Κώστας Μπαρδώσας: “Η έμπνευση είναι αυτή που δίνει πνοή ζωής σε κάποιο έργο”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ασχολείστε με την γλυπτική;

Με τη γλυπτική είχα σχέση από πολύ μικρή ηλικία χωρίς καν να το γνώριζα.

Δημιουργούσα διαφορές μορφές από λάσπη, ξύλο, γύψο, βίδες και εξαρτήματα από παιχνίδια που τους έκανα εσωτερική εξερεύνηση. Τα διέλυα στη κυριολεξία δηλαδή για να δημιουργήσω κάτι καινούργιο που μου έρχονταν στο νου.

Μέχρι και σήμερα. Γι αυτό και αισθάνομαι ευτυχισμένος με κάθε έργο που γεννιέται, είναι σαν να παίζω όπως τότε…

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πολλές φορές είμαι σίγουρος ότι καλλιτέχνης (αν και δεν μου αρέσει η λέξη) γεννιέται κάποιος και κάποιες άλλες, πολλές φορές, νομίζω ότι μπορεί να γίνει στην πορεία της ζωής του.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Δύο λέξεις: Φαντασία και δημιουργία. Όχι αντιγραφές και τυποποίηση. Ελευθερία και αμφισβήτηση, έρευνα και ανακάλυψη, όλα γίνονται και όλα γίνονται και κάτι άλλο.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Μέχρι τώρα για να ξεκινήσω κάποιο έργο πρώτα περιμένω να μου έρθει η πρώτη ύλη που είναι η έμπνευση.

Μια ενεργεία με ένα σύνολο πληροφοριών, ίσως… από κάποια άλλη διάσταση. Η έμπνευση είναι αυτή που δίνει πνοή ζωής σε κάποιο έργο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Στην ερώτηση αυτή δεν μπορώ να απαντήσω εγώ, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Πιστεύω ότι τον κάθε καλλιτέχνη τον χαρακτηρίζουν τα έργα του.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Προτιμώ να μεταλλάξω αυτή την ερώτηση και να γίνει:

Ποια είναι τα μελλοντικά σας γλυπτά; Λοιπόν σας αποκαλύπτω ότι σχέδια δεν κάνω.

Υπάρχει όμως πολύ πρώτη ύλη, ιδέες για διαφορετικά υλικά με διαφορετικές τεχνικές. Μόνο στην φαντασία και στη τέχνη έχουμε ακόμη την ελευθερία να κάνουμε ότι θέλουμε!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι στην επαρχία, στoν Αλίαρτο Βοιωτίας.

Εκεί έκανα και συνεχίζω να κάνω με καθόλου συστηματικό τρόπο πολυετείς σπουδές, πάνω στο ευρύτερο πεδίο των εικαστικών και της αυτογνωσίας με κυριότερη δασκάλα τη ΦΥΣΗ. Δηλαδή αυτοδίδακτος.

Από νεαρή ηλικία άρχισα την ενασχόληση με την τέχνη.
Με «κέρδισε» η γλυπτική την οποία υπηρετώ με πάθος.

Τα έργα μου, ορισμένα από τα οποία έχω εκθέσει στον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς, και στο πλαίσιο προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη –

Η μνήμη του νερού, βασίζονται στην φαντασία, «δαμάζοντας» υλικά σκληρά από τη φύση όπως το μέταλλο, το ξύλο και την πέτρα, δίνω την δική μου διάσταση την δική μου «πνοή».

Κινούμαι στις νέες αισθητικές αρχές που δημιούργησε, από τις αρχές του 20ού αιώνα, ο μοντερνισμός με την απελευθέρωση της μορφής από τις παραδοσιακές παραστατικές αφηγήσεις.

Στα έργα μου φροντίζω να διακρίνεται η επεξεργασία της δυναμικής και της αρμονίας των όγκων, της ενέργειας, της γεωμετρίας των σχημάτων και την οργάνωση όλων αυτών μέσα σε γλυπτικές συνθέσεις.

Η ερμηνεία τους είναι ανοιχτή και διαφοροποιείται ανάλογα με τις παραστάσεις, τις γνώσεις, την ευαισθησία και τις ανάγκες κάθε δέκτη.

Περισσότερες πληροφορίες

http://www.realart.gr