οι γονείς λοιπόν που θα παρατηρήσουν στα παιδιά τους δεξιότητες και κλίση σε μουσικά ερεθίσματα θα ήταν ωφέλιμο να τα γράψουν σε ένα ωδείο της περιοχής, το οποίο θα έχει τμήμα προπαιδείας, για να ανακαλύψουν και να εξελίξουν το ταλέντο τους μέσα από δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν ταυτόχρονα διασκέδαση και ευχαρίστηση.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Στις μέρες μας δυστυχώς η μουσική παράδοση δε διδάσκεται στον βαθμό που θα έπρεπε.

Τα διδακτικά προγράμματα περιλαμβάνουν επιφανειακή προσέγγιση της παραδοσιακής μουσικής μας (λαϊκής και δημοτικής) με αποτέλεσμα να μένει ανεξερεύνητος ο θησαυρος της ελληνικής μουσικής.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Η Ελλάδα βρίθει από αξιόλογους και άρτια καταρτισμένους μουσικούς οι οποίοι διακρίνονται ανά τον κόσμο.

Καλό θα ήταν η πολιτεία να τους αναδεικνύει και να τους υποστηρίζει με κάθε μέσο.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Ειμαι στην πιο δημιουργική φάση της ζωής μου ηχογραφώντας τις σολιστικές ορχηστρικές μου συνθέσεις, για τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020.

Ταυτόχρονα συνεχίζω τη δεκαετή συνεργασία μου με έναν από τους διαχρονικότερους λαϊκούς τραγουδιστές, τον Δημήτρη Κοντολάζο, ως υπεύθυνος της ορχήστρας του, κάνοντας εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Βιογραφικό.

Ο Μάντης (Αδαμάντιος) Σαββίδης γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1984 στη Βέροια και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Κατάγεται από οικογένεια μουσικών.

Ο πατέρας του Σταύρος Σαββίδης είναι καταξιωμένος τραγουδιστής στον χώρο της ποντιακής μουσικής και ο παππούς του, Μάντης Σαββίδης, γνωστός λυράρης της ποντιακής παράδοσης.

Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε τις σπουδές στο κλασικό βιολί κι έπειτα από 8 χρόνια κλασικής μελέτης και ανώτερων θεωρητικών (1998), αποφασίζει να ασχοληθεί με το μπουζούκι ξεκινώντας μαθήματα με δάσκαλο τον Χρήστο Λαζαρίδη, γνωστό πιανίστα και μπουζουξή της περιοχής.

Τη χρονιά 2000-2001 στο κέντρο διασκέδασης «ΑΚΡΙΤΑΣ PALACE» στη Βέροια Ημαθίας παίζει για πρώτη φορά δίπλα σε γνωστά μπουζούκια της ευρύτερης περιοχής (Τάσος Σκαρλάτος, Δημήτρης Ρεβέλτσης, Γιάννης Κουτουκλέρ, Δημήτρης Σερραίος) ξεκινώντας έτσι τη σοβαρή επαγγελματική ενασχόλησή του με το μπουζούκι.

Την περίοδο 2002-2006 σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, δουλεύοντας παράλληλα σε όλα τα γνωστά μαγαζιά της περιοχής (Κύκνος, Versus, La notte, Σκορπιός, Ρόδον, Πρεμιέρα κ.ά.).

Τη χρονιά 2006-2007 εκτίει τη στρατιωτική του θητεία παίζοντας ταυτόχρονα σε διαφορα μαγαζιά της κεντρικής Μακεδονίας. Το 2008 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Ηράκλειο της Κρήτης συνεχίζοντας εκεί τη μουσική του πορεία.

Το έτος 2009 αποτελεί σταθμό στην καριέρα του, διότι αρχίζει η συνεργασία του με τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Κοντολάζο, η οποία κρατάει μέχρι σήμερα.

Αξιοσημείωτες είναι οι μουσικές συναντήσεις του με καταξιωμένους μαέστρους, σπουδαίους μουσικούς και διάσημους τραγουδιστές της ελληνικής δισκογραφίας, σε μεγάλες πίστες και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Θέμη Αδαμαντίδη, Νατάσα Θεοδωρίδου, Αντύπα, Κατερίνα Στανίση, Ζαφείρη Μελά, Πίτσα Παπαδοπούλου, Λευτέρη Πανταζή, Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, Χρήστο Πάζη, Στάθη Ξένο, Πέτρο Ίμβριο, Τριαντάφυλλο, Εβίτα Σερέτη, Γιώργο Δασκουλίδη, Σπύρο Σπυράκο, Στάθη Αγγελόπουλο, Ευδοκία, Σοφία Βόσσου, Θάνο Τζάνη, Γιώργο Γιασεμή, Νάνσυ Αλεξιάδη, Σαμπρίνα, Νίκο Ρωμανό, Ελένη Καρουσάκη).

Σήμερα (2019) ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Βέροια, συνεχίζοντας παράλληλα τις μουσικές του συνεργασίες και προετοιμάζοντας τον πρώτο του προσωπικό δίσκο…

ΥΓ. στο επίσημο κανάλι του στο youtube https://www.youtube.com/user/mantismpouzuk κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα τρία ορχηστρικά του κομμάτια καθώς και πολλά αλλα βίντεο..