Λαζαρίδης Γιάννης: “Οι τέχνες “ανοίγουν” τα μυαλά και βάζουν τους ανθρώπους σε σκέψεις… Μάλλον αυτό δεν το θέλουν…”

Ο Λαζαρίδης Γιάννης, Ηθοποιός τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Ο πολιτισμός καταστρέφεται, οι τέχνες εξαφανίζονται, οι άνθρωποι των τεχνών θα πεινάνε στο μέλλον. Δεν υπάρχει κανένα φως στον ορίζοντα για το θέατρο, το μόνο φως που υπάρχει είναι της τηλεόρασης και των πληρωμένων ΜΜΕ, με αποτέλεσμα αντί τα μυαλά να ανοίγουν, τα μυαλά θα κλείνουν.”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Όχι. Δεν ειμαι ειδικός αλλα πιστεύω πως είμαι λογικός. Με το lockdown δεν αλλάζει τίποτα παρά μόνο η ψυχολογία μας προς το χειρότερο. Και πριν μήνες είχαμε γενικό lockdown, όπως είδατε δεν λειτούργησε. Κάναμε ό,τι μας ζήτησαν, μέτρα και αποστάσεις, και πάλι μας μάντρωσαν.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Τι είναι αυτή η λέξη; Αυτή θα είναι η απάντηση στο μέλλον όταν κάποιος αναφέρει την λέξη “πολιτισμός.” Νομίζω ότι όλοι μας ξέρουμε την απάντηση. Ο πολιτισμός καταστρέφεται, οι τέχνες εξαφανίζονται, οι άνθρωποι των τεχνών πεινάνε, δεν υπάρχει κανένα φως στον ορίζοντα για το θέατρο, το μόνο φως που υπάρχει είναι της τηλεόρασης και των πληρωμένων ΜΜΕ, με αποτέλεσμα αντί τα μυαλά να ανοίγουν, τα μυαλά θα κλείνουν.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Μία λέξη το ίδιο σημαντική όπως παλιότερα. Δεν χάνει την αξία της.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Φόβος, αυτή η λέξη μας κυβερνάει, δεν πρέπει να φοβόμαστε, τι είναι προτιμότερο; Να ζούμε με τον φόβο ή ελεύθεροι; Εγώ πιστεύω ελεύθεροι και να προσέχουμε, όχι φυλακισμένοι και να φοβόμαστε, άνθρωποι είμαστε, ζώα αγέλης, δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας και μαντρωμένοι. Ναι, υπάρχουν σκέψεις, είμαι οργισμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που συμβαίνουν, με μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι γίνεται (όχι πως άμα είχαμε άλλους θα ξέρανε, φυσικά και όχι), με ένα διεφθαρμένο σύστημα που ακούει εντολές και πράττει σαν ρομπότ, και που δεν λαμβάνει υπόψη και άλλους διακεκριμένους επιστήμονες και λοιμωξιολόγους και μας παρουσιάζει τα φιλαράκια του, το Σωτήρη και το Νίκο (λες και είναι ο μπαμπάς μας).

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Η μάσκα ήρθε για να σε φιμώσει και να ρίξει την ψυχολογία σου, πολλοί επιστήμονες ακόμα και τώρα λένε ότι η μάσκα δεν προστατεύει, ίσα – ίσα κάνει κακό, το λένε και οι δικοί μας που τώρα λένε τα αντίθετα. Σας παραθέτω βίντεο… Δεν είναι δικά μου λόγια φυσικά, εγώ δεν είμαι ειδικός, αυτοί τα λένε και τα αλλάζουν: (Έχω δει προσωπικά μάσκα που επάνω γράφει από τον κατασκευαστή ότι δεν προστατεύει από τον Covid-19). Τότε μάλλον προστατεύει μόνο από τα 150 ευρώ
https://www.youtube.com/watch?v=-JO6uz59Mlg

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Καμία απολύτως, καμία ελπίδα. Το λέω έτσι σκληρά αλλά έτσι πιστεύω. Κοιτάξτε να δείτε, οι τέχνες ανοίγουν τα μυαλά και βάζουν τους ανθρώπους σε σκέψεις, δεν είναι σαν την τηλεόραση που κάνουν πλύση εγκεφάλου. Εε λοιπόν αυτό δεν το θέλουν… Παράδειγμα.. είναι δυνατόν να είναι ανοιχτά τα σχολεία και κλειστά τα ωδεία; Για ποιο λογο; Τι ; κολλάει με τις νοτές;

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Προτείνω φυσικά να λειτουργούν με λιγότερα άτομα και με τα απαραίτητα μέτρα και πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν βρίσκω τον λόγο να είναι κλειστά. Αν είναι έτσι ας κλείσουν και τα σχολεία. Δεν βλέπετε που από τα πρώτα που κλείνουν είναι οι τέχνες; Τους πειράζουν οι τέχνες! Τους ενοχλούν!
Αλλά τι σημασία έχει τι προτείνω εγώ; Έμενα κάποιοι θα με βγάλουν συνωμοσιολόγο.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Απλά προσπαθώ να ζω την στιγμή, είμαι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν οι λαοί της γης..

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Αγάπη, Συνεχίστε να αγαπάτε, γιατί θα χαθεί η αγάπη, δώστε όλη σας την δύναμη, μην πιστεύετε ότι σας λένε, είστε ελεύθεροι άνθρωποι (ακόμα) μπορείτε να ψάχνετε συνέχεια. Εμείς οι καλλιτέχνες θα είμαστε οι πρώτοι που μετά το τέλος της «πανδημίας» θα σας κάνουμε να χαμογελάσετε ξανά ή ακόμα και να κλάψετε, με λίγα λόγια να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα συναισθήματά σας ζωντανά ξανά!