Λαζαρίδου Ειρήνη: “Η Κρήτη είναι ένας τόπος ζωντανός γεμάτος έμπνευση που γεννά τέχνη και ιδέες”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ: Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα και θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν με έμπνευση κυρίως τη ζωή και το έργο του τεράστιου Νίκου Καζαντζάκη.

Συμμετέχετε στο KAPSIS ASTORIA HERAKLION στην Κρήτη. Θα θέλατε να μας πείτε ένα απόφθεγμα του Ποιητή, Συγγραφέα, Φιλόσοφου, Στοχαστή, από το οποίο εμπνεύστηκατε; Η Χρύσα Μπαρζόκα, έχει επιμεληθεί και αυτή την έκθεση στο Ηράκλειο, στο υπέροχο KAPSIS Astoria Hotel Heraklion. Η εμπειρία της σε τόσα επιτυχημένα Καλλιτεχικά project μας εμπνέει την εμπιστοσύνη και την σιγουριά του Άξιου Καπετάνιου, και είναι δεδομένη για μια ακόμα φορά η επιτυχημένη οργάνωση της Εικαστικής μας εκδήλωσης. Η ιδέα, η Έκθεση να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, τιμώντας τον υπέροχο Φιλόσοφο και Συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ήταν εξαιρετική.      

Ένα απόφθεγμα του στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη που εμπνεύστηκα είναι: Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΝΤΙΠΕΡΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ, ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ, ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΕΣ.

Τι σημαίνει για σας αυτό; Στη ζωή μας, αν είμαστε τυχεροί συναντάμε ανθρώπους που γίνονται οι δάσκαλοι και καθοδηγητές μας, δίνοντας πρώτοι αυτοί το παράδειγμα. Ο καθοδηγητής μπορεί να είναι ο γονιός, ο δάσκαλος ή ένας Αγγελος που κατέβηκε στη γη για εσένα με μορφή ανθρώπου. Εκεί είναι που ο Θεός ανακατεύει την τράπουλα, και αρχίζεις να ζεις το θαύμα του. Μαθαίνεις ότι η αγάπη δεν έχει σύνορα, και ότι είμαστε μικροί Θεοί, που μπορούμε αν θέλουμε να αλλάξουμε τις ζωές των άλλων και να τους δείξουμε ότι ο άνθρωπος είναι φως, και μόνο το φως πρέπει να ελκύει. Έτσι ο μαθητής θα γίνει με τη σειρά του δάσκαλος και μόνο τότε ο κόσμος έχει ελπίδα να γίνει καλύτερος.

Η Κρήτη είναι από τα πιο όμορφα νησιά του πλανήτη, θα το επιλέγατε κάποια στιγμή ως τόπο διαμονής σας ή ως τόπο έμπνευσης; Η Κρήτη είναι το αγαπημένο μου νησί!!! Θα μπορούσα να ζήσω εκεί σίγουρα, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ζωή χωρίς θάλασσα. Αλλά είναι κι ενας τόπος ζωντανός γεμάτος έμπνευση που γεννά τέχνη και ιδέες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Κρήτη; Η Κρήτη κρύβει τόσους θησαυρούς, που δεν ξέρω πραγματικά ποιο να διαλέξω. Την περιοχή με τα Ανάκτορα της Κνωσού που γεννήθηκε ο μεγαλύτερος γυναικοκρατούμενος πολιτισμός της γης, τα υπέροχα Χανιά με τις απίστευτες αμμουδιές, ή το μαγικό Άγιο Νικόλαο που όταν πρωτοπήγα μου κόπηκε από την ομορφιά η ανάσα; 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ – LAZARINI 
Γεννήθηκε 7 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει Αγιογραφία για 7 χρόνια. Αγιογραφία από το 1993 μέχρι το 1999, δουλεύοντας σκόνες από πετρώματα και αυγοτέμπερα. Εκεί έχει την πρώτη της επαφή με τα αληθινά φύλλα χρυσού και τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα. Το ενδιαφέρον της τραβάει ο Αιγυπτιακός Πολιτισμός. Μελετάει επί 4 χρόνια τα Πορτραίτα των Fayoum, δουλεύοντας τα με εγκαυστική τέχνη και σκόνες. Σπουδάζει κόσμημα, και αρχίζει να ζωγραφίζει δαχτυλίδια, μενταγιόν, καρφίτσες, δουλεύοντας με μεγεθυντικό φακό. Το επόμενο βήμα ήταν να ξεκινήσει την διδασκαλία FAYOUM ΣΕ ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΑΙ ΜΙΚΤΈΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, στο ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από το 2010 μέχρι το 2014, μεταδίδοντας τις γνώσεις της σε δεκάδες μαθητές, από τους οποίους αρκετοί έχουν διαπρέψει. Κατόπιν σπουδάζει ενδυματολογια και σχέδιο Θεατρικού Ενδύματος σε Εργαστήρια Καλών Τεχνών. Αγαπά την τεχνική του Τσαρούχη, έχει όμως φοβερή αδυναμία στον GAUGUIN, και λατρεύει την δουλειά του KLIMT.

Η αγάπη της για τον KLIMT την οδηγεί να ανακαλύψει την γοητεία του πηλού, και με διάφορες πάστες που κατασκευάζει η ίδια, πετυχαίνει να δώσει ζωή σε πίνακες, χρησιμοποιώντας αληθινά φύλλα χρυσού 24 καράτια, πολύτιμους λίθους και σμάλτα, με μοναδικό τρόπο, αλλάζοντας τον καθιερωμένο τρόπο ζωγραφικής, μετατρεποντας τους πίνακες σε πολύτιμα έργα τέχνης.          

Στο ενεργητικό της έχει αρκετές εκθέσεις Αγιογραφίας και Ζωγραφικής στο ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και σε πινακοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης. ενώ έχει εκθέσει τα έργα της σε άπειρες ομαδικές εκθέσεις, όπως στην Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης (INTERNATIONAL CONTEMPORARY ART FAIR THESSALONIKI) τον Νοέμβριο του 2018 και τον Νοέμβριο του 2019

ΠΙΝΑΚΟΘΉΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΏΝ από 5/11-18/2018.  

ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ από 5/4-12/4/2019.  

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από 22/5-6/6/2019

MEGA ART GALLERY στο Corchiano της Ιταλίας από 25/5-8/6/2019.

MYRO GALLERY THESSALONIKI από 7/10-13/10/2019

INSTITUTE FRANCAIS THESSALONIKI από 14/11-21/11/2019

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ από 1/4-1/11/2019

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΆΦΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ από 1/10/2019-31/1/2020

MYRO GALLERY THESSALONIKI από 13/2-15/2/2020

GALLERY ONIL BREMEN GERMANY από 16/2-29/2/2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΆΦΩΝ από 10/2-28/2/2020 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ από 17/6-17/6/2020