ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Τέχνη σημαίνει επικοινωνία. Σημαίνει έκφραση που απευθύνεται στο κοινωνικό σύνολο”

“…Σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι το έργο τέχνης να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και κατά συνέπεια προαγωγής του πνεύματος και της ψυχής”

Όταν το κινητό μιλάει με τα αστέρια 80Χ80 Ακρυλικό σε καμβά 2018

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θυμάμαι, όμως θυμάμαι ότι από τότε που γνώρισα τον κόσμο ζωγραφίζω, γιατί οι εικόνες του αποτελούσαν μυστήριο και πρόκληση για ’μένα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Ο καλλιτέχνης αναμφίβολα γεννιέται, αλλά σμιλεύεται ερχόμενος σε επαφή με τον κόσμο, με άλλους καλλιτέχνες αλλά και μελετώντας και διδασκόμενος από την ιστορία της τέχνης.

Ταξίδι στο όνειρο 80Χ80
Ακρυλικό σε καμβά

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν έχει σημασία σε ποιο ρεύμα θα εντάξω το έργο μου αλλά σε ποιο ρεύμα θα το εντάξουν οι άλλοι, η κοινωνία, οι ειδικοί της τέχνης, αν πράγματι υπάρχουν τέτοιοι. Αυτό εξαρτάται βεβαίως από τις εκδοχές που παράγει το έργο κατά την ανάγνωσή του.

Προπατορικό Αμάρτημα Νο2
80Χ50 Ακρυλικό σε καμβά 2019

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από πού αλλού θα μπορούσε να αντλήσει κανείς την έμπνευσή του εκτός από τον κόσμο που τον περιβάλλει. Άλλωστε η λέξη ζωγραφίζω σημαίνει ότι γράφω την ζωή (ζωή + γράφω = ζωγραφίζω). Γράφω δε την ζωή, αφού πρώτα την έχω ερμηνεύσει με τον δικό μου τρόπο. Έχω παράξει την εκδοχή μου για την ερμηνεία του κόσμου.

Εικονικός Πόλεμος
80Χ60 Ακρυλικό σε καμβά 2019

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Βεβαίως, αν κάποιος κάνει κάτι σημαντικό στην τέχνη αυτό θα συνίσταται στην ικανότητά του να πατήσει στέρεα στον ώμο των προγόνων του κι’ από εκεί να κάνει το δικό του βήμα. Τέχνη σημαίνει επικοινωνία. Σημαίνει έκφραση που απευθύνεται στο κοινωνικό σύνολο. Όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, οποιουδήποτε ρεύματος κάτι πρόσθεσαν στην διαμόρφωση της πορείας μου.

Δύο Αφροδίτες ένας πολιτισμός
80Χ70 Ακρυλικό σε καμβά 2018

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να ζωγραφίζω ελεύθερα. Δίχως να με ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι. Ότι και αν πουν θετικό ή αρνητικό, είναι πολύ σημαντικό. Το έργο τέχνης είναι σχέδιο και χρώμα. Γι’ αυτό παράγει πολλές εκδοχές, ανάλογα με τις εμπειρίες και τις απόψεις του παρατηρητή. Για μερικούς το έργο μπορεί να είναι «καλό» για άλλους «κακό». Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι ότι το έργο τέχνης αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και κατά συνέπεια προαγωγής του πνεύματος και της ψυχής.

Αστές σε διακοπές
50Χ70 Ακρυλικό σε καμβά 2018

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Εξαρτάται από την σκοπιά που βλέπουμε το θέμα. Έχουμε πάρα πολλά και αξιόλογα θέατρα με πολύ καλούς ηθοποιούς. Ως προς τα εικαστικά, διεθνώς υπάρχει ένα ποσοστό 5% του γενικού πληθυσμού που είναι φιλότεχνο και μερικοί απ’ αυτούς είναι συλλέκτες έργων τέχνης. Υπάρχουν επίσης στην Ελλάδα πολλοί εικαστικοί με πλούσιο ταλέντο. Νομίζω ότι η κατανόηση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας (Μεταξύ Ανατολής και Δύσης) θα βοηθήσει την αυθεντικότητα της εικαστικής μας έκφρασης. Η ελληνικότητα της τέχνης μας θα πρέπει να έχει διεθνιστικά χαρακτηριστικά.

Αστικό τοπίο
50Χ60 Ακρυλικό σε καμβά 2019

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να είμαι υγιής για να υπάρχω, για να βρίσκομαι σε διαλεκτική σχέση με τον υπέροχο, πολύχρωμο, μυστηριώδη απέραντο κόσμο που με περιβάλλει.

Αστική ευπρέπεια
50Χ50 Ακρυλικό σε καμβά 2019

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Website : www.kostas-spiropoulos.com

1952 : Γεννήθηκα στην Πάτρα
1970 : Μετά από εξετάσεις εισάγομαι στην Ιατρική Σχολή Αθηνών
1976 : Πτυχίο Ιατρικής
1980 : Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
1985 : Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Indiana University USA. Επίσης παρακολούθηση απογευματινών μαθημάτων ζωγραφικής στο Heron Art Institute του ιδίου Πανεπιστημίου
1989 : Παρακολούθηση των εργασιών της Πνευμονολογικής Κλινικής του Brompton Hospital του Λονδίνου
1990 : Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Πατρών
2000 : Αν. Καθηγητής (Ν. 407) στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο “Εικαστική Ανατομία”

Βασικές σκέψεις που καθόρισαν την πορεία μου :

  • Καλός άνθρωπος είναι ο ελεύθερος
  • Από την εμφάνισή του ο άνθρωπος υφαίνει πολιτισμό όπως η αράχνη υφαίνει τον ιστό της. Από τον ιστό της αράχνης δεν κινδυνεύει το οικοσύστημα ενώ από τον ανθρώπινο πολιτισμό, κατά πάσα πιθανότητα, το οικοσύστημα θα υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.
  • Τα μέσα που έχουμε για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο είναι η φιλοσοφία, η Τέχνη και η Επιστήμη. Διαπίστωσα ότι είχα ανάγκη να ασχοληθώ με την Τέχνη, αλλά και την Επιστήμη. Ήθελα να μάθω όσο γίνεται περισσότερα για τον άνθρωπο, αλλά και τον κόσμο. με γοήτευε η ανθρώπινη υπόσταση, η ζωή και η διαδρομή της. Ήταν αδύνατον να γίνω μόνον ζωγράφος. Γιατί θα είχα μόνο μια επιδερμική άποψη για τον κόσμο που ήθελα να αποτυπώσω.
    Η ιατρική για ‘μένα έχει γοητεία τεράστια, συγκλονιστική, γιατί προσπαθεί να διορθώσει ένα αποτυχημένο πείραμα του Θεού αντιμετωπίζοντας την θνητότητα και τον πόνο κάνοντας πιθανώς την ζωή λιγότερο επώδυνη. Γιατί πραγματικά η ζωή δεν μπορεί να αποβλέπει στην επίτευξη μεγάλης ευτυχίας, αλλά όσο το δυνατόν μικρότερης δυστυχίας, όπως υποστηρίζει ο Σοπενχάουερ.
    Απολαμβάνω την τέχνη, γιατί δεν έχει να κάνει τόσο με την απάντηση σημαντικών ερωτημάτων, όσο με την αναθεώρηση δεδομένων και αξιών, κυρίως αισθητικών, που είναι διαδικασία που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση συλλογισμών και συναισθημάτων. Έτσι αναθεωρούνται συμβατικές απόψεις και μορφές και καθιερωμένες πεποιθήσεις αυθεντιών.
    Ειδικότερα η ζωγραφική με γοητεύει, διότι πλάθει μορφές οι οποίες αποτελούν συμπυκνωμένη δήλωση πολιτισμού και στάση ζωής. Η ζωγραφική στην προσπάθειά της να «γράψει» τον κόσμο, τον κατανοεί με τον τρόπο που η νόηση, η φαντασία και το συναίσθημα μπορούν να τον ολοκληρώσουν και υπερβαίνει έστω και πρόσκαιρα την απόγνωση που προκαλεί η βεβαιότητα της αυτοακύρωσης.
    Πιο κάτω αναφέρω ενδεικτικά ζωγράφους και ιστορικούς της τέχνης που έχουν ασχοληθεί με το έργο μου καθώς και κατάλογο ατομικών και ομαδικών εκθέσεων που έχω μέχρι τώρα πραγματοποιήσει. Σημειώνω επίσης ότι την προσωπογραφία μου παρουσιάζει η Ιταλική Ακαδημία Καλών Τεχνών σε ειδικό τόμο που περιέχει εκπροσώπους της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής, Έκδοση 2016, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 400 ετών από την γέννηση του Rembrant.
    Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
    ΑΝΑΦΟΡΕΣ
    Αλέκος Φασιανός, Gabriella Hajkova (Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Διεθνούς Μπιενάλε Σχεδίου Πίλσεν), Χρύσανθος Χρήστου (Ακαδημαϊκός Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης), Στέλιος Λυδάκης (Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης), Barbara Angiolini (Ιστορικός της Τέχνης), Χάρης Καμπουρίδης (Ιστορικός της Τέχνης), Salvatore Autovino (Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης), Paolo Levi (Ιστορικός της Τέχνης), Αθηνά Σχοινά (Ιστορικός της Τέχνης), Γιώργος Παντής (Πρόεδρος Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Γιώργος Κατσάγγελος (Καθηγητής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.), Νίκος Ζίας (Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης), Roberto Chiavarini (Μέλος Ιταλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών), Πολυξένη Βελένη (Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού), Αγλαΐα Αρχοντίδου (Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού), Ruhangiz Heydorova (Ιστορικός της Τέχνης), Αντιγόνη Καψάλη (Ιστορικός της Τέχνης, Μουσείο Κατσίγρα), Ντόρα Ηλιοπούλου Ρόγκαν (Ιστορικός της Τέχνης), Γεωργία Γεωργοπούλου (Αρχαιολόγος MSc, Πολιτιστική Διαχείριση), Ξένια Καλδάρα (Γενική Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης), Γιάννης Μαρωνίτης (Πρόεδρος Τμήματος Πειραιώς και Νήσων UNESCO), Darie Dup (Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου), Cesar Campos (Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Καθολικού Πανεπιστημίου Λίμα, Περού), Zoran Jakimovski Fluc (Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Σκοπίων Κυρίλλου και Μεθοδίου).
    Έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης σε Μουσεία εσωτερικού και Μουσεία εξωτερικού.
    Δύο μεγάλες εικαστικές κατασκευές μου κοσμούν τον κεντρικό δρόμο και τον περίβολο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Γκαλερί Ζυγός, Αθήνα: 2003,1994,1991,1988,1986
Γκαλερί Mediterranean, Μπρίντιζι, Ιταλία, 2001
Πινακοθήκη Ψυχάρη 36, Αθήνα 1994
Πύργος Μαρκέλλου, Αίγινα 1993
Γκαλερί Θόλος, Αθήνα 1992
Γκαλερί Αντήνωρ, Αθήνα 1983
Γκαλερί Άστορ, Αθήνα 1978
Γκαλερί Πολύεδρο, Πάτρα 2000
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, 2003
Αίθουσα Τέχνης «Έκφραση», Αθήνα 2004
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Αθήνα 2005
ΟΜΜΑ Gallery, Σάντα Μπάρμπαρα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 2005
Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη 2006
Γκαλερί Mentana, Firenze,2007
Ερμοπόλεια Σύρος 2008, Δημοτική Πινακοθήκη
Γκαλερί Ίρις, Αθήνα 2008
Γκαλερί San Marino, San Marino 2009
Γκαλερί ΄Ιρις, Αθήνα 2010
Ίδρυμα Κακογιάννη 2012 Αθήνα
Γκαλερί Περί Τεχνών, Ιανουάριος, Αθήνα 2013
Ίδρυμα Κακογιάννη 2013 Αθήνα
Αναδρομική έκθεση, Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, 2014
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Μύκονος, 2014
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης , 2015
Φετιχιέ Τζαμί, Ναύπακτος, 2015
Μουσείο της πόλεως των Αθηνών Δεκέμβριος 2015
Γκαλερί Θεώρημα, Βρυξέλλες – Βέλγιο, Φεβρουάριος 2016
Μουσείο Κατσίγρα Λάρισα, Δεκέμβριος 2016
Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Φεβρουάριος 2017
Μουσείο Δελφών, Σεπτέμβριος 2017
The Hellenic Centre Λονδίνο, Οκτώβριος 2017
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Δεκέμβριος 2017 (Μεταφορά της Έκθεσης από το The Hellenic Centre, Λονδίνο)
Γκαλερί Έψιλον Ιούλιος 2018, ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Κερκυραϊκή Πινακοθήκη Σεπτέμβριος 2018, Κέρκυρα
Γκαλερί Μορφή Νοέμβριος 2018, Λεμεσσός ΚΥΠΡΟΣ
Γκαλερί Click Art Δεκέμβριος 2018, Βρυξέλλες
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου Απρίλιος 2019 Πύργος
Art Hotel Grecotel Palace Αθήνα, Μάϊος 2019 Αθήνα
Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σεπτέμβριος 2019 Ερμούπολη Σύρος
Κτίριο Παναγιωτόπουλου, Δεκέμβριος 2019 Αίγιο
Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, Δεκέμβριος 2019 Κόρινθος
Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολη, Φεβρουάριος 2020
Ελληνικό Σπίτι, Μάρτιος 2020 Παρίσι
Ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης, Οκτώβριος 2020 Νέα Υόρκη
ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
Ομαδική Συνεργατών, Γκαλερί Ζυγός. Αθήνα 2000
Πάτρια Εδάφη, Πολύεδρο, Πάτρα 2000
Folio 93-94, Γκαλερί Ζυγός, Αθήνα 1994
Καλοκαίρι 92, Γκαλερί Ζυγός, Αθήνα 1992
Γκαλερί Κρεωνίδης, Αθήνα 1988
Γκαλερί Άστορ, Αθήνα 1980
Γκαλερί Υδροχόος, Αθήνα 1979
Γκαλερί Περί Τεχνών, Αθήνα 2004
Γκαλερί Atrion, Θεσσαλονίκη 2004
Γκαλερί Καρυάτιδες, Ιωάννινα 2004
Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους,
Μουσείο της πόλεως των Αθηνών, Αθήνα 2004
Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους,
Λευκωσία, Κύπρος 2005
Istanbul Art Fair, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 2005
3ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης, Χανιά, 2005
Έκθεση ζωγραφικής 5 καλλιτέχνες, Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου 2005
V Διεθνής Μπιενάλε Σχεδίου Pilsen, Δημοκρατία Τσεχίας 2006
Intersalon AJV 2006, 10η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, Τσεχία
La Mostra Mercato d’Arte Contemporanea Φλωρεντία,
Ιταλία 2006
VI Διεθνής Μπιενάλε Σχεδίου Pilsen, Δημοκρατία Τσεχίας 2008
Γκαλερί Mentana Φλωρεντία 2007
Γκαλερί Mentana Φλωρεντία 2008 (Ιούνιος)
Γκαλερί Mentana Φλωρεντία 2008 (Σεπτέμβριος)
Γκαλερί Mentana Φλωρεντία 2008 (Δεκέμβριος)
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Κων/πολη 2009
Πανελλήνια Έκθεση του ΕΕΤΕ «Ανθρώπινη μορφή στην Τέχνη» Αθήνα 2009
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Art Αθήνα 2010
Biennale Azolo Ιταλία 2010
Biennale Palermo Ιταλία 2013
Premio Arte Tavella Verona Italy 2013
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Gabala – Azerbaijan, 2015
The federation of Canadian artists, Διεθνής διαγωνισμός ζωγραφικής, Vancouver Καναδάς, Ιούνιος 2016
La spadarina, Διεθνής διαγωνισμός σύγχρονης ζωγραφικής, Piacenza Ιταλία, Αύγουστος 2016
Διεθνής Art Fair «Κύκλος του Λούβρου» Μουσείο Λούβρου, Παρίσι Γαλλία, Οκτώβριος 2016.
Διεθνής Βαλκανική έκθεση ζωγραφικής, «Οι Μύθοι του κόσμου», Stara Zagora (Βουλγαρία), Δεκέμβριος 2016.
Γκαλερί Myro Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2018.
Διεθνής Έκθεση Art Project, Νέα Υόρκη, Μάρτιος 2018.
Γκαλερί Time Of Art Αθήνα, Μάιος 2018.
Γκαλερί Time Of Art Αθήνα, Ιούλιος 2018.
Έκθεση ΕΕΤE Η Μεσόγειος, Δεκέμβριος 2018, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Γκαλερί 360 Φλωρεντία. Ιταλία Απρίλιος 2019.
Διεθνής Έκθεση Μεταμόρφωση, Gallery Karouzou Ζυρίχη, Ιούνιος 2019.
Διεθνής Έκθεση Art Basle, Βασιλεία Ελβετία Αύγουστος 2019
Έκθεση Γλυπτικής ΕΕΤΕ Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα Οκτώβριος 2019

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ART FAIR
Istanbul Art Fair, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 2005
Intersalon AJV 2006, 10η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, Τσεχία
La Mostra Mercato d’Arte Contemporanea Φλωρεντία, Ιταλία 2006
5th Art Fair, 12 – 19 Φεβρουαρίου Innsbruk Austria 2009
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Κων/πολη 2009
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Art Αθήνα 2010
Italy Gallery, Verona, Italy, 2013
Τέταρτη Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, Gabala – Azerbaijan, 2015
The federation of Canadian artists, Διεθνής διαγωνισμός ζωγραφικής, Vancouver Καναδάς, Ιούνιος 2016
La spadarina, Διεθνής διαγωνισμός σύγχρονης ζωγραφικής, Piacenza Ιταλία, Αύγουστος 2016
Διεθνής Art Fair «Κύκλος του Λούβρου» Μουσείο Λούβρου, Παρίσι Γαλλία, Οκτώβριος 2016.
Διεθνής Βαλκανική έκθεση ζωγραφικής, «Οι Μύθοι του κόσμου», Stara Zagora Βουλγαρία, Δεκέμβριος 2016.
Διεθνής Έκθεση Art Project, Νέα Υόρκη, Μάρτιος 2018.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ BIENNALE
V Διεθνής Μπιενάλε Σχεδίου Pilsen, Δημοκρατία Τσεχίας 2006
VI Διεθνής Μπιενάλε Σχεδίου Pilsen, Δημοκρατία Τσεχίας 2008
Ι Διεθνής Biennale Azolo Ιταλία 2010
Ι Διεθνής Biennale Palermo Ιταλία 2013
Τα Ε.Λ.Τ.Α. έχουν εκδώσει τιμητικό τόμο που περιέχονται 49 γραμματόσημα με έργα του «καλλιτέχνη», «Οι περιπέτειες της ομορφιάς, μια αυτοαναφορά».
Τα Ε.Λ.Τ.Α. έχουν κυκλοφορήσει εικαστικές κατασκευές «δια χειρός του καλλιτέχνη».

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Βραβείο από την UNESCO, έτη 2017 και 2018 για το καλλιτεχνικό έργο.
Πρώτο βραβείο ως πρόσωπο της χρονιάς 2016 για την προσφορά στα γράμματα και τις τέχνες από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

  • Προσπαθώντας να παρουσιαστώ όσο το δυνατόν πιο ανάγλυφα και έτσι να διευκολύνω την κρίση σας για το έργο μου, αναφέρω πιο κάτω το συνολικό ερευνητικό και συγγραφικό μου έργο.
  • Έχω δημοσιεύσει περισσότερες από εκατό (100) πρωτότυπες εργασίες σε ξενόγλωσσα περιοδικά με κριτές που φαίνονται στην διεθνή βάση δεδομένων Ρub – Μed και Scopus.
  • Υπό την επίβλεψή μου έχουν ολοκληρωθεί πάνω από δέκα (10) διδακτορικές διατριβές με βαθμό άριστα.
  • Έχω εκδώσει τα πιο κάτω βιβλία που κατά καιρούς αποτελούσαν διδακτικά βιβλία για τους φοιτητές της ιατρικής διαφόρων Ελληνικών Πανεπιστημίων.
  • Κ. Σπυρόπουλος – Ι. Σούλης
    Σημειώσεις Οφθαλμολογίας
    Δια τους Τεταρτοετείς Φοιτητάς της Ιατρικής
    Εκδόσεις Λίτσας
    Αθήνα 1974
  • Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Πνευμονολογία (Παθοφυσιολογία των ΑναπνευστικώνΝόσων)
    Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης Copyright 1996
    Αθήνα 1996
  • Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Πνευμονολογία (Παθοφυσιολογία των Πνευμονικών Νόσων)
    Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης Copyright 2008
    Αθήνα 2008
  • Κ. Σπυρόπουλος
    Θώρακας – Διάγνωση Σχεδιαστική Ανάλυση Εικόνας
    Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης Copyright 1999
    Αθήνα 1999
  • Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος
    Ακτινολογία Θώρακος
    Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης Copyright 2005
    Αθήνα 2005
  • Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Αξιολόγηση των Δοκιμαστικών Ελέγχου της Αναπνευστικής Λειτουργίας
    Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης Copyright 2005
    Αθήνα 2005
  • Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ως Συστηματική Νόσος
    Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης Copyright 2009
    Αθήνα 2009
  • Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Εισαγωγή στην Φυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος
    Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. Copyright 2013
    Αθήνα 2013
  • Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Η Ερμηνεία των Διαταραχών της Οξεοβασικής Ισορροπίας
    Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. Copyright 2015
    Αθήνα 2015
  • Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Η Οξεοβασική Ισορροπία και η Ομοιοστασία του Ύδατος και των Ιόντων
    Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. Copyright 2019
    Αθήνα 2019
    Έχω επιμεληθεί την μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά των πιο κάτω βιβλίων
  • Lynelle N.B. Pierce
    Αρχές Εφαρμογής Μηχανικού Αερισμού
    Γενική Επιμέλεια – Πρόλογος Ελληνικής Έκδοσης
    Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης Copyright 2011
    Αθήνα 2011
  • J.P.T. Ward, Jane Ward, R.M. Leach
    Το αναπνευστικό σύστημα με μια ματιά
    Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης
    Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. Copyright 2009
    Αθήνα 2009
  • I. Hunt, M. Muers, T. Treasure
    Καρκίνος του Πνεύμονα
    Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης
    Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. Copyright 2011
    Αθήνα 2011
  • G.P. Currie
    Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.)
    Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης
    Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος
    Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. Copyright 2019
    Αθήνα 2019
  • Έχω εκδώσει επίσης τα πιο κάτω βιβλία που αναφέρονται σε προβληματισμούς σχετικά με την εικαστική έκφραση.
  • Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
    Μαθήματα Εικαστικής Ανατομίας
    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Επιστημών της Τέχνης, Ιωάννινα 2002
    Copyright : Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ μέσα από την ζωγραφική του Κώστα Σπυρόπουλου
    Εκδόσεις Το Δόντι, Νοέμβριος 2013 Πάτρα
  • Κώστας Σπυρόπουλος
    87 + 1 λόγοι που ζωγραφίζω
    Kostas Spiropoulos
    87 + 1 reasons why I paint
    Εκδόσεις ΦΙΛΥΡΑ (Δίγλωσση Έκδοση)
    Αθήνα Ιούλιος 2017
  • Κώστας Β. Σπυρόπουλος
    Η Αισθητική της Τέχνης και των Υποατομικών Σωματιδίων (Η Σχετικότητα της Όρασης)
    Kostas V. Spiropoulos
    The Aesthetics of Art and Subatomic Particles (The Relativity of Vision)
    Εκδόσεις ΦΙΛΥΡΑ (Δίγλωσση Έκδοση)
    Αθήνα Αύγουστος 2018
  • Κώστας Σπυρόπουλος
    Οι περιπέτειες της ομορφιάς, μια αναφορά
    Kostas Spiropoulos
    The adventures of Beauty a self report
    Εκδόσεις Ελληνικών Ταχυδρομείων ΕΛΤΑ
    Αθήνα 2004
  • Κώστας Σπυρόπουλος
    Σκέψου Ελεύθερα (Μην είσαι τακτοποιημένος)
    Αλήθειες που ξέρεις, αλλά δεν γνωρίζεις
    Εκδόσεις ΦΙΛΥΡΑ
    Αθήνα Σεπτέμβριος 2019
  • Κώστας Σπυρόπουλος
    10 + χρήσιμα Μαθήματα Ζωγραφικής
    Εκδόσεις Broken Hill, Copyright 2019
    Αθήνα 2019

Eπίσης αναφέρω βιβλία μου που περιέχουν «ρέοντα» ποιητικά κείμενα.
1) Θερινή Αίγλη
Κείμενα : Αθηνά Σχοινά, Στέλιος Λυδάκης, Θεανώ Σοφικίτου, Αντώνης Σκιαθάς, Δημήτρης Παντελίδης. Εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Δίγλωσση Έκδοση, Αθήνα 2000
2) Μια χρονική στιγμή
Κείμενα : Αλέκος Φασιανός, Χρύσανθος Χρήστου, Αθηνά Σχοινά, Παύλος Σκαλτσογιάννης. Εικόνες Κ. Σπυρόπουλος, Εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Τρίγλωσση Έκδοση, Αθήνα 2004
3) Τα ιπτάμενα ποδήλατα της Ίριδος
Κείμενα : Κ. Σπυρόπουλος, Γιώργος Μανιώτης, Γιώργος Παντής. Εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Δίγλωσση Έκδοση, Αθήνα 2006
4) Ταξίδι στο όνειρο και το χρώμα
Κείμενα : Χάρης Καμπουρίδης, Μαρία Σαββαρίκου, Barbara Angiolini, Κώστας Σπυρόπουλος. Εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Τρίγλωσση Έκδοση, Αθήνα 2007
5) Το μαγικό ποδήλατο
Κείμενα : Χάρης Καμπουρίδης, Μαρία Σαββαρίκου, Barbara Angiolini, Κώστας Σπυρόπουλος. Εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Τρίγλωσση Έκδοση, Αθήνα 2009
6) Οι απόψεις μου για τη ζωγραφική
Κείμενα : Κώστας Σπυρόπουλος, Gabriela Hajkova. Εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Τρίγλωσση Έκδοση, Αθήνα 2010
7) «Αιέν Αριστεύειν… στο σύγχρονο αστικό τοπίο»
Κείμενα : Βασίλης Μιχαηλίδης Κύπριος, Κ. Σπυρόπουλος, Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν. Εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Αθήνα 2011
8) Ανθρώπινες μορφές στο σύγχρονο αστικό τοπίο
Κείμενα : Ίρις Κρητικού, Κ. Σπυρόπουλος. Εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Αθήνα 2011