Κ. Ζέρβας: «Η συλλογική μνήμη είναι η πιο ασφαλής κιβωτός – Φωνάζουμε το “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ” ως τιμή αλλά κι ως δίδαγμα για τις γενιές που έρχονται»

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Το 1943 το σώμα της πόλης ακρωτηριάστηκε. Αυτή είναι μια ιστορική πραγματικότητα που πρέπει να μνημονεύουμε καθημερινά. Να τιμούμε τη μνήμη όλων όσων χάθηκαν. Να φωνάζουμε αυτές τις δύο δυνατές λέξεις ‘ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ’ ως τιμή αλλά κι ως δίδαγμα για τις γενιές που έρχονται. Τις γενιές που δεν έζησαν, δεν έμαθαν και ακόμη και σήμερα ίσως δεν το γνωρίζουν, δεν το φαντάζονται. Η συλλογική μνήμη είναι η πιο ασφαλής κιβωτός –αυτό κρατάμε και με αυτό πορευόμαστε».

Το παραπάνω μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, απευθύνοντας σήμερα (20/03) το μεσημέρι χαιρετισμό στο πλαίσιο της σιωπηλής πορείας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τον τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η πορεία μνήμης, την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στον χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, εκεί όπου στις 15 Μαρτίου 1943 σφύριξε το πρώτο τρένο του θανάτου για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου.
«79 χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη των Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Τιμά όμως και την ιστορία της, γιατί, αν σήμερα είναι πόλη πλουραλιστική, δυναμική, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το εβραϊκό της στοιχείο», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«-Προχωράμε στην ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος. 
-Η πλατεία Ελευθερίας θα γίνει πάρκο μνήμης, απονομής τιμής και δικαίου. Δεν υπήρξε ποτέ και από κανέναν καμιά διαφορετική σκέψη. 
-Προγραμματίζεται δημιουργία περιπατητικής διαδρομής ως ‘Πορεία Μνήμης’, που θα συνδέει την πλατεία Ελευθερίας με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.
-Η Θεσσαλονίκη ζητάει την αναγνώριση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της 6ης Μαρτίου ως Ημέρας των Δικαίων».

Ο κ. Ζέρβας, εξάλλου, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «αποδίδει την πρέπουσα τιμή».
»Κάθε χρόνο, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι μπορούμε να δηλώνουμε με πάθος αλλά και συνείδηση: Ποτέ πια ολοκληρωτισμός, ποτέ πια θηριωδίες», κατέληξε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.