Λένα Καρακασίδου: “Η νέα πραγματικότητα θα επηρεάσει τον πολιτισμό,  με ένα διαφορετικό τρόπο, μάλλον θετικό… μετά από δραματικά γεγονότα, συμβαίνουν οι μεγαλύτερες θετικές αλλαγές”

“…Σίγουρα θα συμμετάσχω σε κάποιες διαδικτυακές εκθέσεις καθώς έχει αλλάξει και τρόπος προβολής της δουλειάς μας πλέον. Στόχος μου είναι να εξελιχθώ στις προσωπογραφίες”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 θα μείνει στη μνήμη μου ως τη χρονιά που ήρθαμε αντιμέτωποι με τους χειρότερους φόβους μας… Τον αναγκαστικό εγκλεισμό, την απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα… ενδεχομένως και την απώλεια…

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Αστοχίες πολλές… γνώμη μου,   δεν είμαι  όμως αρμόδια να απαντήσω εγώ σε αυτό.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Η κοινωνία μας άλλαξε. Επαναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητές μας, τις αξίες μας, τα ιδανικά μας. Επανεκτιμήσαμε την αξία της ανθρώπινης συναναστροφής, θέσαμε νέα όρια στην ανάγκη μας για προσωπικό χώρο και χρόνο…. Ξέρετε όλοι οι καλλιτέχνες είμαστε από τη φύση μας λίγο «μοναχικοί»….   Θεωρώ ότι η νέα πραγματικότητα θα επηρεάσει τον πολιτισμό,  με ένα διαφορετικό τρόπο, μάλλον θετικό. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε πως μετά από δραματικά γεγονότα, συμβαίνουν οι μεγαλύτερες θετικές αλλαγές.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η κανονικότητα με την έννοια που τη γνωρίζαμε δεν πρόκειται να είναι ίδια, το ανέφερα και παραπάνω… αυτό θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει και την αφορμή-ευκαιρία για τεράστιες δημιουργικές αλλαγές.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Είμαι αισιόδοξη για την επόμενη μέρα. Μετά την καταιγίδα πάντα βγαίνει πάλι ο ήλιος… θα ανασυνταχθούμε  και θα δημιουργήσουμε και πάλι.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Αποφεύγω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, όνειρα όμως κάνω συνεχώς! Σίγουρα θα συμμετάσχω σε κάποιες διαδικτυακές εκθέσεις καθώς έχει αλλάξει και τρόπος προβολής της δουλειάς μας πλέον. Στόχος μου είναι να εξελιχθώ στις προσωπογραφίες.

Σας ευχαριστώ θερμά!