«Η τέχνη δεν είναι απλώς δημιουργία. Είναι εξέλιξη, πειραματισμός, καινοτομία»
Ο Μάκης Κοτρίδης, μέλος της ομάδας εικαστικών της Art Way, δεν ακολουθεί απλά τα παραδοσιακά μονοπάτια της ζωγραφικής. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους που μεταφέρουν την καλλιτεχνική έκφραση στον ψηφιακό κόσμο, δημιουργώντας μια εικονική γκαλερί—κάτι που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στην ελληνική σκηνή τέχνης.
Τι ακριβώς είναι μια εικονική γκαλερί;
Δεν πρόκειται απλώς για έναν ιστότοπο όπου ο καλλιτέχνης ανεβάζει φωτογραφίες των έργων του. Είναι ένας τρισδιάστατος ψηφιακός χώρος, σχεδιασμένος μέσω υπολογιστή, μέσα στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά, όπως θα έκανε σε μια πραγματική γκαλερί. Μπορεί να “περπατήσει” ανάμεσα στα εκθεσιακά έργα, να τα δει από διαφορετικές οπτικές γωνίες, να αλληλεπιδράσει με την παρουσίαση και να βιώσει μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία από την άνεση του χώρου του.
Ο Κοτρίδης είναι μόλις ο δεύτερος εικαστικός στην Ελλάδα που υιοθετεί αυτή τη νέα προοπτική, μετά τον Βασίλη Θρεψιάδη.
Με αυτή την πρωτοβουλία, ακολουθεί τον δρόμο της καινοτομίας και συνδέει την τέχνη με την τεχνολογία—μια τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.
Μέσα από αυτή τη συνέντευξη, θα ανακαλύψουμε όχι μόνο την πορεία του καλλιτέχνη αλλά και τις σκέψεις του για το μέλλον της τέχνης σε μια εποχή όπου το φυσικό και το ψηφιακό γίνονται ένα.
Η καλλιτεχνική πορεία κάθε δημιουργού έχει μια μοναδική αφετηρία. Σε εσάς, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε πινέλο και χρώματα για πρώτη φορά;
Ξεκίνησα να ζωγραφίζω το 2018. Πρώτα με μολύβι σε χαρτί και μετά από λίγο καιρό με ακρυλικά σε καμβά.
Στο έργο σας βλέπουμε μια εντυπωσιακή ποικιλομορφία: από ρεαλιστικά τοπία με αρμονικές χρωματικές συνθέσεις μέχρι αφηρημένα πορτρέτα με έντονη δυναμική και συμβολισμούς. Πώς ισορροπείτε αυτά τα δύο διαφορετικά στυλ; Είναι συνειδητή προσπάθεια ή φυσική εξέλιξη της δημιουργικότητάς σας;
Το να ζωγραφίζεις τοπία στην Σαντορίνη είναι λογικό γιατί έχει πολλές όμορφες εικόνες σε κάθε της γωνιά. Ένα από κίνητρα ήταν το ότι μπορούσα να τα διαθέσω άμεσα σε αγοραστικό κοινό. Ένα ακόμη κίνητρο ήταν ότι άρεσαν σε πολύ κόσμο και όσο ο κόσμος ενδιαφερόταν συνέχιζα να αφιερώνω χρόνο. Όσο για τα αφηρημένα πορτρέτα, είδα αρκετά έργα διαφόρων καλλιτεχνών, εντυπωσιάστηκα και με κάποια εμπνεύστηκα. Έτσι έγινε η αρχή.
Πώς επιλέγετε τα τοπία που ζωγραφίζετε; Είναι εμπνευσμένα από πραγματικά μέρη ή περισσότερο ιδεατές συνθέσεις;
Κάποια έργα προέρχονται από πραγματικά μέρη και κάποια βασίζονται επίσης σε πραγματικά μέρη τα οποία όμως συμπληρώνω με ιδεατές συνθέσεις.
Ο θεατής είναι ελεύθερος να ερμηνεύσει τα πρόσωπα όπως θέλει ή υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη πρόθεση πίσω από αυτά; Υπάρχουν συμβολικά στοιχεία στο έργο σας που θέλετε να αναδείξετε;
Η προσπάθεια είναι συνειδητή. Από την μία ή Σαντορίνη που εμπνέει και αγαπώ πολύ και από την άλλη η διαφορετικότητα του αφηρημένους με μαγεύει.
Νομίζω ότι είναι φυσική εξέλιξη, πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταθώ σε ένα στυλ και μελλοντικά θα προσπαθήσω να κάνω και άλλα πράγματα.
Πολλά από τα έργα σας περιλαμβάνουν ζώα, και συγκεκριμένα γάτες, Τι σας ελκύει στη ζωγραφική ζώων, και ιδιαίτερα γατών; Υπάρχει κάποια προσωπική σύνδεση με το συγκεκριμένο θέμα;
Η αγάπη για τα ζώα και ιδιαίτερα για τις γάτες. Έχω έξι γάτες.
Πώς αναπτύξατε το προσωπικό σας στυλ ώστε να αποδίδετε τα ζώα με μια τόσο ζωντανή και ιδιαίτερη αισθητική;
Επηρεασμένος από τις γάτες που έχω στο σπίτι
Μέχρι στιγμής, η έννοια της εικονικής γκαλερί είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην ελληνική σκηνή τέχνης. Είστε μόλις ο δεύτερος καλλιτέχνης στη χώρα που υιοθετεί αυτή την ψηφιακή προσέγγιση, μετά τον Βασίλη Θρεψιάδη. Τι σας ώθησε να κάνετε αυτό το βήμα και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να εξελιχθεί η παρουσίαση της τέχνης μέσα από τέτοιες πλατφόρμες;
Η πρόταση της Αφροδίτης Δρακοπούλου (διοργανώτρια πολλών εκθέσεων ζωγραφικής) ήταν αυτή που με ώθησε. Νομίζω ότι είναι ένα ακόμη μέσο για την προβολή της τέχνης, όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρει η τέχνη αλλά και σε ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου ή πολύ λίγο και δεν είχαν τον χρόνο να επισκεφτούν εκθέσεις.
Επισκεφθείτε την εικονική γκαλερί του Μάκη Κοτρίδη εδώ: