Μάγδα Κούρκουλου: “Τα έργα μου έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Η Ζωγραφική μου είναι ανθρωποκεντρική, αλλά αγαπώ πολύ να ζωγραφίζω και τα λουλούδια…”

Ας λειτουργήσει η τέχνη σαν χαρά και αισιοδοξία και ταυτόχρονα σαν θεραπεία…!

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από πέντε ετών…. ένα μεσημέρι , όταν ένιωσα την ακατανίκητη ανάγκη να ζωγραφίσω το τεράστιο τριαντάφυλλο που βρισκόταν στο τραπέζι της κουζίνας! Ήθελα με κάποιο τρόπο να παγιδεύσω την ομορφιά του…. έτσι έγινε η αρχή και αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα…!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Γεννιέται δεν γίνεται ο καλλιτέχνης, είναι Θεικό χάρισμα το Ταλέντο. Στη συνέχεια απλά ο καλλιτέχνης το καλλιεργεί με την εκπαίδευση και δημιουργώντας!

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Έχω ασχοληθεί με πολλά ρεύματα αγαπώ τον πειραματισμό και την έρευνα… Ίσως τα δικά μου έργα περισσότερο έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Η Ζωγραφική μου επίσης  είναι ανθρωποκεντρική, αλλά αγαπώ πολύ να ζωγραφίζω και τα λουλούδια σε διάφορες μορφές κυρίως ρεαλιστικές. Λίγο από Σουρεαλισμό, εξπρεσιονισμό, συμβολισμό.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Παρατηρώντας τη φύση και τα φαινόμενα την εξέλιξη τον άνθρωπο την καθημερινότητα… Επίσης η  λύπη η χαρά η ομορφιά καθοδηγούν συχνά  την έμπνευσή μου!

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Φυσικά, όλοι οι κορυφαίοι της αναγέννησης ζωγράφοι με αγαπημένο τον Μ. Αγγελο, DA VINCI και πιο σύγχρονοι δημιουργοί με αγαπημένους τον S. Dali, Dega, Picasso, Γυζη! Επίσης  άπειρα καλλιτεχνικά  αριστουργήματα παλαιότερων και νεότερων δημιουργών γενικά….!

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση – επιτυχία για μένα είναι να μπορέσω να αποκτήσω τη δυνατότητα, η γραμμή μου να ακολουθεί με ακρίβεια την έμπνευση μου όπως επίσης και το χρώμα μου και χωρίς καμιά δυσκολία η αλήθεια μου να θριαμβεύει…!

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Όσο θα έπρεπε σίγουρα δεν είναι…. Οι Έλληνες μάλλον είναι πολύ μακρυά από την τέχνη δυστυχώς. Επίσης ο ρόλος που καλείται να παίξει η τέχνη σήμερα στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι θεραπευτικός όπως είναι ούτως ή άλλως ένας από τους ρόλους της. Έχει υποφέρει πολλά αυτός ο τόπος αυτή η πατρίδα και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Ας λειτουργήσει η τέχνη σαν χαρά και αισιοδοξία και ταυτόχρονα σαν θεραπεία…!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζω μια νέα ατομική έκθεση με θέμα τις μνήμες του λαού μας. Σύντομα θα σας το ανακοινώσω!

ΜΑΓΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ

ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
• ΣΠΟΥΔΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΥΡΤΙΚΑΚΗ και ΠΕΤΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗ .
• 3ετής εκπαίδευση.
• ΣΠΟΥΔΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «ΚΕΝΤΡΟ-ΣΧΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΟΛΙΖΕΡΑΣ» με καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών . 2ετης εκπαίδευση.
• ΣΟΥΔΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ , Παρακολούθηση Ενότητας μαθημάτων στις σχολές ΠΛΑΚΑ.
• ΣΠΟΥΔΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Παρακολούθηση σειράς μαθημάτων στις σχολές «ΠΕΤΡΑ» με καθηγητή το κ. ΑΠΕΡΓΗ.

• Πτυχίο ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΟΔΑΣ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-STYLING από την σχολή «ΤΣΟΠΑΝΕΛΗ», 3ετής φοίτηση, Ζωγραφικής – σχέδιο γυμνό, ανατομία, ιστορία τέχνης, ενδυματολογία, υφασματολογία, Γαλλική ορολογία, styling, moulage κλπ
• Πτυχίο ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΟΔΑΣ –STYLING –ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ από την σχολή «PAN SIK» 2ετης φοίτηση.
• Πτυχίο ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ από την σχολή «ΡΩΜΑΝΟΣ»
• ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
• ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ – Εκπαιδευτής Ενηλίκων με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια – ΕΟΠΠΕΠ στο ΣΧΕΔΙΟ-ΜΟΔΑΣ και το STYLING.
• ΕΡΓΑΣΙΑ 10ετής διδασκαλία ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΟΔΑΣ σε Ιδιωτικές Σχολές Μόδας, Κολλέγια και Δήμους επίσης και στη σχολή Χ.Ε.Ν.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ

• 1990: 1η ΑΤΟΜΙΚΗ έκθεση στο ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, εγκεκριμένη από τον καθηγητή Καλών Τεχνών κ. ΠΕΤΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗ, υπεύθυνο εικαστικών του ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
• 2001: 2η ΑΤΟΜΙΚΗ έκθεση στην οικία Καποδίστρια, Σόλωνος 8 Κολωνάκι με θέμα «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ»
• 2009: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στην αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ για την ‘ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ’
• 2010: Συμμετοχή στην TRASH ART στο Γκάζι με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΑ»
• Συμμετοχές σε 10 ομαδικές εκθέσεις του στην αίθουσα του ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ στην πλατεία Κολωνακίου.
• Συμμετοχές σε πλήθος άλλων ομαδικων εκθέσεων με τον όμιλο UNESCO
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ.
• 2016: ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ με 40 έργα συνολικά . Με θέμα «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ». Πραγματοποιήθηκε στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στη Μαρίνα Ζέας.
• 2016: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο Da-Vinci στην Αγία Παρασκευή.
• 2017: Συμμετοχή σε διάλεξη για την παιδική τέχνη στο Ξενοδοχείο HILTON.
• 2017: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ με θέμα «ΗΛΙΔΑ – ΟΛΥΜΠΙΑ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ»
• 2017: Συμμετοχή σε κριτική επιτροπή στο 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, με θέμα «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ». Dionysos Palace.

2017: Συμμετοχή στην ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα «ΜΕΘΕΞΙΣ» στην Art gallery “Depot”
• Σεπτέμβριος 2017: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ με θέμα «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ, ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΟ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΟ» στο Municipal Museum of Ayia Napa Thalassa στη Κύπρο.
• 2018: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στο HILTON Αθήνας στα πλαίσια του Money Show. Συμμετοχή με Επιζωγραφισμένα ‘T-shirt’ με θέμα «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ» συνέχεια από την σειρά που παρουσιάζω, «ΤΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
• 2018: Συμμετοχή στην ομαδική Εικαστική Έκθεση «Εν Ολυμπία το κάλλιστον» – Φιλόστρατος στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, με αφιέρωμα στα αγωνίσματα πάλης, πυγμαχίας, παγκρατίου, με 2 έργα μου ζωγραφικής.
• 2018: Συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών & Τεχνών, «Η Οδύσσεια της Γνώσεως», με 5 έργα ζωγραφικής στο Οπερατόριο «Μακεδονία / Κεραυνός Αθανασίας». Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
• 2018: Συμμετοχή σε κριτική επιτροπή στο 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Δυτ. Αττικής, με θέμα «ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΝΑΝΡΘΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ», με Κωνσταντίνο Βερούτη και Ευγενία Χορηγά. Διοργάνωση Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ POLIS ART CAFΕ Με θέμα “ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΥΡΑΝΟ” ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΖΗΝΑ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ STAR.
Συμμετοχή 22-7-2020 ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕ! . Μερος από τις δημιουργίες της κοσμούν δημόσιους χώρους, μουσεία, ιδιωτικές συλλογές.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ
• Αρθρογράφος styling-σχεδίου στην γυναικεία εφημερίδα «ΩΡΕΣ»
• Συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές ως σύμβουλος σε θέματα μόδας, styling κλπ
• 2017 Διοργάνωση Σεμιναρίου Σχεδίου μόδας styling στην Κύπρο με θέμα «Τέχνη και Μόδα»
• 2017 – 2018: Παράδοση ωριαίων μαθημάτων σχεδίου υπό μορφή σεμιναρίου στο Κέντρο Γυναίκας της Αγίας Παρασκευής.

“ΤΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ”

Το 2013 εμπνεύστηκα και δημιούργησα “Τα Μπλουζάκια της Αγάπης” (σελίδα facebook “Τα μπλουζάκια της Αγάπης”), που μεταφέρουν το μήνυμά της, σαν αντίδραση ενός καλλιτέχνη στην δύσκολη εποχή που ζούμε.
Η γνωστή τραγουδίστρια Μελίνα Ασλανίδου τα πρωτοφόρεσε και φωτογραφήθηκε με αυτά, δίνοντας έναρξη σε έναν γόνιμο κύκλο με συνέχειες.

Η δεύτερη σειρά τους με τίτλο “Love me now” παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στον πολυχώρο “ΧΥΤΗΡΙΟ” της Βάσιας Παναγοπούλου, στην Ιερά Οδό, η οποία είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, όπου ενισχύθηκαν το ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ – ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και η δράση ΦΙΛΟΚΟΣΜΟΣ που δημιούργησε και κινεί η Γωγώ Ατζολετάκη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες, Μπέσσυ Αργυράκη, Γιώργος Γερολυμάτος, Πόπη Αστεριάδη , Μαρία Κανελλοπούλου, Πένυ Ξενάκη, Νίκος Καρακαλπάκης κ.α.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Ζωγραφικοί πίνακες αντί σε καμβά απευθείας επάνω στο ρούχο και σε θεατρικά κοστούμια