Λογοθετής Φάνης: “Η επιστροφή στην κανονικότητα θέλει χρόνο, αγάπη και βοήθεια. Ας γίνουμε πιο ενεργοί και συνάμα τρυφεροί…”

“…Δουλεύω πάνω σε μια ατομική έκθεση που σε πρώτη φάση με ενδιαφέρει να ολοκληρώσω τις εικόνες –  γιατί δεν είναι εύκολο υπο τις παρούσες συνθήκες – και σε δεύτερο χρόνο να τις εκθέσω. Έχω καλούς συνεργάτες και είμαι αισιόδοξος οτι θα τα καταφέρω!”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 ήταν μια περιέργη χρόνια που αν την περιέγραφα με μια φράση θα ηταν “in limbo” δλδ σε μια ανεξερεύνητη – ενδιάμεση φάση γεμάτη προσμονές! Σιγούρα όλοι προσπαθούσαμε να μείνουμε υγιείς ψυχή τε και σώματι, άλλοι το καταφέραμε και άλλοι όχι.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Νομίζω πως καμιά κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια πανδημία και δυστυχώς έχουν χάσει την ζωή τους πολλοί άνθρωποι δίπλα μας! Υπάρχουν χώρες που έχουν καλύτερες δομές και καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας όπως και κυβερνήσεις που τις εμπιστεύονται οι πολίτες. Στην Ελλάδα όμως μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Λίγο ως πολύ τα ίδια με την προηγούμενη χρονιά, θα είναι δύσκολο να κάνουμε πλάνα και να οργανώσουμε πράγματα! Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τους περιορισμούς ή αν θα είμαστε ανοιχτά γενικότερα. Πιστεύω πως τα απόνερα, αν υποθέσουμε πως θα πάμε σε ύφεση της  πανδημίας, θα επηρεάσουν για όλη την χρονιά τις εκθέσεις, το θέατρο, την μουσική κλπ και αυτό δημιουργεί πρωτίστως βιοποριστικό πρόβλημα.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Καταρχάς θα πρέπει κάπως να σταματήσει αυτός ο διαχωρισμός των πολιτών και ο διχασμός που γεννάται από όλη αυτήν την ιστορία με τον covid 19. Αλληλεγγύη, διαλλακτικότητα, λιγότερα social και τηλεόραση, να ξαναβρούμε κάπως την χαμένη εγγύτητα και να σταματήσουμε να φοβόμαστε γιατί είμαστε όλοι μάζι σ αυτό! Η επιστροφή στην κανονικότητα θέλει χρόνο, αγάπη και βοήθεια.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Είναι δύσκολη η επόμενη ημέρα! Ερχόμαστε από πολυετή οικονομική κρίση και μια on going πανδημία, υπάρχει μια γενικευμένη αύξηση της βίας, ας μην ξεχνάμε τις 17 γυναικοκτονίες του 2021 και να ευχηθούμε να μην υπάρχει καμία το 2022. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες της και εμείς να κοιτάξουμε το πρόβλημα ευθέως!  Ας γίνουμε πιο ενεργοί και συνάμα τρυφεροί, ας ξανα ανακαλύψουμε τον εαυτό μας ανοίγοντας τα αυτιά και τα μάτια μας.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Η συμμετοχή αλλά και επιμέλεια σε κάποιες ομαδικές εκθέσεις που ελπίζω να υλοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ταυτόχρονα δουλεύω πάνω σε μια ατομική έκθεση που σε πρώτη φάση με ενδιαφέρει να ολοκληρώσω τις εικόνες –  γιατί δεν είναι εύκολο υπο τις παρούσες συνθήκες – και σε δεύτερο χρόνο να τις εκθέσω. Έχω καλούς συνεργάτες και είμαι αισιόδοξος οτι θα τα καταφέρω!