Λίλα Μπελιβανάκη: “μου αρέσει να δίνω προορισμό σε κάθε κομμάτι του έργου και να το εντάσσω σε ένα δικό μου αξιοκρατικό σύστημα”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Ξεκίνησα φτιάχνοντας κόμικ, στην ουσία μικρά καρέ με τις περιπέτειες ενός ή περισσότερων ηρώων,ίσως φανταστικών-παιδικών φίλων για μένα.

Δεν είχε νόημα η ζωγραφική αν δεν μπορούσα να διηγηθώ τις δικές μου ιστορίες. Δεν άλλαξαν και πολλά από τότε!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Καλλιτέχνης για μένα είναι ο «παιδεμένος», αυτός που όχι μόνο συνέλαβε την ιδέα, αλλά τη καθάρισε από τις περιττές πληροφορίες και βρήκε τον καλύτερο τρόπο να την επικοινωνήσει.

Ο καλλιτέχνης κάνει έρευνα, λύνει προβλήματα με ποικίλους τρόπους και συγκρίνει σε κάθε βήμα τις αποφάσεις του. Θέλει γνώση και οργάνωση.

Γεννιέται κάποιος με διαφόρων ειδών ευαισθησίες κλίσεις ή δεξιότητες, κανείς δεν γεννιέται καλλιτέχνης.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Ο σαρκασμός. Παίρνω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση χρησιμοποιόντας καυστικό χιούμορ για να περιγράψω πρόσωπα, ρόλους και καταστάσεις. Θα μπορούσα να πω πλέον, ότι τα μέχρι τώρα έργα μου έχουν ένα «κατηγορώ» μέσα τους αμπαλαρισμένο με ροζ κορδέλα.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Στην ουσία η έμπνευση έρχεται όταν είμαι έτοιμη να γίνω καλός δέκτης εσωτερικών και εξωτερικών ερεθισμάτων.

Όταν κάποιος «ανοίγει» συναισθηματικά, το καθετι μπορεί να γίνει η αρχή ενός έργου! Νιώθω πως θέλω να καταπιαστώ με μία θεματολογία, μία ιδέα ή ένα συναίσθημα.

Η δημιουργία ωστόσο καταφτάνει μέσα από πιο μεθοδευμένες ενέργειες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Θα έλεγα πως είμαι εμμονική με τον έλεγχο των ζωγραγικών μου χαρακτήρων, έμβιων καιι άβιων.

Μου αρέσει να δίνω προορισμό σε κάθε κομμάτι του έργου και μάλιστα να το εντάσσω σε ένα δικό μου αξιοκρατικό σύστημα.

Η λέξη που θα χρησιμοποιούσα είναι «θεατρική».

Αυτό με απασχολούσε ανέκαθεν, η σκηνοθεσία και κατα συνέπεια η σύνθεση των εικαστικών στοιχείων.

Κάθε φορά που οργανώνω ένα έργο, νιώθω πως φτιάχνω μια θεατρική σκηνή, όλα είναι στη θέση τους, έχουν το ρόλο τους και συμβάλλουν σε μια νέα τάξη πραγμάτων, μία νέα σύμβαση προγραμματισμένη να εξυπηρετεί τον νέο σκοπό!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μέχρι τον Ιανουάριο θα συμμετάσχω σε δύο εικαστικές εκθέσεις σε συνεργασία με εξαιρετικούς συναδέλφους. «Σπίτια από Θαλασσινό Νερό» που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης στην Ερμούπολη της Σύρου σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπρισνόβαλη και κείμενα από την Λήδα Καζαντζάκη και «Art Making» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση σε επιμέλεια της Ήρας Παρασκευής Παπαποστόλου.

Επιπλέον θα λάβω μέρος και στην καθιερωμένη πλέον έκθεση κόμικ και εικονογράφησης «Εν Αιθρία» στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Αυτή η χρονιά προβλέπεται άκρως δημιουργική καθώς θα ξεκινήσω να προετοιμάζομαι και για την επόμενη ατομική μου παρουσίαση.

Μικρό Βιογραφικό σημείωμα

Η Λίλα Μπελιβανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου φοίτησε με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου, στη συνέχεια φοίτησε και στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του πανεπιστημίου της Μαδρίτης.

Τελειώνοντας τις σπουδές της στην Αθήνα έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, κόμικ και εικονογράφησης. ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και Art Design σε κινηματογράφο και θέατρο.

Επιλεγμένες Εικαστικές Εκθέσεις:
2019 ‘’Διάλογοι: Μεταξύ Υλικού & Άϋλου’’ Ελληνική Κοινότητα Παρισίου και Περιχώρων, Maison de la Grece, Paris//2018 «Μικρά έργα» Εικαστικός Κύκλος Sianti//2018 «Εν Αιθρία 9» Ελληνοαμερικανική Ένωση//2017 Art-Athina, συμμετοχή με τον Χώρο Τέχνης «Kaplanon/ Ena Art Gallery//2015 “Μεγάλη Οθόνη”, Ena Art Gallery (Αθήνα)//2013 «12 Μήνες» Εικαστικές Αναζητήσεις (Αθήνα)//2006 «Τα ποιήματα του Αντρέα Εμπειρίκου» Μουσείο Γουλανδρή, (Άνδρος).

2017 «Sticker Stalker» Ena Art Gallery//2006 «Συλλέκτες» Χώρος Τέχνης William James.//2005 «Μια φορά και έναν καιρό…» Χώρος Τέχνης William James.//2004 «Κατά Πίεσης» Χώρος Τέχνης William James.